Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοιχτό κάλεσμα στους εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας»

Ανοιχτό κάλεσμα προς τους εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας» απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, μπροστά στα νέα σχέδια της εργοδοσίας της «Energean Oil & Gas» για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων με «εθελούσιες» απολύσεις και περικοπές μισθών και δικαιωμάτων όσων παραμείνουν.

Ο νέος αυτός γύρος της επίθεσης της εργοδοσίας βασίζεται στις προϋποθέσεις για «τη συνολική διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη» της εταιρείας, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ για την υπαγωγή της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Πρίνου στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων και εγκρίθηκε πρόσφατα. Με βάση το σχέδιο αυτό η εταιρεία θα λάβει δάνειο 90,5 εκατ. με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και άλλα 9,5 εκατ. με απευθείας κρατικό δάνειο.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τις θυσίες των προηγούμενων χρόνων και να μη βάλουν ακόμη μία φορά πλάτη για την κερδοφορία της επιχείρησης, απαντώντας με συμπόρευση και κοινή δράση με τους συναδέλφους τους σε άλλους κλάδους που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Το ανοιχτό κάλεσμα προς τους εργαζόμενους έχει ως εξής:

***

Εργαζόμενε/-η,

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε εσένα που τόσα χρόνια με τη δουλειά και τον ιδρώτα σου κρατάς ανοιχτή τη μοναδική σε όλη τη χώρα μονάδα εξόρυξης πετρελαίου. Σε εσένα που πέρασες από τις συμπληγάδες πέτρες των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, που οδηγούσαν πριν μια 20ετία σε «βέβαιο και ξαφνικό θάνατο τον Πρίνο». Που κατέθεσες τιτάνιες θυσίες με το πείραμα της «αυτοδιαχείρισης», το οποίο κράτησε μεν ανοιχτό το εργοστάσιο και την εξόρυξη αλλά οδήγησε στην αναπόφευκτη (στο πλαίσιο του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος) μέγγενη της διαχείρισης από μονοπωλιακό όμιλο.

Με λίγα λόγια, με τις δικές σου πλάτες (εντατικοποίηση, καθήλωση μισθών, ακόμα και εργατικά «ατυχήματα» λόγω της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας) η «Energean Oil & Gas» μπήκε στο «παιχνίδι» των υδρογονανθράκων και της Ενέργειας, απορρόφησε τον συνεταιρισμό των εργαζομένων μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προχώρησε σε επενδύσεις και κοινοπραξίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων, ο λαός όλης της Καβάλας γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιος σήμερα είναι ο κερδισμένος και ποιος ο χαμένος

Από τη μία τα εργασιακά δικαιώματα σε διαρκή πίεση, ο αριθμός των μόνιμων (αορίστου χρόνου) εργαζομένων ολοένα και να συρρικνώνεται, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, με σαφώς μικρότερες αποδοχές και δικαιώματα, ολοένα να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, αλλά και να απολύονται οποιαδήποτε ώρα και στιγμή αποφασίσει η «Ενεργειακή», σύμφωνα με τα δικά της σχέδια. Γιατί τέτοιες ήταν οι απολύσεις όταν αποφάσισε να αποσύρει το γεωτρύπανο «Energean Force» και να το μεταφέρει στις νέες γεωτρήσεις στο Ισραήλ.

Από την άλλη, όλα αυτά τα χρόνια κολοσσιαία κέρδη, «μπάσιμο» για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη, επενδύσεις από το Μαυροβούνιο μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ, εξαγορά της «Edison», είσοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, απορρόφηση του 60% της «Repsol» στα δικαιώματα ερευνών σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία, εξαγορά του block 2 από την «Total» δυτικά της Κέρκυρας, εκτίμηση για έσοδα της τάξης των 2 δισ. τον χρόνο το 2023, πάνω δηλαδή και από τη σημερινή της χρηματιστηριακή αξία.

Οφείλουμε σήμερα, με βάση και τη συσσωρευμένη πείρα μας, να απαντήσουμε στο ερώτημα: Θα βρισκόταν η «Ενεργειακή» εδώ που βρίσκεται τώρα, αν εδώ και χρόνια δεν εκμεταλλευόταν το πετρέλαιο που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και το οποίο αντλεί με τη δική σας δουλειά;

Το «σχέδιο διάσωσης» δεν αφορά τα δικαιώματα, τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων

Η εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια επικαλείται την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και απειλεί με λουκέτο. Στη δημόσια προβολή κάνει τα πάντα για να εμφανιστεί ότι «αγωνιά για τις θέσεις εργασίας», «συνεισφέρει στην τοπική οικονομία», πρωτοστατεί στην «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Φυσικά όλα αυτά δεν χρειάζονται για να πείσουν τις κυβερνήσεις, που πολύ πρόθυμα ανανεώνουν τις άδειες εκμετάλλευσης, παραχωρούν τα οικόπεδα ερευνών, εξασφαλίζουν ακόμα και χρηματοδότηση. Τα επιστρατεύει για να εξασφαλίσει τη δική σας ανοχή, όπως και συνολικά του λαού της Καβάλας.

Η έγκριση του σχεδίου που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ, και περιλαμβάνει δάνειο 90,5 εκατ. με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και άλλα 9,5 εκατ. με απευθείας κρατικό δάνειο, προϋποθέτει «τη συνολική διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη». Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι», η «Ενεργειακή» βάζει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», δηλαδή απολύσεις που θα συνοδεύονται με συνολικότερες «αναδιαρθρώσεις», δηλαδή περικοπές μισθών και δικαιωμάτων για όσους μείνουν στη δουλειά.

Αλήθειες και ψέματα για τα επιχειρήματα της εργοδοσίας

- Είναι αλήθεια ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πίεση και διαρκείς διακυμάνσεις, αλλά σήμερα οι τιμές βρίσκονται ξανά στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Οι διακυμάνσεις οφείλονται στη νέα καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε και δεν εμπόδισε την «Ενεργειακή» να προχωρήσει σε νέες επενδυτικές κινήσεις, εξαγορές κ.λπ.

- Τα 120 εκατ. που όπως δηλώνει η εταιρεία «έχει ζημιά» τα δύο τελευταία χρόνια, δεν οφείλονται στους συμπιεσμένους προς τα κάτω μισθούς. Αλλωστε η ίδια η εταιρεία δηλώνει πως «δημιουργεί κάθε χρόνο εισόδημα άνω των 13 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την τοπική κοινωνία», στα οποία προφανώς συμπεριλαμβάνει και δαπάνες για τοπικούς προμηθευτές κ.λπ.

- Οσο και αν η εταιρεία διατείνεται ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια και πως εγγύηση για αυτό αποτελεί και η συμμετοχή εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου στη διοίκησή της, όπως προβλέπεται από το σχέδιο που εγκρίθηκε από την ΕΕ, ο λαός γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνουν αυτά τα δάνεια με εγγυήσεις κρατικές και για αυτό δικαίως τα χαρακτηρίζει «θαλασσοδάνεια».

- Πιθανά τα δάνεια αυτά δεν αποτελούν το μοναδικό «μπαξίσι» προς την «Ενεργειακή». Η παραχώρηση του εξαντλημένου κοιτάσματος «Νότια Καβάλα», για τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, βρίσκεται στην τελική φάση της δημοπράτησης και η «Ενεργειακή» είναι μία από τις εταιρείες που το διεκδικούν.

Μάλιστα το project επανεντάχθηκε στα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της ΕΕ, δηλαδή είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Παράλληλα, μέσα στον Μάρτη η κυβέρνηση έδωσε παράταση 4 χρόνων για τις έρευνες στις περιοχές εκμετάλλευσης σε Πρίνο και Νότια Καβάλα και γνωμοδότησε θετικά και το ΤΑΙΠΕΔ (που είναι ο παραχωρησιούχος της υπόγειας αποθήκης), γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά και ως μη όφειλε! Μήπως τελικά η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στην «Ενεργειακή» και υποκύπτει σε έναν ακόμα εκβιασμό;

- Οι νέες προτάσεις της «Ενεργειακής» για τη δημιουργία μονάδων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου δεν γίνονται με γνώμονα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού. Ο φερετζές της «πράσινης προοπτικής» προσπαθεί να κρύψει την ούτως ή άλλως διακηρυγμένη στόχευση της εταιρείας να καταστεί «περισσότερη ανθεκτική στις μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά Ενέργειας».

Μόνο με τον αγώνα τους μπορούν οι εργαζόμενοι να αποτρέψουν το χτύπημα στα δικαιώματά τους

Εργαζόμενε/-η,

Τώρα είναι η ώρα να βάλεις μπροστά σου όλη τη συσσωρευμένη πείρα σου, να μην πετάξεις στα σκουπίδια τους κόπους μιας ζωής, να μη δεχτείς την υπονόμευση του δικού σου μέλλοντος. Να παλέψουμε όλοι μαζί για να μην περάσουν οι «εθελούσιες» απολύσεις και οι μετατροπές συμβάσεων, οποιαδήποτε βλαπτική εργασιακή μεταβολή.

Οι ίδιες αυτές οι εξελίξεις μάς οδηγούν σε συμπεράσματα που δεν πρέπει να αφήσουμε στην άκρη:

-- Οτι οι κυβερνήσεις - προηγούμενες και σημερινή - βρίσκονται σταθερά στο πλευρό των μονοπωλιακών ομίλων και σταθερά απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις, στα δικαιώματα του λαού για αξιοπρεπή ζωή.

Για τους ομίλους ζεστό χρήμα, παράδοση της περιουσίας του λαού, «θαλασσοδάνεια» και ένα νομοθετικό οπλοστάσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, όπως ο νέος νόμος για τη 10ωρη δουλειά και τον παραπέρα περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ. Για το λαό υποβαθμισμένη Υγεία εν μέσω πανδημίας, κλειστά σχολεία, κρατική βία και εργοδοτική τρομοκρατία.

Για τους ομίλους παρεμβάσεις και διεκδικήσεις από την ΕΕ. Για το λαό δεκάρα τσακιστή για έργα υποδομής, αντισεισμικής - αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας, που δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, αφού δεν φέρνουν κέρδη.

-- Οτι η στάση «βάζουμε πλάτη για να σωθεί η επιχείρηση» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες υποχωρήσεις, σε νέα δεινά για τους εργαζόμενους.

-- Οτι σε τέτοιες περιόδους οι πάντες κρίνονται από τις θέσεις αλλά και από τη στάση τους. Τοπικοί παράγοντες, συνδικαλιστικές ηγεσίες, πολιτικά κόμματα.

-- Οτι μόνο στον δικό μας αγώνα μπορούμε να στηριχτούμε, σε συμπόρευση και κοινή δράση με τους συναδέλφους σε άλλους κλάδους που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Γιατί τελικά τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι στα κοιτάσματα(2023-04-25 00:00:00.0)
Την ολοκλήρωση του πογκρόμ απολύσεων ανακοίνωσε η εργοδοσία(2022-03-16 00:00:00.0)
Με κλιμάκωση του αγώνα απαντάνε στην επίθεση της εργοδοσίας(2022-02-19 00:00:00.0)
Στις εστίες αντίστασης της εργατικής τάξης βρίσκεται η ελπίδα για τη ζωή που μας αξίζει(2022-02-15 00:00:00.0)
Οργιο καταστολής για τις ανάγκες της κερδοφορίας της εργοδοσίας(2021-12-24 00:00:00.0)
Πλατύ κύμα συμπαράστασης από συνδικάτα σε όλη τη χώρα(2021-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ