Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Με νέες στάσεις εργασίας δίνουν απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Επιτυχημένη η χτεσινή 24ωρη απεργία για την επαναπρόσληψη εργαζόμενου και για δουλειά με δικαιώματα

Με νέες 4ωρες στάσεις εργασίας σήμερα Τετάρτη συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Edilmac» στο μεταλλείο της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Απαντούν στην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης με νέα απόλυση εργαζόμενου χτες, στη διάρκεια της απεργιακής τους κινητοποίησης και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων συναδέλφων τους, για δουλειά με δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας.

Χτες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία η 24ωρη απεργία που κήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ) σε όλες τις βάρδιες και η πρωινή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το εργοτάξιο.

Την ώρα της δεύτερης βάρδιας, η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόλυση ενός ακόμη εργαζόμενου που έληξε η δίμηνη σύμβασή του, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να εντείνει την αντεργατική επίθεση.

Οι εργαζόμενοι με τη νέα στάση εργασίας σήμερα, με τη μαζική συμμετοχή τους στη χτεσινή απεργία, στις στάσεις εργασίας της προηγούμενης βδομάδας, δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις διεκδικήσεις τους. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα, προσπερνώντας τις παγίδες που στήνουν «Edilmac» και «Ελληνικός Χρυσός», πετώντας η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών.

Παράλληλα, καλούν όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να εκφράσουν τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν, για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή τους προς κάθε κατεύθυνση.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους, μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αυξήσεις στους μισθούς για τους χαμηλόμισθους, καμία απόλυση, τήρηση όλων των κανόνων αερισμού στο υπόγειο μεταλλείο, των κανόνων ασφαλείας και των γεωτεχνικών μοντέλων για την υποστήριξη της στοάς (Ξεσκάρωμα, Γκανάιτ, Αγκύρια, RRS, Πλέγμα), συνολικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας.

Στο δρόμο που άνοιξε το Συνδικάτο μπήκαν και οι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός», που παλεύουν για βελτιώσεις στο ωράριο εργασίας, αλλά και οι εργολαβικοί γεωτρυπανιστές, που έμειναν χωρίς δουλειά με την αποχώρηση μίας εκ των τριών εργολαβικών εταιρειών. Πρόκειται για περίπου 50 εργαζόμενους που το Σωματείο τους, «Αγιος Γεώργιος», ζητά να απορροφηθούν στις εργολαβίες που συνεχίζουν να δουλεύουν στο έργο.

Την 24ωρη απεργία στήριξε και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ). Καταγγέλλει τη «θρασύτατη» θέση της «Edilmac», που αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, χαρακτήρισε τη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα «παράνομη και καταχρηστική». Και καλεί την εργοδοσία να υλοποιήσει όλα τα αιτήματα των εργαζομένων και να επαναπροσλάβει τον απολυμένο συνάδελφό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ