Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων «δείχνει τα δόντια της»

Κλειστές ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού, ακύρωση χειρουργείων και θεραπειών, ακόμη και «λουκέτα» σε νοσοκομεία

Ελλειψη δεκάδων χιλιάδων υγειονομικών, κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού, ακύρωση χιλιάδων χειρουργείων ή θεραπειών, καθυστέρηση διαγνώσεων σε σοβαρές παθήσεις, «λουκέτα» σε νοσοκομεία. Αυτή η εικόνα του «πρώτου κύματος» της πανδημίας πριν από ένα χρόνο παραμένει σήμερα ίδια στη Γερμανία.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στη χώρα, στα τέλη Μάρτη έμενε κατά μέσο όρο μόλις ένα άδειο κρεβάτι ΜΕΘ-Covid ανά κλινική (περίπου 1.600 κενές κλίνες σε όλη τη χώρα) και μόνο άλλα τόσα κενά κρεβάτια ΜΕΘ για περιστατικά εκτός Covid.

«Είναι συγκλονιστικά λίγα αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν και άλλοι ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία. Χωρίς την πανδημία, έχουμε περίπου 2 εκατ. ασθενείς κάθε χρόνο στις ΜΕΘ. Επιπλέον έχουμε καθυστερημένα χειρουργεία από το πρώτο και το δεύτερο κύμα», σημειώνει ο πρόεδρος της γερμανικής Διεπιστημονικής Ενωσης για Εντατική Φροντίδα και Ιατρική Εκτακτης Ανάγκης (DIVI), καθώς και στην «ατμομηχανή» της ΕΕ συσσωρεύονται οι συνέπειες της μετατροπής των συστημάτων Υγείας σε συστήματα «μιας νόσου».

Παραμένει κλειστό το 20% των κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού

Μάλιστα, δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα κενά κρεβάτια που αναφέρει καθημερινά η DIVI, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο πρόεδρός της κάνει λόγο για «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» στη Γερμανία, που έχει συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες υψηλότερη αναλογία ΜΕΘ ανά κάτοικο.

«Ακόμα και σήμερα, ορισμένοι γιατροί έκτακτης ανάγκης δυσκολεύονται να τοποθετήσουν τους ασθενείς σε κλινικές, παρόλο που το μητρώο στην περιοχή δείχνει δεκάδες άδεια κρεβάτια», σημειώνει, καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 3.500 - 4.000 επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με το μητρώο της DIVI, η Γερμανία διαθέτει πάνω από 28.000 κρεβάτια ΜΕΘ. Ακόμα όμως και μετά από ένα χρόνο πανδημίας, σχεδόν το 20% αυτών προς το παρόν δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αντίστοιχα, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Νοσοκομείων (DKG) εκτιμά ότι μόνο στις ΜΕΘ της χώρας λείπουν 4.700 υγειονομικοί. Ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό, που διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για τις ελλείψεις και την εντατικοποίηση, έχει φτάσει στα όριά του και πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους...

Οι κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα νοσοκομεία αντί να ενταθούν σε καιρό πανδημίας, καταστρατηγήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις. Εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας ή ηλικιωμένοι συνέχισαν να εργάζονται. Ο ιστότοπος του κλάδου, «pflege-online», αναφέρει περιπτώσεις νοσηλευτών που αναγκάστηκαν να εργάζονται έχοντας διαγνωστεί με Covid-19.

«Η δουλειά μου έχει καταστεί αδύνατη για μένα τα τελευταία χρόνια. Οι ασθενείς έχουν γίνει ανώνυμοι πελάτες σε γραμμή συναρμολόγησης. Η πανδημία ξεχείλισε το ποτήρι», αναφέρει μια νοσηλεύτρια που εξωθήθηκε σε παραίτηση.

Ακυρώνονται χιλιάδες θεραπείες, χειρουργεία, εξετάσεις

Πέρσι την άνοιξη, με το ξέσπασμα της πανδημίας, χιλιάδες προγραμματισμένες ιατρικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν μέσα σε λίγες βδομάδες. Η κατάσταση παραμένει ίδια, καθώς μετά από ένα χρόνο και απανωτά «lockdown» η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού δεν ενισχύει το σύστημα Υγείας.

Στοιχεία που δημοσίευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν πως ο αριθμός των ιατρικών περιστατικών (εκτός Covid) που αντιμετώπισαν τα γερμανικά νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20% μεταξύ Οκτώβρη 2020 - Γενάρη 2021 (και ενώ είχε ήδη προηγηθεί μείωση 27% μεταξύ Μάρτη - Μάη 2020). Δηλαδή 1 στις 5 θεραπείες και εγχειρήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Στις ψυχιατρικές κλινικές, η μείωση ήταν 14% (από 25% στο πρώτο). Οι νοσοκομειακές θεραπείες μειώθηκαν απότομα, ειδικά τον φετινό Γενάρη, όταν ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 31% σε σχέση με πριν από την πανδημία.

Σημαντικά μειώθηκε και ο αριθμός των επειγόντων θεραπειών μεταξύ Οκτώβρη - Γενάρη. Ενδεικτικά, 11% λιγότεροι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάστηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων και 13% λιγότερα περιστατικά καρδιακής προσβολής. «Νοσοκομειακοί γιατροί έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου συχνά έφταναν στο νοσοκομείο αργά και με προχωρημένη βλάβη στην καρδιά», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.

Το ίδιο διάστημα, σημαντική μείωση καταγράφεται στις διαγνώσεις και τις θεραπείες του καρκίνου. Για παράδειγμα, έγιναν 5% λιγότερα χειρουργεία για καρκίνο του μαστού και 20% λιγότερα για καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Λουκέτα» σε νοσοκομεία μέσα στην πανδημία... λόγω μείωσης εσόδων!

Η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων έδειξε «τα δόντια της» και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ολα τα νοσοκομεία στη Γερμανία - αυτά που ανήκουν σε κρατίδια, πανεπιστήμια, εκκλησίες, «μη κερδοσκοπικούς» οργανισμούς κ.λπ. - λαμβάνουν μόνο μια συμβολική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατά βάση είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, δηλαδή βασίζονται στις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών. Ενδεικτικά, το 2019 ο γερμανικός λαός πλήρωσε σε ασφαλιστικές εισφορές και απευθείας πληρωμές 407 δισ. ευρώ στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης (σχεδόν το 12% του ΑΕΠ), ενώ το κράτος δαπανά περίπου 230 δισ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, δίπλα στα «μη κερδοσκοπικά» νοσοκομεία υπάρχουν και τα αμιγώς ιδιωτικά.

Η πανδημία έφερε τα νοσοκομεία στη Γερμανία στα όριά τους. Είχαν προηγηθεί χρόνια ιδιωτικοποιήσεων και λουκέτα σε νοσοκομεία που η λειτουργία τους δεν κρινόταν «συμφέρουσα», κατάργηση κρεβατιών. Μεταξύ 2018 - 2019 καταργήθηκαν 4.000 νοσοκομειακά κρεβάτια. Από το 2005 έως το 2019 έκλεισαν περίπου 380 «δημόσιες» και «μη κερδοσκοπικές» κλινικές, χάθηκαν σχεδόν 60.000 κρεβάτια. Ταυτόχρονα, προστέθηκαν 154 νέα ιδιωτικά νοσοκομεία με 30.000 κρεβάτια.

Ο αριθμός των νοσοκομειακών κρεβατιών μειώθηκε και τη χρονιά της πανδημίας, το 2020, ακριβώς λόγω της εκτεταμένης επιχειρηματικής λειτουργίας τους.

Χαρακτηριστική είναι μία από τις πολλές αναφορές στον γερμανικό Τύπο: «Η πανδημία έχει επηρεάσει την οικονομική κατάσταση πολλών εταιρειών και τα νοσοκομεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Μία πηγή εισοδήματος είναι οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις. Ωστόσο, πολλές έπρεπε να αναβληθούν για να ανοίξουν θέσεις για ασθενείς με κορονοϊό. Το αποτέλεσμα: Αύξηση του κόστους και μείωση του εισοδήματος»...

Ετσι, ενώ η πανδημία σάρωνε τη χώρα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο νοσοκομεία να κλείνουν ή να απειλούνται με λουκέτο, ενώ το προσωπικό τους έβγαινε σε αναστολή και εκ περιτροπής εργασία, λόγω μείωσης των εσόδων!

Προκειμένου να αποφύγει τα μαζικά λουκέτα σε νοσοκομεία, η κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάρτη να χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία - «δημόσια» και ιδιωτικά - με 560 ευρώ τη μέρα για κάθε νοσοκομειακό κρεβάτι που κρατήθηκε ελεύθερο και 50.000 ευρώ για κάθε επιπλέον κρεβάτι σε ΜΕΘ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ