«Με το άρθρο 46 του νόμου 4761/13.12.2020 (ΦΕΚ 248 A'/13.12.2020) η κυβέρνηση ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Μουσείου Ζυγομαλά με το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.
Με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης ουσιαστικά λύνονται τα όποια τεχνικά και νομικά εμπόδια υπήρχαν για την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτιστικού πλούτου που βρίσκεται στο Μουσείο Ζυγομαλά, καθώς και για την επιχειρηματική εκμετάλλευση των ίδιων των χώρων του Μουσείου.
Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προϋποθέτει την επιχειρηματική λειτουργία των Μουσείων - Νομικών Προσώπων για την εξασφάλιση εσόδων με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών τους δαπανών στη λογική του κόστους - οφέλους, την εμπλοκή ιδιωτών με την ταυτόχρονη μείωση της χρηματοδότησης του πολιτισμού μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου κ.ά., κάτι που θα διέπει τη λειτουργία και του Μουσείου Ζυγομαλά από εδώ και πέρα.
Επίσης, για τον ίδιο σκοπό, ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για τη μεταφορά των ανεκτίμητης αξίας κεντημάτων και αντικειμένων που βρίσκονται στο Μουσείο Ζυγομαλά σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, με τη μορφή "δανεισμού" με το αζημίωτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον νέο νόμο δίνεται το δικαίωμα για "δανεισμό" των μουσειακών συλλογών για 25+25 χρόνια, δηλαδή για χρονικό διάστημα σχεδόν δύο γενεών.
Πρόκειται για μια χυδαία εμπορευματική λογική, η οποία διαποτίζει όλον τον νέο νόμο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεπούλημα του Μουσείου Ζυγομαλά.
Το ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής κατήγγειλε και καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ απαίτησε και την απόσυρση του άρθρου 46, που προβλέπει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Μουσείου Ζυγομαλά και του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.
Αποκάλυψε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση εδώ και χρόνια σκόπιμα δεν επιλύει τα λειτουργικά προβλήματα του Μουσείου Ζυγομαλά, καθώς ουδέποτε αύξησε τη χρηματοδότηση, ούτε προσέλαβε το απαραίτητο προσωπικό (φύλακες, επιστάτες κ.ά.) και ούτε ενημέρωσε ή ζήτησε τη γνώμη από τους αρμόδιους φορείς και τον λαό της περιοχής γύρω από τα θέματα του μουσείου.
Τα παραπάνω βρίσκουν σύμφωνους όχι μόνο το σύνολο των Αυλωνιτών, αλλά και το σύνολο των συλλόγων και του λαού της ευρύτερης περιοχής, που από την αρχή διαφώνησαν με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που εξέφρασαν και σε εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα της κοινότητας Αυλώνα την Κυριακή 6/12/2020. Είναι διατεθειμένοι να μην επιτρέψουν τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.
Επίσης μεγάλα ερωτηματικά και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής εγείρει το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό των εκθεμάτων που βρίσκονται στο Μουσείο Ζυγομαλά».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό μέτρα ώστε:
Παράλληλα, ζητούν από την υπουργό ενημέρωση για: