Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζεται η στρατιωτική κινητικότητα σε Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία

Αναχαιτίσεις ΝΑΤΟικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά - Η Ρωσία διατηρεί τον εξοπλισμό της στα σύνορα, λέει το Κίεβο

ΝΑΤΟικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «Defender Europe» (φωτ. ρουμανικό μαχητικό που συμμετέχει στην άσκηση)

Copyright 2021 The Associated

ΝΑΤΟικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «Defender Europe» (φωτ. ρουμανικό μαχητικό που συμμετέχει στην άσκηση)
Με αναχαιτίσεις ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα Μπάρεντς από ρωσικά μαχητικά, αλλά και κατηγορίες του Κιέβου απέναντι στη Μόσχα ότι διατηρεί στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και μελετά ενίσχυση της «αποτροπής στην ανατολική πτέρυγα», συνεχίστηκε η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας.

Ετσι, ενώ μόλις προχτές οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Bucharest 9) σε τηλε-Σύνοδο Κορυφής, με τη συμμετοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τεράστια ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe», ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν έχει αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αφότου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την αποχώρηση των δυνάμεών της.

Σε ερώτηση δε σχετικά με την πιθανότητα μιας πλήρους κλίμακας ρωσικής επέμβασης, απάντησε ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει πάψει να ισχύει προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε εξάλλου ότι αναμένει να δοθεί ένα «ισχυρό μήνυμα» από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη.

Σε ό,τι αφορά την πάγια επιδίωξη του Κιέβου για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κούλεμπα, ανέφερε ότι δεν αναμένει η ΝΑΤΟική σύνοδος να οδηγήσει σε ένα Σχέδιο Δράσης για Ενταξη (MAP) της Ουκρανίας στον οργανισμό, διότι ορισμένα κράτη - μέλη ανησυχούν πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τη Ρωσία.

«Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες χώρες μεταξύ των συμμάχων, που οδηγούνται από το σκεπτικό να μην προκαλέσουν τη Ρωσία και πιστεύουν ότι το να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατάμε τη Ρωσία ήρεμη...», δήλωσε στο κανάλι «Ukraine 24».

Σε ένα τέτοιο φόντο, σύμφωνα με τη Μόσχα, ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν χτες 3 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, τα οποία πλησίαζαν τα ρωσικά σύνορα.

Λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ρωσικού Βόρειου Στόλου, ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε αεροσκάφος της νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο κινούνταν στη Θάλασσα Μπάρεντς και προς τα σύνορα.

Παζάρια για την ατζέντα μιας συνάντησης Μπάιντεν - Πούτιν

Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κινητικότητα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, παρότι η Μόσχα βλέπει θετικά την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια σχετικά με την ατζέντα, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν τις συνομιλίες για τη «στρατηγική σταθερότητα».

Από την πλευρά της, η Ρωσία προτείνει σε μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών «να εξεταστούν οι τομείς στρατηγικής σταθερότητας, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, χωρίς καμία εξαίρεση, όλα τα συστήματα χωρίς καμία εξαίρεση - επιθετικά και αμυντικά - που επηρεάζουν άμεσα αυτήν τη στρατηγική σταθερότητα», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά είχε παραδώσει τις προτάσεις της στη διοίκηση Τραμπ και τις επιβεβαίωσε στη νέα κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ