Τρίτη 27 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Υπόθεση κάθε σωματείου η προετοιμασία της απεργίας

Ολη μέρα στο πόδι με το κάλεσμα για μαζικό απεργιακό ξεσηκωμό

Την απεργιακή απόφαση επικύρωσε η συνέλευση του Συνδικάτου Φαρμάκου
Την απεργιακή απόφαση επικύρωσε η συνέλευση του Συνδικάτου Φαρμάκου
Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας κινούνται τα σωματεία που έχουν πάρει τη θέση τους στο απεργιακό μέτωπο, προκηρύσσοντας απεργία στις 6 Μάη. Με καθημερινές εξορμήσεις απευθύνουν πλατύ απεργιακό κάλεσμα, συζητούν με τους εργαζόμενους την ανάγκη να γίνει η απεργία της Πρωτομαγιάς πρώτη απάντηση και βήμα αγωνιστικής κλιμάκωσης ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης για το 10ωρο, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την απελευθέρωση των απολύσεων κ.λπ.

Εργοδοσία σε λιμενεργάτες: «Είναι άνανδρο να μη δουλεύετε και στα ρεπό σας»!

Χτες το πρωί, η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) πραγματοποίησε εξόρμηση στους εργαζόμενους στις προβλήτες 2 και 3 στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά (ΣΕΜΠΟ), κατά την αλλαγή της βάρδιας. Στους εργαζόμενους μίλησαν ο Βασίλης Κόκκινος, γραμματέας του σωματείου, και ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το κάλεσμα στην απεργία συνοδεύτηκε από ενημέρωση για το νομοθετικό έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα που τίθενται στο απόσπασμα και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, όπως καταγγέλλει το σωματείο, «δουλεύουν με 16 μεροκάματα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (3 μήνες)», δέχονται πιέσεις «να κάνουν σερί μεροκάματα χωρίς ρεπό ή με κόντρα βάρδιες», ενώ ακούνε στα περιβόητα «μίτινγκ» πως είναι ...«άνανδρο να μην κατεβαίνουν για δουλειά στα ρεπό τους»! «Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε τους αγώνες που δώσαμε μέσα στο λιμάνι με τις πολυήμερες απεργίες» για το ωράριο και το διάλειμμα, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, την υπογραφή ΣΣΕ για όλες τις ειδικότητες, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, υπενθυμίζει η ΕΝΕΔΕΠ και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν αυτούς τους αγώνες, με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 6 Μάη. Σήμερα Τρίτη το σωματείο έχει καλέσει τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στις προβλήτες Πειραιά και Ελευσίνας σε σύσκεψη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια, περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις στις γειτονιές, προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Χτες το πρωί το Συνδικάτο συζήτησε με τους εργαζόμενους σε εργοτάξιο οικοδομής στην Ομόνοια. «Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις Κατασκευές, τους άνεργους, να δώσουμε μαζικά το "παρών" στην απεργία στις 6 Μάη. Να νεκρώσει κάθε εργοτάξιο και γιαπί, για να υπερασπιστούμε την ίδια μας τη ζωή, για σύγχρονες συνθήκες και όρους δουλειάς», τονίζει το Συνδικάτο. Τις επόμενες μέρες συνεχίζει τις περιοδείες, εξορμήσεις και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ενώ το αυριανό πρόγραμμα εκδηλώσεων στις γειτονιές περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε Νέα Σμύρνη (6 μ.μ., πλατεία), Ιλιον (6 μ.μ., κεντρική πλατεία), Περιστέρι (6.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Αιγάλεω (6.30 μ.μ., Μπαρουτάδικο) και Παλλήνη (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Απεργιακές αποφάσεις από μαζικές συνελεύσεις

Απόφαση για πραγματοποίηση απεργίας στις 6 Μάη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα πήρε την περασμένη Κυριακή η μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ). «Στον κλάδο γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει 10ωρη ή 12ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες στα κάτεργα όπου είναι ήδη καθεστώς», σημειώνει το Σωματείο. Ειδικά όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών «δεν πληρωθήκαμε ποτέ για υπερωρίες στο εργοτάξιο ή στο γραφείο όταν τρέχαμε να προλάβουμε προθεσμίες», ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αυτών που απολύθηκαν «γιατί δεν δεχτήκαμε να δουλεύουμε "από ήλιο σε ήλιο"».

Εξόρμηση στην αλλαγή της βάρδιας στον ΣΕΜΠΟ
Εξόρμηση στην αλλαγή της βάρδιας στον ΣΕΜΠΟ
Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη επικύρωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων Φάρμακου - Καλλυντικού Αττικής. Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου έγινε την Κυριακή, με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς χώρους δουλειάς του κλάδου. Εργαζόμενοι στην παραγωγή, σε φαρμακαποθήκες, στην ιατρική ενημέρωση, σε φαρμακεία, μετέφεραν την πείρα τους από την εργοδοτική πίεση για απλήρωτες υπερωρίες και καταδίκασαν το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν εργοδοσία και κυβέρνηση. Παράλληλα με την οργάνωση της απάντησής του στην αντεργατική επίθεση, το Συνδικάτο ετοιμάζεται να δώσει και τη μάχη των αρχαιρεσιών του.

Μια από τις πιο μαζικές του συνελεύσεις οργάνωσε την Κυριακή το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), με επίκεντρο την οργάνωση της απεργίας. «Φέρνουν 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, καταργούν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Μας θέλουν διαθέσιμους 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, δεμένους γύρω από τις στοχεύσεις τις μεγαλοεργοδοσίας. Εχουν το θράσος να βαφτίζουν πρόοδο τον εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρούν να επιβάλουν», καταγγέλλει το Συνδικάτο. «Οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά θα την τιμήσουμε όπως της αξίζει. Με ανυπότακτο αγώνα για τη ζωή, την υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και στα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα.

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας Κυριακές και αργίες

Συζήτηση με εργαζόμενους σε εργοτάξιο
Συζήτηση με εργαζόμενους σε εργοτάξιο
Απεργιακό «όχι» στην «ευελιξία» και στη ζωή - λάστιχο καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στις 6 Μάη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.«Στο Εμπόριο, με τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων η "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας είναι καθεστώς και όχι επιλογή μας», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Στους κωμικοτραγικούς ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας περί «συμφωνίας» και «συναίνεσης» των εργαζομένων για τη 10ωρη δουλειά, αντιτάσσει την πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι: Ηδη εργάζονται «όπως, όσο και όποτε θέλει η εργοδοσία, με πλήρη "ευελιξία", με ατομικές συμβάσεις που αποτυπώνουν την υπερωριακή απλήρωτη εργασία, με 10ωρα και 12ωρα». Δουλεύουν «σε μέρες επίσημων αργιών, σχεδόν όλες τις Κυριακές του χρόνου, όχι 4 αλλά 7 μέρες της εβδομάδας», ενώ ακόμα και οι άδειες και τα ρεπό τους «ρυθμίζονται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης».

«Ας ρωτήσουν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της τους εργαζόμενους στα "Jumbo", που επέστρεψαν στην δουλειά τους μετά το άνοιξε - κλείσε και διαπίστωσαν ότι στην περίοδο της αναστολής των συμβάσεών τους η εργοδοσία τούς είχε χρεώσει μέρες αδείας. Τους εργαζόμενους στο "Πλαίσιο", που την Κυριακή 25 Απριλίου εργάστηκαν με το "έτσι θέλω" 10ωρα. Τους εργαζόμενους στα "Praktiker" και στη "Celestino", που καλούνται να εργαστούν σε μέρες επίσημων αργιών. Τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, που έχουν δεκάδες χρωστούμενες ώρες υπερωριακής εργασίας», αναφέρει ο Σύλλογος.

Τους καλούν για δουλειά τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα...

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε η συνέλευση του ΣΕΤΗΠ
Με μεγάλη συμμετοχή έγινε η συνέλευση του ΣΕΤΗΠ
Σε μέρες αργιών καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν η εργοδοσία στα «Praktiker». Οπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο, η εταιρεία «ξεθάβοντας ακόμα και βασιλικά διατάγματα» καλεί εργαζόμενους στη δουλειά τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προσπαθεί να καταργήσει στην πράξη αργίες και να εφαρμόσει τα δικά της προγράμματα και ωράρια, αξιοποιώντας νόμους και παραθυράκια αυτών», υπενθυμίζει. Το Σωματείο έχει καταγγείλει τη συγκεκριμένη μεθόδευση, καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία «να κόβει και να ράβει προγράμματα, ωράρια, Κυριακές και αργίες» και προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην απεργία στις 6 Μάη.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Περιοδεία στο αμαξοστάσιο του Μετρό πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ενώ οργάνωσε και σύσκεψη - συζήτηση στο εργοτάξιο, στο cross over. Τις προηγούμενες μέρες περιόδευσε στα εργοτάξια των έργων της «στοάς Μοδιάνο» και του «Ολυμπος Νάουσα». Θετικά είναι τα μηνύματα από τις συζητήσεις που ανοίγουν, όπου εκφράζεται η διάθεση των εργαζομένων να παλέψουν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται.

Και τις επόμενες μέρες, καθημερινά το Συνδικάτο θα συνεχίσει με ένα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων. Ανάμεσα σε άλλα προγραμματίζει: Σήμερα Τρίτη εξόρμηση σε γιαπιά και οικοδομές στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, και το μεσημέρι εκδήλωση για την Πρωτομαγιά σε εργοτάξιο του Μετρό (Αλατίνι). Αύριο Τετάρτη εξορμήσεις στην περιοχή της Θέρμης, ενώ έχει προγραμματίσει και συσκέψεις με εργαζόμενους του κλάδου στις συνοικίες της πόλης και στα γραφεία του Συνδικάτου.

Αντίστοιχο πρόγραμμα υλοποιεί και το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης. Χτες πραγματοποίησε εξορμήσεις στις επιχειρήσεις «Οικονομίδης» και «Πανταζόπουλος». Σήμερα προγραμματίζει εξόρμηση σε «Αλμέκο», «Μαρτέλ» και «Ενωση Καρεκλοποιίας». Αύριο Τετάρτη σε «Μεξύλ» και «Πουριπλάστ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ