Χαροπαλεύει ο 44χρονος εργάτης Γιάννης Κρητικός, που καταπλακώθηκε από «δόντι» κλιβάνου, ενώ έκανε υπερωριακή εργασία
Ενας ακόμα εργάτης της επιχείρησης «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» του Μάνεση χαροπαλεύει μετά από σοβαρό εργατικό ατύχημα, που συνέβη το απόγευμα της Τρίτης. Πρόκειται για τον Γιάννη Κρητικό, 44 ετών, κάτοικο Βόλου, ο οποίος προστίθεται στα θύματα της μεγάλης λίστας των εργατικών ατυχημάτων που σημειώνονται στην επιχείρηση, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας που επιβάλλει η εργοδοσία και της παντελούς έλλειψης υγιεινής και ασφάλειας, με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης.
Το ατύχημα συνέβη όταν ο 44χρονος εργάτης, που είναι βοηθός εφαρμοστή, το απόγευμα της Τρίτης, εργαζόταν υπερωριακά, κατόπιν εντολής της εργοδοσίας, στον κλίβανο που ήταν τρύπιος. Τότε ένα «δόντι» του κλιβάνου, βάρους περίπου μισού τόνου έπεσε και τον καταπλάκωσε. Οι συνάδελφοί του, που βρίσκονταν δίπλα του, ύστερα από πολλές προσπάθειες τον απεγκλώβισαν. Ο Γιάννης Κρητικός στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με κατάγματα που επηρεάζουν τη λειτουργία των ζωτικών του οργάνων.
Ο κλίβανος είχε υποστεί ζημιά από το Σάββατο 19 Γενάρη και οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν από την εργοδοσία να εργάζονται παίζοντας τη ζωή τους κορόνα - γράμματα. Ο κίνδυνος ενός εργατικού ατυχήματος ήταν κάτι παραπάνω από ορατός. Η εργοδοσία, όμως, αντί να κλείσει το εργοστάσιο, όπως όφειλε, έδωσε περιοδικά στους εργαζόμενους μέρος της κανονικής άδειάς τους, έχοντας μάλιστα την έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας!!!
Υπενθυμίζουμε ότι ο «Ρ» με μια σειρά ρεπορτάζ του έχει αναφερθεί στη συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας που επιβάλλει η διεύθυνση στους εργαζόμενους, υποχρεώνοντάς τους με εκβιασμό και τρομοκρατικές μεθόδους να δουλεύουν 12 και 14 ώρες την ημέρα και χωρίς ρεπό.
Κι ενώ οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο, η συμβιβασμένη ηγεσία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, περιορίστηκε να «δεσμευτεί» ότι θα εξετάσει τις συνθήκες του ατυχήματος με την Επιθεώρηση Εργασίας και ότι θα ζητήσει ευθύνες από την εργοδοσία, αν αποδειχτεί ότι έχει!!!
Τα τελευταία 10 χρόνια στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» έχουν σημειωθεί περίπου 20 σοβαρά εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 3 ήταν θανατηφόρα, ενώ τρεις εργάτες έχουν μείνει ανάπηροι. Η εργοδοσία, όμως, παραμένει ατιμώρητη.
Το εργατικό ατύχημα έγινε σε μια περίοδο, όπου 9 εργάτες έχασαν, μέσα σε λίγες μέρες, τη ζωή τους στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας.
Σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα Εργατοϋπαλλήλων Μαγνησίας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τις εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, επισημαίνει: «Είναι φανερό ότι η διεύθυνση του εργοστασίου εγκληματεί συνειδητά. Κι ας μην τολμήσουν να μιλήσουν πάλι για "ανθρώπινα λάθη". Το παρελθόν τους, όπως και όλων των "αρμοδίων" ελεγκτικών οργάνων είναι βεβαρημένο και βαμμένο κόκκινο».
Και συνεχίζει: «Δεν πάει άλλο. Την ασυδοσία του κάθε μεμονωμένου εργοδότη στηρίζει η κυβερνητική πολιτική με τα μέτρα που καθημερινά παίρνει για την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που επιβάλλει η ΕΕ και η ΟΝΕ. Και την πολιτική αυτή στηρίζουν και η ΝΔ και ο ΣΥΝ, αφού είναι υπέρμαχοι της ΟΝΕ. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, οι απολύσεις, η αύξηση της ανεργίας, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, το ξεκλήρισμα των αγροτών όλα αυτά δίνουν φτερά στους εργοδότες. Τους κάνουν πιο δυνατούς απέναντί μας, για να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο. Να πίνουν το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Με τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα. Αμφισβητώντας την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, κεντρικές ή τοπικές που μετατρέπονται σε δεκανίκι για την εφαρμογή της. Διεκδικώντας μια άλλη, λαϊκή εξουσία που θα βάλει στο κέντρο της την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Συσπειρωνόμαστε στην πολιτική του Λαϊκού Μετώπου. Αυτός είναι αγώνας ζωής. Για μας και τα παιδιά μας».