Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νομοσχέδιο για ταυτότητες με εθνοτική καταγωγή...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση περί εθνοτικής καταγωγής, καθώς επιχειρείται η αναγραφή της στις νέες αστυνομικές ταυτότητες, με τις επιλογές: Μακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι, Βόσνιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο έχει τη συναίνεση όλων σχεδόν των κομμάτων της χώρας, πλην του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Αριστερά», που κατέθεσε 1.200 τροπολογίες, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία εξέτασης του νομοσχεδίου.

Αντίθετος με το νομοσχέδιο φέρεται να είναι και ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος δήλωσε ότι σε καμία δημοκρατική χώρα του κόσμου δεν αναγράφονται στις αστυνομικές ταυτότητες η εθνότητα και το θρήσκευμα των πολιτών. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αν το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει βέτο.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο προειδοποιούσε το ΚΚΕ: Με την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την τότε ΠΓΔΜ, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η σημερινή της ΝΔ, κρίσιμα ζητήματα δεν έκλεισαν και το παζάρι στις πλάτες των λαών παραμένει ανοιχτό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ