Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ"
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19
Το κεφάλαιο έχει «λαμβάνειν» και ο λαός στο ταμείο...

Eurokinissi

Τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση της ΝΔ αναμένεται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό «Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας». Το σχέδιο αυτό είναι από μόνο του ένας «δείκτης» για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τη διαχείριση της κρίσης με κριτήριο την ανάκαμψη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από την αναλογία επεκτατικών και περιοριστικών μέτρων στο μείγμα της αστικής πολιτικής.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων για εκταμιεύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με τα αντιλαϊκά «ορόσημα» και προαπαιτούμενα στην Ασφάλιση, στην εργασία, στη φορολογία, στις δαπάνες Υγείας - Πρόνοιας, στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, στην Παιδεία, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης κ.ά.

Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό σχέδιο εστιάζει στους παρακάτω άξονες στήριξης του κεφαλαίου:

  • Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών. Οπως υπογραμμίζουν, το σχέδιο «συμπεριλαμβάνει τη φορολογική εναρμόνιση μεταξύ των ομαδικών ασφαλιστικών προϊόντων των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης και των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς επίσης και φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης και πανευρωπαϊκά ιδιωτικά ασφαλιστικά προϊόντα (Pan-European Personal Pension Products - PEEPs)».

Τι σημαίνει αυτό για τον λαό; Πρόκειται για μοχλό παραπέρα αναμόρφωσης των ασφαλιστικών συστημάτων με ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών χαρακτηριστικών τους. Η «πραμάτεια» για τους ιδιωτικούς ομίλους προωθείται στο έδαφος των διαρκών περικοπών και των αλλεπάλληλων «αξιολογήσεων» στα ασφαλιστικά συστήματα της ΕΕ. Κατά τον ίδιο τρόπο προωθείται και η «μεταρρύθμιση» του ισχύοντος επικουρικού συνταξιοδοτικού συστήματος σε «ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα πληρωμών παρακράτησης στην πηγή».

  • Εφαρμογή των νέων κανονισμών πολεοδομικού σχεδιασμού στα 4/5 της χώρας, «διευκολύνοντας έτσι τις επενδύσεις, στην παροχή κινήτρων που σχετίζονται με τους φόρους και την εργασία, στη διευκόλυνση πρόσβασης σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και της χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clasters) με διεθνή προσανατολισμό».

Με άλλα λόγια: Το σχέδιο περιγράφει «ειδικές οικονομικές ζώνες», όπου θα ισχύουν φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις ακόμα κι απ' αυτήν την ήδη αντεργατική νομοθεσία, με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων, δηλαδή της κερδοφορίας.

  • Προαναγγέλλεται το νέο αντεργατικό πλαίσιο με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη «ευελιξία», ειδικά στις φάσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι θεσμοί της αγοράς εργασίας που λειτουργούν ομαλά και ανταποκρίνονται στις οικονομικές εξελίξεις μπορούν να μειώσουν την επίδραση των σοκ στην απασχόληση και να μετριάσουν τις επιπτώσεις τους».

Δηλαδή: Τα 10ωρα με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σε συνδυασμό με την επέκταση της τηλεργασίας, είναι εικόνες από το μέλλον της ζούγκλας που γίνεται πιο «άγρια» για τα εργασιακά δικαιώματα.

  • Περιγράφονται παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τις συγχωνεύσεις και τη «μεγέθυνση» των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι «η μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα υποστηρίξει την ανακατανομή των πόρων διευκολύνοντας την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά».

Αυτό σημαίνει ότι: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και ο τραπεζικός δανεισμός θα αποτελέσουν εργαλεία «ξεκαθαρίσματος» της αγοράς από μη βιώσιμες επιχειρήσεις και στήριξης δυναμικών τομέων και κλάδων, με συνέπειες στην αύξηση της ανεργίας, στα εργασιακά και άλλα δικαιώματα.

Προβλέπονται ακόμα:

  • Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη. Στον συγκεκριμένο άξονα περιλαμβάνονται ο «εκσυγχρονισμός» του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), η «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης και η ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις αξίες της αγοράς, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης για τα λαϊκά στρώματα.
  • «Εκσυγχρονισμός» της δημόσιας διοίκησης, όπου ιεραρχείται ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» των δομών οικονομικής διαχείρισης και εποπτείας που διαθέτει το κράτος για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, μεταξύ άλλων, για να υποστηρίζει τις επισκοπήσεις δαπανών, οι οποίες «μπορούν να προωθήσουν την αποτελεσματική κατανομή δαπανών και τη λήψη φιλικών προς την ανάπτυξη αποφάσεων του κρατικού προϋπολογισμού».
  • Μέτρα για τη «μεγέθυνση του διεθνώς εμπορεύσιμου τομέα», με τα γνωστά «αφηγήματα» περί «θωράκισης» της εγχώριας οικονομίας λόγω εξωστρέφειας, τα οποία έκανε ξανά σκόνη η τρέχουσα καπιταλιστική κρίση. Για τον σκοπό αυτό, τα οικονομικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις θα έχουν ως έναν από τους στόχους τους την αύξηση των εξαγωγών.
  • «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών, άξονας που περιέχει δράσεις για την «απλούστευση» του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, των διαδικασιών αδειοδότησης, καθώς και την ενοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αδειών και επιθεωρήσεων.
  • «Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος Δικαιοσύνης», μεταξύ άλλων με τη λειτουργία ειδικών τμημάτων για εκδίκαση εξειδικευμένων υποθέσεων επενδυτικού χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέονται με την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως αυτές θα συμφωνηθούν και θα κλειδώσουν με το τελικό σχέδιο που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτρέπει τους νέους να παίξουν στον τζόγο τις εισφορές τους(2022-07-26 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές «ράγες»(2021-03-30 00:00:00.0)
«Τσελεμεντές» του κεφαλαίου με κάθε είδους αντιλαϊκές συνταγές(2021-03-20 00:00:00.0)
Στην γκιλοτίνα του τζόγου οι εισφορές και τα αποθεματικά εκατομμυρίων ασφαλισμένων(2021-02-12 00:00:00.0)
Με την ατζέντα του κεφαλαίου κλιμακώνουν την αντιλαϊκή πολιτική(2020-08-22 00:00:00.0)
Ολομέτωπη επίθεση σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα(2020-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ