Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Διέξοδος στα αδιέξοδα, η έφοδος στον ουρανό

Φεστιβαλική βδομάδα και αυτή, αφού το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κατεβάζει αυλαία την Κυριακή 4 Ιούλη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν οι αφηγήσεις των μαχητριών του ΔΣΕ στο ντοκιμαντέρ «Καινούργιος ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος» των Γιάννη Ξύδα και Τάσου Κωσταντόπουλου. Μια ταινία που αναδεικνύει το μεγαλείο, την αυταπάρνηση και την ελπίδα της «εφόδου στον ουρανό». Θα προβάλλεται μέχρι και την Κυριακή.

Αρκετές νέες ταινίες και αυτήν τη βδομάδα, ανάμεσά τους ο «Προστάτης» με τον Λίαμ Νίσον, μια μετριότατη ταινία δράσης με θέμα έναν βετεράνο πεζοναύτη που αντιμετωπίζει ολομόναχος τη... μεξικάνικη μαφία για να σώσει ένα ορφανό παιδάκι, το αδιάφορο σίκουελ «Το Κάλεσμα 3: Ο Διάβολος με έβαλε να το κάνω», και η επίσης χλιαρή κωμωδία «Πώς να σκοτώσεις τον πρωταγωνιστή σου» με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μόργκαν Φρίμαν και Τόμι Λι Τζόουνς, στην οποία ένας κινηματογραφικός παραγωγός πνιγμένος από τα χρέη του στη μαφία στήνει μια απάτη για να ξεπληρώσει τα χρέη του, προσπαθώντας να σκοτώσει έναν βετεράνο σταρ και να εισπράξει τα χρήματα της Ασφάλειας.

Εμείς επικεντρώνουμε στις ταινίες «Ασπρο Πάτο», «Το Νησί των Ψεμάτων» αλλά και στην παιδική ταινία της βδομάδας, το «Λούκα», και παράλληλα προτείνουμε τις κλασικές επανεκδόσεις που αυτήν τη βδομάδα είναι και πάλι στο προσκήνιο. Ετσι, για αυτήν τη βδομάδα έχουμε την ολοκλήρωση του αφιερώματος στον σκηνοθέτη Γουόνγκ Καρ Βάι με την ταινία «2046», «Ο τρελός Πιερό» του σκηνοθέτη της Νουβέλ Βαγκ Ζαν - Λικ Γκοντάρ και το κλασικό δράμα εποχής του Τζέιμς Αιβορι «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ».

Ασπρο Πάτο / Druk / Τόμας Βίντερμπεργκ / 2020

ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ
ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ
Η πολυσυζητημένη ταινία του σκηνοθέτη του «Δόγματος '95», που σάρωσε τα ευρωπαϊκά βραβεία αλλά και το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, είναι μια «ωδή» στο αλκοόλ. Μια παρέα καθηγητών σε ένα σχολείο της Δανίας, τέσσερις άντρες που δεν είναι ευχαριστημένοι με την καθημερινότητά τους, αποφασίζουν να κάνουν ένα πείραμα και να διατηρούν σχεδόν όλη τη μέρα μια συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα τους, ώστε να παρατηρήσουν το αποτέλεσμα του ιδιότυπου πειράματος. Ετσι πίνουν από το πρωί, στη δουλειά τους αλλά και στην οικογενειακή τους ζωή, και παρατηρούν πώς αυτό αλλάζει τη συμπεριφορά τους και τις κοινωνικές και προσωπικές τους σχέσεις. Ο Βίντερμπεργκ ακολουθεί όλη τη διαδικασία... Ανάμεσα στην ταινία παρεμβάλλονται διάσημες πολιτικές προσωπικότητες που κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, σαν παραδείγματα «επιτυχίας».

Η διέξοδος στα αδιέξοδα καταλήγει σε αδιέξοδο... Μπορεί να ακούγεται σαν γρίφος, αλλά γρίφος παραμένει και το τι θέλει τελικά να πει ο Βίντερμπεργκ στην ταινία του, ιδίως με το ιδιότυπο τέλος της. Μπορεί αυτός ο τρόπος ζωής να λύσει τα προβλήματα του ψυχικού μας κόσμου; Ποιους αφορά αυτή η ταινία; Και τελικά πώς «γιορτάζεται η ζωή» - που είναι και το ζητούμενο;

Το καστ βέβαια είναι πολύ προσεγμένο. Ξεχωρίζει ο Μαντς Μίκελσεν, που είναι εξαιρετικός, ενώ η σκηνοθεσία του Βίντερμπεργκ ακόμα έχει χαρακτηριστικά του «Δόγματος» (κάμερα στο χέρι, φυσικοί φωτισμοί) και είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το θέμα του.

Το Νησί των Ψεμάτων / La isla de las mentiras / Πάουλα Κονς / 2020

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ
Στις αρχές του 20ού αιώνα (1921), όταν το κύμα των Ευρωπαίων μεταναστών προς την αμερικανική ήπειρο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα πλοίο με 260 μετανάστες από την Ισπανία ναυαγεί στις απότομες ακτές του νησιού Σαλβόρα. Τρεις γυναίκες από το νησί θα σπεύσουν να βοηθήσουν τους ναυαγούς, κατορθώνοντας να σώσουν μερικούς, αλλά η έρευνα ενός δημοσιογράφου για το ναυάγιο θα εντείνει τις φήμες ότι υπάρχει δόλος πίσω από την τραγωδία... Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και η επέτειος των 100 χρόνων από το ναυάγιο στη Γαλικία δίνει στη σκηνοθέτη την αφορμή να γυρίσει μια ταινία μυστηρίου, ξεδιπλώνοντας παράλληλα και τις σχέσεις παραγωγής που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο. Ενδιαφέρουσα και προοδευτική προσέγγιση, με μια σκηνοθετική ματιά που εστιάζει στα κοινωνικά αίτια της τραγωδίας: Τη φτώχεια, τη μετανάστευση, τη θέση της γυναίκας, τη ζωή μιας απομονωμένης κοινότητας που βγαίνει στην επιφάνεια μόνο με μια καταστροφή.

Λούκα / Luca / Ενρίκο Κασαρόζα / 2021

Η «Disney» και η «Pixar» φτιάχνουν μια τρυφερή καλοκαιρινή ταινία που απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες και εστιάζει στο ζήτημα της φιλίας. Είναι η ιστορία του Λούκα και του κολλητού του φίλου, που είναι θαλάσσια τέρατα αλλά όταν βγαίνουν στη στεριά της Ιταλίας παίρνουν ανθρώπινη μορφή και ζουν ανάμεσα στους ανθρώπους, κρατώντας καλά κρυμμένη την αληθινή τους ταυτότητα, ενώ παράλληλα κάνουν και μια θαυμάσια καινούργια φίλη από τον κόσμο των ανθρώπων. Τι γίνεται όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια; Η συνέχεια επί της οθόνης...


LUCA
LUCA

Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ