Τρίτη 20 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των χώρων Πολιτισμού και τη στήριξη των εργαζομένων

Μέτρα ασφαλούς ανοίγματος των χώρων Πολιτισμού ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού, όπου σημειώνεται:

«Οι χώροι Πολιτισμού είναι εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο κλειστοί με εξαίρεση τις ελάχιστες παραγωγές και περιοδείες του καλοκαιριού του 2020. Η διά ζώσης πολιτιστική δραστηριότητα, συνυπολογίζοντας και τις συνέπειες του εγκλεισμού σε όλο τον λαό και όλες τις ηλικίες, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Ταυτόχρονα οι θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραγωγές, εκθέσεις, φεστιβάλ, χρειάζονται προετοιμασία τουλάχιστον ενός έως δύο μηνών.

Με ευθύνη της κυβέρνησης, η πλειονότητα των καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον Πολιτισμό είναι οικονομικά ξεκρέμαστοι, ενώ δεν μπορούν να σχεδιάσουν τίποτα για το μέλλον.

Ακόμα και όσοι εγγράφηκαν στο πολυδιαφημιζόμενο μητρώο καλλιτεχνών, είναι σαφές ότι θα σταματήσουν να επιδοτούνται, ενώ ήδη κάποιες κατηγορίες καλλιτεχνών που δικαιούνται και τυπικά το επίδομα, έμειναν απέξω (εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετά τις 10/01/21, κατηγορία "μουσικοί του δρόμου").

Παράλληλα, μέσα από τις επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ, την Ελευσίνα 2023, την Εθνική Λυρική Σκηνή, Περιφέρειες και δήμους που διοργανώνουν δραστηριότητες για το καλοκαίρι, απαιτείται η παραχώρηση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Ταυτόχρονα ο κίνδυνος περισσότεροι από 3.000 σπουδαστές δραματικών σχολών, σπουδαστές σε ωδεία, να χάσουν μια ολόκληρη χρονιά είναι παραπάνω από ορατός, αλλά και πολλές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι στο όριο να κλείσουν».

Το ΚΚΕ με την Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, ζητά από την υπουργό μέτρα ώστε να:

  • Ανακοινωθεί άμεσα το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων και σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας, πρόβλεψη αναπλήρωσης μαθημάτων ειδικά για τους τελειόφοιτους σχολών.
  • Επεκταθεί το επίδομα ειδικού σκοπού σε όσους καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον Πολιτισμό δεν έχουν κανένα εισόδημα από τον Φλεβάρη του 2020, για δε τους εργαζόμενους με ΔΠΥ και τους αυτοαπασχολούμενους του χώρου με εισόδημα έως 15.000 ευρώ, να αρθεί ο φόρος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, να διαγραφούν τα χρέη σε λογαριασμούς, δημοτικά τέλη, να γίνει απαλλαγή από την καταβολή εισφορών τουλάχιστον για το επόμενο 5μηνο, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ