ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς τους μέρα νύχτα στο ανατολικό Αφγανιστάν, οι Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν βγει προς αναζήτηση «μετρητών» προκειμένου να ανοικοδομήσουν την καταστραμμένη χώρα, το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται, αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα πια δεν είναι άλλο από την αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, όπου κρατούνται μέχρι στιγμής 50 αιχμάλωτοι.
Χτες, με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τις ΗΠΑ για τις νομικές συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων Ταλιμπάν στη βάση του Γκουαντανάμο, καθώς τους αρνούνται το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την υποχρέωση που απορρέει από το διεθνές δίκαιο να διασφαλίσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων». Εκτός της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλες οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις συνθήκες μεταφοράς και κράτησης των αιχμαλώτων, ενώ ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των κρατουμένων υπηκόων της.
Απαντώντας στις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες επικρίσεις, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε πάντως ότι οι αιχμάλωτοι από το Αφγανιστάν, που έχουν μεταφερθεί στο Γκουαντανάμο, θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης. Ο Ράμσφελντ παραδέχτηκε πως οι πενήντα, σιδηροδέσμιοι, αιχμάλωτοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της 27ωρης πτήσης τους, όμως, όπως υποστήριξε, είναι λογικό να περιορίζεις έτσι ανθρώπους πολύ επικίνδυνους, που είναι «από τους πιο σκληροτράχηλους» του δικτύου της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Το ερώτημα εάν οι κρατούμενοι θα δικαστούν από τις ΗΠΑ, με κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και την εσχάτη των ποινών, ή θα εκδοθούν στις χώρες καταγωγής τους, «είναι μία πολιτική απόφαση που δε με αφορά», τόνισε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.
Ο Ράμσφελντ δήλωσε, επίσης, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν σχεδόν τελειώσει τις έρευνες στα πιθανά κρησφύγετα της Αλ Κάιντα, στο Αφγανιστάν, αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν συνεκτιμώνται προτού εξαχθούν συμπεράσματα. Η αμερικανική πλευρά έχει ανακοινώσει πως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλύψει χημικά, βιολογικά ή ραδιενεργά όπλα, όμως προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι η οργάνωση του Μπιν Λάντεν πάσχιζε να αποκτήσει αυτού του είδους τον εξοπλισμό.
Αναφορικά με τον Αμερικανό «Ταλιμπάν» Τζον Γουόκερ Λιντ, που συνελήφθη στο Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις, κατηγορείται για «συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία Αμερικανών» και αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφτ.
Στο Αφγανιστάν έφτασαν και οι πρώτοι Ιταλοί στρατιώτες. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Καμπούλ, Χαμίντ Καρζάι, οι διαπραγματευτές προσέφεραν αμνηστία στον μουλά Ομάρ, με αντάλλαγμα την παράδοσή του, όμως αυτός δεν τη δέχτηκε.