Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Διεκδικούν αποφασιστικά μέτρα για την υγεία και τη μόρφωση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Τα δίκαια αιτήματα των μαθητών ακούστηκαν για μια ακόμα φορά στη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. «Είμαστε αρνητές του σχολείου - εξεταστικού κέντρου. Να μη δοθούν φέτος προαγωγικές εξετάσεις», έγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που κάλεσε στην κινητοποίηση, ενώ μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές, με συνθήματα, τραγούδια και πικέτες, μετέφεραν την αγωνία και τα αιτήματα των μαθητών. Ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου, που επιμένει να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση της υγείας πέρα από τα self tests, που όπως δήλωναν δεν αποτελούν επαρκές μέτρο. Σημείωσαν πως αγωνιούν για την προστασία της υγείας των ίδιων, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους, για το αν θα αρρωστήσουν μπροστά στις εξετάσεις, για τα κρούσματα που ήδη σημειώνονται σε Λύκεια.

Διεκδίκησαν να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία, όπως η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που όπως τόνισαν σε τίποτα δεν βελτιώνει τη μόρφωσή τους αλλά αποτελεί έναν ακόμα φραγμό για την Ανώτατη Εκπαίδευση, και η «Τράπεζα Θεμάτων», που ζητούν να μην εφαρμοστεί, ειδικά φέτος που μετρούν ελάχιστες ώρες διά ζώσης μαθήματος. Στο ίδιο πλαίσιο, διεκδίκησαν να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις και να ανακοινωθεί η ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα παραπάνω αιτήματα μετέφερε αντιπροσωπεία των μαθητών σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Οπως δήλωσαν μετά το τέλος της, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υπερασπίστηκε τα μέτρα ενώ οι μαθητές έκαναν ξεκάθαρη τη θέση και τα προβλήματά τους και ανανέωσαν το ραντεβού για τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας την Κυριακή 25 Απρίλη, στην Γκράβα.

Αναμένονται αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Στο μεταξύ, συζητείται το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο της κυβέρνησης αυτό να γίνει στις 10 Μάη, ενώ σε ό,τι αφορά τις προαγωγικές εξετάσεις εξετάζεται το αν θα διεξαχθούν και θα γίνουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τη λήξη του διδακτικού έτους, υπενθυμίζεται πως το υπουργείο έχει δηλώσει ότι εξετάζει παράταση του σχολικού έτους μέσα στον Ιούνη, ενώ στα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρεται ως πιθανή ημερομηνία λήξης του η 11η Ιούνη.

Ανεξάρτητα ωστόσο από την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων, το μεγάλο ζήτημα παραμένει η λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων ώστε να επιτευχθεί η αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να στηριχθούν ουσιαστικά οι μαθητές και η εκπαιδευτική διαδικασία, να καλυφθούν τα κενά. Μέτρων που προϋποθέτουν έναν σχεδιασμό για την ολόπλευρη θωράκιση της υγείας και της ασφάλειας, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Εξάλλου, χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι απεστάλησαν στα σχολεία από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής οδηγίες «αναφορικά με την ορθολογική διαχείριση της ύλης» στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ έδωσε και το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή των προβλεπόμενων εξετάσεων για πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, για πιστοποίηση δεξιοτήτων κ.ο.κ.

Ομως και αυτά τα μέτρα απέχουν από την επιτακτική ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καλύψει τα μορφωτικά και άλλα κενά που συσσώρευσε όλο αυτό το διάστημα η τηλεκπαίδευση, σχέδιο που προφανώς πρέπει να περιλαμβάνει και τη μη πραγματοποίηση των προαγωγικών εξετάσεων για φέτος.

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα στα σχολεία

Την ανάγκη για ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών δείχνουν στο μεταξύ και οι αυξανόμενοι ρυθμοί με τους οποίους σημειώνονται κρούσματα κορονοϊού στα Λύκεια, που άνοιξαν την προηγούμενη βδομάδα, και καθώς οι συνθήκες παραμένουν ίδιες όπως ήταν όταν αυτά έκλεισαν, πολλαπλασιάζονται και τα σχολεία που ξανακλείνουν, είτε ολόκληρα είτε τμήματά τους.

Στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας τα σχολεία με κλειστά τμήματα ήταν λίγο πάνω από 70 και χτες Δευτέρα διπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 150. Σε αυτές δε τις περιπτώσεις μιλάμε για κρούσματα που ήρθαν σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον, οπότε με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ οδηγούνται σε κλείσιμο τμημάτων.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις κρουσμάτων που εντοπίζονται από τα self tests, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί που βγαίνουν θετικοί οδηγούνται σε rapid test για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα και τότε καταχωρούνται ως κρούσματα και μένουν σπίτι, χωρίς μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα μαθήματα που χάνονται. Μια τέτοια περίπτωση καταγγέλλει η ΚΟΒ Διονύσου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «στο Λύκειο Διονύσου διαπιστώθηκαν πάνω από 10 μαθητές θετικοί στον κορονοϊό, 1 καθηγητής και μία συγγενής του σχολικού καθαριστή. Είναι ζήτημα χρόνου η υπερμετάδοση και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του δήμου μας, ενώ έντονη ανησυχία δημιουργείται και για τις σχολικές καθαρίστριες και τα ελλιπή μέτρα καθαριότητας στις σχολικές μονάδες». Η ΚΟΒ Διονύσου απαιτεί μέτρα αραίωσης των μαθητών, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ από τον ΕΟΔΥ, ενίσχυση της καθαριότητας των σχολείων με προσωπικό κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ