John Liakos / INTIME NEWS / SO |
Σημειώνεται ότι η δυτική πύλη της Ακρόπολης αποφασίστηκε το 1957 να κλειδωθεί επ' αόριστον, στο πλαίσιο του τότε προγράμματος για τη βελτίωση της προσπέλασης στην Ακρόπολη.
Μετά την έγκριση του ΚΑΣ της πρότασης αποκατάστασης της δυτικής προσπέλασης, θα ακολουθήσει η σύνταξη σχετικής μελέτης για την εφαρμογή των προβλεπόμενων επεμβάσεων, η οποία θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί - μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη - σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί διά ζώσης το φθινόπωρο.
Προβληματισμούς εξέφρασε για την εσπευσμένη συζήτηση και έγκριση της πρότασης στο ΚΑΣ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, θυμίζοντας και άλλες παρεμβάσεις στο μνημείο στις οποίες έχει αντιταχθεί και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί με την παρουσίαση της ολοκληρωμένης μελέτης.
«Με την πρόταση του Μανόλη Κορρέ αποδεικνύεται πόσο απέχει η σημερινή εικόνα της εισόδου της Ακροπόλεως από την αυθεντικότητα της μορφής της. Το θέμα της αυθεντικότητας στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους είναι μία μείζων παράμετρος, την οποία οφείλουμε να λαμβάνουμε με σοβαρότητα διαρκώς υπόψη», σημείωσε με αφορμή την πρόταση της ΕΣΜΑ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σύμφωνα με τα επεξηγηματικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, η πρόσβαση στην Ακρόπολη και η κύρια είσοδος σε αυτήν κατά την αρχαϊκή εποχή ήταν στη δυτική πλευρά του ιερού Βράχου, λόγω των ομαλότερων κλίσεων του εδάφους στην περιοχή αυτή. Από τους προϊστορικούς χρόνους υπήρχε ένα μονοπάτι που ανέβαινε από τα νότια της Ακρόπολης, όμως πριν από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., με την αναδιοργάνωση των εορτής των Παναθηναίων, κατέστη αναγκαία η δημιουργία μιας ανετότερης πρόσβασης κατευθείαν από τα δυτικά για τη διευκόλυνση της διακίνησης ενός μεγάλου πλήθους πιστών, αλλά και για τη μεταφορά των τεράστιων λίθων και ξύλων για την κατασκευή των ναών. Ετσι κατασκευάστηκε εκεί μια αναβάθρα, η οποία τον 1ο αιώνα μ.Χ. μετασκευάστηκε σε μαρμάρινη κλίμακα, της οποίας μεγάλα τμήματα αποκαλύφθηκαν μέσω των ανασκαφών, κυρίως από το 1835 έως το 1850.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα, η κλίμακα αυτής της περιόδου περιείχε ένα ευρύ πλατύσκαλο τεσσάρων μέτρων σε όλο το πλάτος της. Το μεγάλο πλατύσκαλο, του οποίου ικανό μέρος σώζεται, θα αποκατασταθεί σύμφωνα με την παρούσα πρόταση σε όλη του την έκταση, όπως και το άνω μέρος της κλίμακας.