Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Απειλές για νέα χτυπήματα για τα «αμερικανικά συμφέροντα»

Μηνύματα και απειλές για αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή στέλνουν με κάθε ευκαιρία οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας κάθε πρόσχημα.

Ετσι, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Μπάιντεν, Λόιντ Οστιν, εμφανίστηκε να ανεβάζει τους τόνους έναντι - κυρίως - της Τεχεράνης, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι θεωρούν απαραίτητο» για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, έπειτα από την επίθεση με ρουκέτες την περασμένη βδομάδα - για την οποία δεν έχει αναληφθεί ευθύνη - εναντίον της ιρακινής αεροπορικής βάσης Αϊν αλ Σάντα, που στεγάζει δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ιράκ και του «συνασπισμού» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο δίκτυο ABC, ο Οστιν κάλεσε το Ιράκ να ερευνήσει γρήγορα το περιστατικό στη βάση και να προσδιορίσει ποιος ευθύνεται. «Θα χτυπήσουμε, αν αυτό κρίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε, σε χρόνο και τόπο δικής μας επιλογής. Απαιτούμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας», απείλησε.

Ερωτηθείς αν έχει διαμηνυθεί στο Ιράν ότι μια ανταπόδοση των ΗΠΑ δεν θα συνιστούσε κλιμάκωση, ο Οστιν απάντησε πως το Ιράν είναι πλήρως ικανό να αξιολογήσει το πλήγμα και τις ενέργειες των ΗΠΑ.

Πρόεδρος του Ιράν: Οχι σε απειλές και πιέσεις από τους Ευρωπαίους

Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε την Κυριακή έτοιμος για «βήματα προς την κατεύθυνση αναβίωσης» της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καλώντας ξανά τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Επιπλέον, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, ο Ροχανί είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πάρει άμεσα μέτρα αποζημίωσης στη βάση της Συμφωνίας του 2015, μόλις οι ΗΠΑ άρουν τις «παράνομες κυρώσεις τους». Επέκρινε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία (γνωστές ως Ε3) για την αδράνεια που επέδειξαν σε σχέση με υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει ως συμβατικά μέρη, ενώ πρόσθεσε πως μόνο το Ιράν τηρεί το μερίδιο ευθύνης του στη Συμφωνία. «Ο καλύτερος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα με τους Ευρωπαίους εταίρους σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο είναι οι διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και αποφεύγοντας κάθε απειλή ή πίεση», κατέληξε.

Ο Ιρλανδός υπουργός από τη μεριά του χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία.

Νωρίτερα, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ξεπάγωσαν» κεφάλαια 3 δισ. δολαρίων που χρωστούσαν στην Τεχεράνη Μπαχρέιν, Ομάν και Νότια Κορέα και τα οποία είχαν δεσμευτεί στο παρελθόν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Δεν διευκρίνισαν πάντως αν τα χρήματα «ξεπάγωσαν» έπειτα από ανάλογη κίνηση των ΗΠΑ...

Το ίδιο διάστημα εντείνεται η σύγκρουση στην Υεμένη, με σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Μαρίμπ στα βόρεια της χώρας, που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, διαδοχικές επιθέσεις με drone από Υεμενίτες Χούτι στη Σαουδική Αραβία, αντίποινα με επιδρομές στην Σαναά (πρωτεύουσα της Υεμένης) κ.ά. Σαουδάραβες αξιωματούχοι και σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας (όπως ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Ιορδανία) κατήγγειλαν τις επιθέσεις των Χούτι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πολιτικούς στόχους.

Επίσκεψη του Πάπα στο Ιράκ

Στο φόντο αυτής της ρευστής κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε χτες τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, καταγγέλλοντας «την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία», ενώ προσευχήθηκε για την «ειρήνη» και την «ενότητα» στη Μέση Ανατολή, «ιδιαίτερα στη Συρία». Ζήτησε ακόμα «να αναγνωρίζονται και να γίνονται παντού σεβαστές η ελευθερία της συνείδησης και η θρησκευτική ελευθερία».

Το Σάββατο συναντήθηκε στη Νατζάφ με τον σιίτη ανώτατο ιερωμένο, αγιατολάχ Αλί Σιστάνι. Ο Σιστάνι είπε στον Πάπα ότι οι Χριστιανοί του Ιράκ πρέπει «να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια» και να απολαμβάνουν «όλα τα συνταγματικά δικαιώματα». Ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ουρ στο νότιο Ιράκ, η οποία θεωρείται γενέτειρα του Αβραάμ, ενώ στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν συνάντησε τον πατέρα του Αλαν Κούρντι, του μικρού προσφυγόπουλου από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο το 2015 και είχε γίνει τραγικό σύμβολο της προσφυγικής κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Βαγδάτη(2021-04-27 00:00:00.0)
Νέο «λάδι στη φωτιά» με προειδοποιήσεις και απειλές(2018-07-24 00:00:00.0)
Ενέργεια, οικονομία και επεμβάσεις στο επίκεντρο τριμερούς συνάντησης Ροχανί - Πούτιν - Αλίεφ(2017-11-02 00:00:00.0)
Ανοικτή πρόσκληση Ροχανί σε επενδύσεις(2016-01-27 00:00:00.0)
«Αποφασισμένος» για συνομιλίες δηλώνει ο Χ. Ροχανί(2013-08-07 00:00:00.0)
Αναζητεί νέο τόπο συνομιλιών(2012-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ