Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού
«Η εκδήλωση της πανδημίας αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως ευκαιρία για να επιταχυνθεί το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας (...) ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κρατικών λειτουργών αξιοποιούνται για την προώθηση της εντατικοποίησης της εργασίας και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης (π.χ. τηλεργασία) και αυξάνουν τις δυνατότητες παρακολούθησης και καταστολής του λαού».
Για την «ψηφιακή διακυβέρνηση»
«(...) Ο ταξικός χαρακτήρας αυτών των αλλαγών επιχειρείται να επισκιαστεί από την υπερπροβολή αναγκαίων εκσυγχρονισμών για τη λειτουργικότητα κρατικών υπηρεσιών (...) Ωστόσο, οι μεγάλες τομές αφορούν κυρίως τη διαμόρφωση πιο φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.
Η τηλεργασία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς προσαρμόζονται οι νέες τεχνολογίες -και κυρίως οι ψηφιακές- στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η ψηφιοποίηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο εντατικοποίησης της εργασίας αλλά και της κρατικής καταστολής. Είναι διάτρητο το "δίχτυ προστασίας των προσωπικών δεδομένων" που επικαλούνται τα αστικά επιτελεία, αφού είναι πάντα διαθέσιμα σε μονοπωλιακούς ομίλους, κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας. Το εμπόριο δεδομένων αποτελεί μία πολύ επικερδή δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα.
Παράλληλα, αστικά κόμματα εμφανίζουν ως εκσυγχρονισμό στη λειτουργία τους την ψηφιοποίησή τους (...) τέτοιες αλλαγές θα επιταχυνθούν, διαμορφώνοντας ακόμα πιο "προσωποπαγή" κόμματα, κόμματα με μέλη - "ψηφιακούς ακόλουθους", σε πλήρη αντιδιαστολή με την "περισσότερη δημοκρατία" την οποία επικαλούνται.
Τέτοιες αλλαγές επιδιώκεται να επιβληθούν και στα συνδικάτα, στους φοιτητικούς συλλόγους (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, μητρώο συνδικαλιστικών στελεχών) κ.α. Το γεγονός ότι ιδιαίτερα η νέα γενιά είναι εξοικειωμένη με την επικοινωνία, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί, και τη στρεβλή κοινωνικοποίηση που αυτή διαμορφώνει, αξιοποιείται ώστε αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές να εμφανίζονται ως αυτονόητες. Στην πραγματικότητα, γίνονται νέα εργαλεία κρατικής και εργοδοτικής χειραγώγησης εργατικών και άλλων δυνάμεων, της νεολαίας τους, με στόχο την υπονόμευση της συμμετοχής, της συζήτησης, των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών κ.λπ.».
Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, Δεύτερο Κείμενο