Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα στον λαό για μέτρα αντιπυρικής προστασίας

Η φωτιά που εκδηλώθηκε πριν από μια βδομάδα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, και η οποία επεκτάθηκε γρήγορα σε δέντρα και ξερόχορτα, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας δίπλα στον αστικό ιστό.

Στο σημείο έσπευσαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα και έχοντας σύμμαχο τον καιρό (επικρατούσε άπνοια) κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά σχετικά σύντομα, ώστε να μην κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές. Οι φλόγες έφταναν σε ύψος 30 μέτρων, μαρτυρώντας πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην τεράστια έκταση (περίπου 700 στρέμματα) με πυκνή βλάστηση στο πρώην στρατόπεδο, που είναι παρατημένη. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας βρίσκονται σε διένεξη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, Περιφέρεια και δήμος Παύλου Μελά δηλώνουν αναρμόδιοι για τον καθαρισμό και τη συντήρησή του, και επί πολλά χρόνια ο χώρος παραμένει χωρίς καμία φροντίδα. Ακόμα και μετά τη φωτιά, κανείς δεν βρέθηκε να πάρει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στο κτίριο που παραδόθηκε στις φλόγες, για την αποτροπή ενδεχόμενου ατυχήματος.

Στελέχη της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βρέθηκαν αμέσως στο σημείο της φωτιάς, ενώ τις επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στον λαό της περιοχής με την ανακοίνωση της ΤΕ.

Στην ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα τονίζεται η ανάγκη για άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων πολιτικής προστασίας που χρειάζεται να γίνουν: «Ενας ακόμα πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή κινδύνεψε να χτυπηθεί και μαζί του να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η εγκατάλειψη του χώρου στη μοίρα του εδώ και δεκαετίες και η απουσία μέτρων αντιπυρικής προστασίας πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για αντίστοιχα συμβάντα στο μέλλον.

Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, των διοικήσεων σε Περιφέρεια και δήμο, που αφενός δεν έχουν ιεραρχήσει την άμεση αξιοποίηση μεγάλων εγκαταλελειμμένων χώρων, όπως των πρώην στρατοπέδων, προς όφελος του λαού, και αφετέρου δεν έχουν προχωρήσει σε έργα και δράσεις πολιτικής προστασίας με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Καλούμε τον λαό να κινητοποιηθεί με κριτήριο τις ανάγκες του και να βγάλει συμπεράσματα. Δεν γίνεται τον 21ο αιώνα να κινδυνεύει η ζωή του όταν βρέχει ή όταν ξεσπά μια εστία φωτιάς. Να παλέψει τώρα για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας που χρειάζονται κατά τη θερινή περίοδο, για να μη θρηνήσουμε νεκρούς το επόμενο διάστημα. Να αγωνιστεί για την άμεση αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στον Νέο Βουτζά. Η φωτιά εξελισσόταν σε πλαγιά με ξερά χόρτα κοντά στο «Λύρειο» ίδρυμα, ωστόσο η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής με 18 πυροσβέστες και 6 οχήματα και η σχετική άπνοια στην περιοχή απέτρεψαν τα χειρότερα και δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά ελέγχθηκε γρήγορα, αλλά ερευνώνται οι αιτίες. Μικρής έκτασης πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ