«Εχουμε δεκάδες λόγους για να μη λείψουμε από το συλλαλητήριο», δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές
«Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες, στα logistics και τα σούπερ μάρκετ στη Δυτική Αττική βλέπουμε τους χώρους δουλειάς μας να γίνονται χώροι μετάδοσης του ιού»: Μεταφέροντας αυτήν την αγωνία εκατοντάδων εργαζομένων από τέτοιους μεγάλους χώρους δουλειάς επισημαίνει την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στο αποψινό συλλαλητήριο ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.
Δείχνοντας τις ευθύνες της εργοδοσίας σημειώνει ως παραδείγματα της απαράδεκτης στάσης της: «Κρύβει κρούσματα αντί να πάρει μέτρα. Απειλεί και πιέζει για να "βγει" η αυξημένη δουλειά με το λιγότερο προσωπικό, με αποτέλεσμα τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν έχουν σταματήσει λεπτό να δουλεύουν. Η ιχνηλάτηση διενεργείται από προϊσταμένους και διευθυντές. Τα εταιρικά πούλμαν είναι ασφυκτικά γεμάτα, γιατί "πρέπει οι εργαζόμενοι να φτάσουν στην ώρα τους". Τεστ επιλέγει η εργοδοσία αν, πότε και ποιος θα κάνει. Οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και "αφοπλισμένες"».
Το «δεν πάει άλλο» που νιώθουν χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, το οποίο πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα, μας μεταφέρει η Κατερίνα Τζίμα, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ): «Τηλεργασία, εργοδοτική τρομοκρατία, επίθεση στη συνδικαλιστική δράση: Αυτά περιλαμβάνει ο απολογισμός που κάνουμε οι εργαζόμενοι του κλάδου με τη συμπλήρωση ενός χρόνου πανδημίας», αναφέρει και εξηγεί: «Η εντατικοποίηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, το ακατάστατο ωράριο, η κατάργηση των ορίων ανάμεσα στον εργάσιμο και τον μη εργάσιμο χρόνο, είναι η πραγματικότητα για όσους δουλεύουν από το σπίτι. Είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο, οι εργαζόμενοι γινόμαστε αποδέκτες συνεχούς εργοδοτικής πίεσης για να πιάσουμε τους "στόχους" και απειλητικών "warning letters" που μας "προειδοποιούν" για τη "χαμηλή παραγωγικότητα", ενώ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και εταιρείες πληροφορικής προχωρούν σε απολύσεις. Μέρος των απολύσεων αυτών στοχεύουν μέλη του ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακών σωματείων, με την εργοδοσία να "καταδιώκει" τη συνδικαλιστική δράση. Η επίθεση στα σωματεία, η τρομοκρατία μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, η καταστολή έχουν κοινό στόχο. Ξεκαθαρίζουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν θα τους περάσει. Δεν θα ξεμπλέξουν με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Οι συσκέψεις που έχουν γίνει με εργαζόμενους, οι παρεμβάσεις που οργανώνουμε σε χώρους δουλειάς, η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών και οι αιτήσεις εγγραφής στο Συνδικάτο δίνουν τη σκυτάλη στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Θα είμαστε εκεί, συνεχίζοντας τη δράση και προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά μας».
Ο Λάμπρος Χατζάρας, εργαζόμενος σε κατασκευαστική εταιρεία και μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μας λέει ότι παρά τον ένα χρόνο πανδημίας, «η κατάσταση στο εργοστάσιο παραμένει επικίνδυνη για την υγεία μας. Οι έλεγχοι και τα πρωτόκολλα των ειδικών σταμάτησαν έξω από την πύλη. Η ευθύνη της εργοδοσίας εξαντλήθηκε στην παρότρυνση να φοράμε μάσκες. Τίποτα δεν έχει γίνει για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, καμία τακτική απολύμανση των επιφανειών, των αποδυτηρίων δεν μπήκε στο πρόγραμμα. Η εργοδοσία κάνει χρήση της εργολαβικής εργασίας και γλιτώνει εισφορές προσλαμβάνοντας εργάτες ως εξωτερικούς συνεργάτες. Για όλους αυτούς κανείς δεν μπορεί να πει τι δικαιούνται, αν νοσήσουν. Πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να υπολογίσουν στα βδομαδιάτικα έξοδα της οικογένειας τα τεστ για τον κορονοϊό, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο λόγος που δεν γίνονται δωρεάν μαζικοί και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στα εργοστάσια είναι η συμφωνία κυβέρνησης και εργοδοτών να συνεχίζει η παραγωγή πάση θυσία. Ακόμα και το σπάσιμο της βάρδιας στα δύο, "για να αποφύγουμε να συγχρωτιζόμαστε", έχει την ίδια αφετηρία, να μη σταματήσει η παραγωγή, ενώ έχει κάνει κυριολεκτικά σμπαράλια τη ζωή συναδέλφων που είναι νέοι γονείς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Την περασμένη βδομάδα συνάδελφος, με τραύμα στο χέρι, αναγκάστηκε να οδηγεί μέσα στην Αθήνα γιατί το "Θριάσιο" Νοσοκομείο δεν μπόρεσε να τον περιθάλψει, λόγω του φόρτου με τα περιστατικά Covid. Κανείς δεν θα παίξει με την υγεία μας. Πρέπει να μπει φραγμός στα σχέδιά τους».