Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Συνδιάσκεψη Θέσεων ΠΑΣΟΚ
Επιβεβαιώθηκε ο ερχομός νέου εκσυγχρονιστικού , αντιλαϊκού κύματος

Περίσσεψαν η υποκρισία και ο έντονος λαϊκισμός στην εναρκτήρια ομιλία του Κ.Σημίτη

Με την ευθεία απειλή ότι επέρχεται ένα «νέο κύμα εκσυγχρονισμού», ακόμα πιο αντιλαϊκό, που θα αποβλέπει στην παραμονή και βαθύτατη υπαγωγή της χώρας στο μονόδρομο της ΟΝΕ, κήρυξε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θέσεων του ΠΑΣΟΚ, την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνητικού κόμματος.

Από την εκστρατεία αυτή δεν έλειψε βέβαια και η επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ. Ουσιαστικά ο Κ. Σημίτης προσδιόρισε το ΚΚΕ ως το βασικό του αντίπαλο στην επέλαση αυτή του «νέου κύματος εκσυγχρονισμού» που προανήγγειλε.

Ο πρωθυπουργός, με όσα είπε, επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το περιβόητο «κλείδωμα» της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ ισοδυναμεί με φυλάκιση της χώρας, των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού στα δεσμά που χαλκεύονται για τη μετα-ΟΝΕ εποχή. «Το δίλημμα, είπε, των επόμενων εκλογών είναι σαφές. Αφορά το αύριο. Αφορά το πώς πορευόμαστε μέσα στην ΟΝΕ. Αφορά τη μετά την ένταξη εποχή».

Εντονος ήταν συνολικά ο διλημματικός χαρακτήρας που επιχείρησε να προσδώσει ο πρωθυπουργό, με την ομιλία του, στις ερχόμενες εκλογές. Με ένα στιλ που θύμιζε τις εποχές της αντιπαράθεσης του «φωτός με το σκότος» προέβη σε συνεχείς αναφορές κατά της ΝΔ, με μοναδικό στόχο να αποδείξει ότι το πλέον ικανό κόμμα να φέρει σε πέρας τις επιδιώξεις της ολιγαρχίας είναι το ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθεια αυτή ο Κ. Σημίτης δε δίστασε να υποκριθεί πίστη στη δημοκρατία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, ακόμα και το σοσιαλισμό!..

Ο Κ. Σημίτης τόνισε πως κεντρικό θέμα της τελικής διαπραγμάτευσης, που αρχίζει αρχές Μάη «είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια». Και πρόσθεσε: «Από την εκτίμηση αυτής της πολιτικής οι εταίροι θα κρίνουν τη διατηρησιμότητα των επιδόσεών μας. Θα πουν «ναι» αν κρίνουν ότι η πολιτική μας διασφαλίζει την απρόσκοπτη παραμονή μας στην ΟΝΕ».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίθεση του Κ. Σημίτη κατά του ΚΚΕ κινήθηκε πέραν των μέχρι τώρα ορίων, στα οποία είχε πορευτεί ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως.

Συγκεκριμένα ο Κ. Σημίτης είπε:

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια, πολλές φορές βρήκαμε απέναντί μας τα κόμματα της Αριστεράς. Βεβαίως, το ΚΚΕ έχει επιλέξει την τακτική της στρουθοκαμήλου, απέναντι σε όλον τον κόσμο. Στον Περισσό το ρολόι σταμάτησε στο 1989».

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι αμέσως μετά την παραπάνω, αυριανιστικού κλίματος, συμπεριφορά ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να πει: «Εμείς δε θα χαρίσουμε ποτέ τις προοδευτικές δυνάμεις στη Δεξιά»!

Ενδεικτικό του προεκλογικού κλίματος που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός είναι η αναφορά του στο... σκυλάκι του Κ. Καραμανλή, που, όπως είπε, επιστράτευσε ο αρχηγός της ΝΔ, για να τονώσει τη δημόσια εικόνα του. Πάντως, ταυτόχρονα με τον λαϊκισμό που επέδειξε χτες ο Κ. Σημίτης άνοιξε και την αυλαία της απύθμενης υποκρισίας, όπως, για παράδειγμα, η αναφορά του στον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και στη «θετική - όπως είπε - στάση της κυβέρνησης σ' αυτήν την υπόθεση...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ