Κυριακή 20 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Χορός θανάτου»

Ο Παστράνα έφιππος στη διάρκεια μιας γιορτής

Associated Press

Ο Παστράνα έφιππος στη διάρκεια μιας γιορτής
Πουθενά αλλού στη Λατινική Αμερική ο νεοεισαχθείς και αμερικανόπνευστος όρος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», δεν έχει μεγαλύτερη απήχηση αλλά και αντήχηση όσο στην Κολομβία. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, οι πιθανότητες μία σπίθα να προκαλέσει ένα πρωτοφανές και ειδεχθές «λουτρό αίματος» με ανυπολόγιστες διαστάσεις σε όλο το πλατό της Λατινικής Αμερικής - και όχι μόνο - δεν είναι μεγαλύτερες.

Στις 7 του Γενάρη ακριβώς, συμπληρώθηκαν τα τρία χρόνια που διαρκούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυρίως των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-ΕΡ), οι ελπίδες για μία πιθανή διέξοδο, σχετικά ειρηνική, από τον εμφύλιο που κρατά σχεδόν σαράντα χρόνια, ήταν κραταιές αν και μη εμφανείς. Τα πάντα όμως έχουν αλλάξει από την 11η Σεπτεμβρίου. Τόσο οι FARC-ΕΡ όσο όμως και η άλλη ανταρτική οργάνωση, μικρότερη όμως, ο «Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός» (ELN) που βρίσκεται σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κολομβιανού Προέδρου Αντρές Παστράνα, βρέθηκαν στο νέο κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και οι συνέπειες ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές, εντός και εκτός των τειχών της Κολομβίας.

Ασφυκτικός κλοιός

Η σύλληψη των τριών φερόμενων ως μελών του ΙΡΑ - οργάνωση που πια δε βρίσκεται στη λίστα των ΗΠΑ και στην ίδια στη βόρεια Ιρλανδία που ήταν το πεδίο δράσης του όχι μόνο παραδίδει τα όπλα αλλά έχει γίνει και ένας από τους κύριους άξονες της ειρηνευτικής διαδικασίας) υπό τον πρίσμα των γεγονότων απέκτησε άλλη διάσταση και έγινε η αφορμή ώστε η ΕΕ και οι άλλες χώρες της Ευρώπης, που κάποτε είχαν δεχτεί και επίσημες αντιπροσωπείες των FARC-ΕΡ (Economist, 6/12, A colder climate for armed rebellion) ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να χορηγήσουν ξανά βίζα για τα μέλη των FARC-ΕΡ. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας έχουν περικυκλώσει ασφυκτικά τον αποστρατιωτικοποιημένο θύλακα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των FARC-ΕΡ, ενώ η πολεμική αεροπορία διεξάγει από τότε συνεχείς εναέριους ελέγχους.

Το πιο δυσοίωνο όμως ήταν οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων ότι όλη η περιοχή των Ανδεων είναι υπό το βλέμμα των αξιωματούχων του Πενταγώνου. Μιλώντας ο Φράνσις Τέιλορ, συντονιστής των αντιτρομοκρατικών ενεργειών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της «Διαμερικανικής Επιτροπής κατά της Τρομοκρατίας» (CICTE), τόνισε ότι «Οι FARC-ΕΡ αλλά και ο ELN βρίσκονται μέσα στη λίστα των ΗΠΑ και θα έχουν την ίδια μεταχείριση όπως οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση του πλανήτη»... «όσον αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων μας που θα μας οδηγήσει να βάλουμε ένα τέρμα στις τρομοκρατικές δραστηριότητές τους». (Agence France Press-U.S Official reveals Colombia as Target).

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τόνιζαν ότι πια η κυβέρνηση Παστράνα είναι σε θέση τέτοια που θα μπορούσε πάντα να ζητήσει από τις πάντα «καλοπροαίρετες» ΗΠΑ να δώσουν ένα καλό χέρι βοηθείας ώστε να «οικοδομηθεί μία αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία», με το να αρθούν οι περιορισμοί της βοήθειας στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που εντάσσονται στο «Σχέδιο Κολομβία» και να επεκταθεί αυτή η βοήθεια τόσο σε οπλισμό όσο και σε συλλογή στοιχείων για την αντιμετώπιση των ανταρτών. Με αυτό τον τρόπο οι FARC-ΕΡ αλλά και ELN θα εξαναγκαστούν να «διαβούν το κατώφλι της ειρήνης»! (Colombia Report. Bert Ruiz-Colombia's Ultimate Challenge).

Ολα τα μέτωπα ανοιχτά

Ο συνδυασμός όλων αυτών των γεγονότων δεν οδήγησε πάντως πουθενά αλλού εκτός από την τελμάτωση των συνομιλιών, σε σημείο τέτοιο που την περασμένη Κυριακή, η Κολομβία είχε σκεπαστεί με ένα εξαιρετικά απειλητικό σύννεφο γενικευμένου πολέμου. Μόλις στο «παραπέντε», ακριβώς πέντε ώρες πριν την εκπνοή η ειρηνευτική διαδικασία διασώθηκε, με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Τζακ Λεμόιν, αλλά και της «ομάδας των δέκα χωρών».

Τίποτα όμως δε φαίνεται να είναι ικανό να τελειώσει στην ταλανιζόμενη Κολομβία. Ειδικά με την αρθρογραφία που εμφανίστηκε ακριβώς με την ανακοίνωση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και με το νέο αμερικανικό σχέδιο, «Πρωτοβουλία των Ανδεων», που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Σύμφωνα με αυτά, η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους μελετά επισταμένα την επέκταση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Κολομβία, εκτός του πολέμου των ναρκωτικών και κατά των ανταρτών. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, του πλέον κρίσιμου όπως αποδείχθηκε για το μέλλον της Κολομβίας, στην αμερικανική πρωτεύουσα διεξάγονταν κατεπείγουσες συσκέψεις όσον αφορά στις «εξουσίες και τις διεξόδους» που υφίστανται για μία επιπλέον βοήθεια στον Κολομβιανό Στρατό. Κάτι που απαγορεύεται όμως τόσο από το Σύνταγμα των ΗΠΑ αλλά και τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει το Κογκρέσο κατά την ψήφιση των «Σχεδίου Κολομβίας» και «Πρωτοβουλία των Ανδεων». (Washington Post, 15/01: U.S eyes shift in Colombia policy-greater aid for was against Leftist guerrillas sought).

Και όπως αποκαλύπτουν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ακόμη και εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχιστούν «είναι δίκαιο να πούμε ότι αναζητούμε και άλλους τρόπους να βοηθήσουμε»...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ