Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Απεργίες πείνας και απόπειρες αυτοκτονίας στα «Νταχάου» της Αυστραλίας!

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Κραυγή απελπισίας - κόλαφος για τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια...- βγήκε, για μία ακόμη φορά, απ' τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων της Αυστραλίας. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, απ' το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, το Βιετνάμ, την Παλαιστίνη, που «φιλοξενούνται» στο «κέντρο κράτησης μεταναστών» Γουμέρα της Κεντρικής Αυστραλίας, (γνωστό και ως «τρύπα του διαβόλου»), δεν άντεξαν άλλο την επί μήνες ταπείνωση και τις άθλιες συνθήκες «ζωής». Ανάμεσά τους έφηβοι, αλλά και παιδιά οκτώ χρόνων, άρχισαν πριν μία βδομάδα απεργία πείνας, έραψαν τα χείλη τους ή επιχείρησαν (περασμένο Σαββατοκύριακο) ακόμη και ομαδική απόπειρα αυτοκτονίας, καταπίνοντας απορρυπαντικά και σαμπουάν!

Τα γεγονότα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οργανώσεων δικηγόρων, που δρουν με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών. Η πρώτη οργάνωση κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ για «πιθανή παραβίαση» της διεθνούς συνθήκης για τα δικαιώματα των παιδιών.

«Είναι... εκβιαστές» απαντά η κυβέρνηση Χάουαρντ!

Η ομοσπονδιακή αυστραλιανή κυβέρνηση δε φάνηκε να συγκινείται ούτε στο ελάχιστο...

«Οι λαθρομετανάστες στη Γουμέρα τα κάνουν όλα αυτά, για να μας εκβιάσουν... Εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική... Εάν δεν τους αρέσει... θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους» ήταν η αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης Φίλιπ Ράντοκ, ο οποίος σε άλλο σημείο απείλησε να απομακρύνει τα παιδιά απ' τους γονείς τους! Ο ίδιος, μετά τις επικρίσεις του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για αδιαφανείς συνθήκες στα συνολικά έξι στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών που υπάρχουν στην Αυστραλία, είχε την «ευγενή καλοσύνη» να επιτρέψει την επίσκεψη αξιωματούχων ανεξάρτητης επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γουμέρα.

Η απεργία πείνας των 834 κρατουμένων, διαφόρων εθνικοτήτων, στη Γουμέρα (βρίσκεται στη μέση ερήμου στην κεντρική Αυστραλία) συνεχίζεται.

«Δεν έχουμε ελπίδα, δε βλέπουμε μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε... Το μόνο που ζητάμε απ' το λαό της Αυστραλίας είναι να μας βοηθήσει. Αλλιώς δεν έχουμε καμία επιλογή απ' το να συνεχίσουμε την απεργία πείνας μέχρι την τελευταία μας πνοή» έγραφε ανακοίνωση Αφγανών μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Γουμέρα, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικής οργάνωσης δικηγόρων που ήρθε προχτές σε επαφή με τους απεργούς πείνας.

Ομως, αυτός ο εφιάλτης δεν περιορίζεται μόνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στη Γουμέρα. Χτες, οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως ερευνούν την περίπτωση βιασμού ενός πεντάχρονου αγοριού από συγκρατούμενούς του σε ένα άλλο «κέντρο κράτησης», στο Κούρτιν, της Δυτικής Αυστραλίας... Κατά καιρούς, και στα έξι στρατόπεδα συγκέντρωσης περίπου 2.200 μεταναστών που υπάρχουν στην Αυστραλία, έχουν σημειωθεί ποικίλες εξεγέρσεις και μορφές διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Επίσης, κατά καιρούς, οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιτροπές του ΟΗΕ έχουν καταγγείλει τις αυστραλιανές αρχές για τη στυγνή μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ