Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Καταψήφισε τη συμμετοχή του δήμου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης καταψήφισε τη συμμετοχή του δήμου Αλεξανδρούπολης, μαζί με τους δήμους Σουφλίου και Σαμοθράκης, στον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΑΕ που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και απορρίφθηκαν η ίδρυση, το καταστατικό, η οικονομοτεχνική μελέτη και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕ με 21 ψήφους έναντι 20.

Περιγράφοντας τη λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει πως «με το πρόσχημα, αλλά και με μια απλή διαπίστωση δημάρχου, ότι οι δημοτικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν το προσωπικό, προβλέπεται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, ως ΝΠΙΔ ειδικού σκοπού, να αντικαταστήσουν βίαια τις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες. Ο δήμος, με συνοπτικές διαδικασίες, μπορεί πλέον να εκχωρεί σε αυτά τα επιχειρηματικά σχήματα την αρμοδιότητα και το έργο των διοικητικών, κοινωνικών, πολεοδομικών, πολιτιστικών-αθλητικών και άλλων υπηρεσιών του! Θα αναλαμβάνουν δηλαδή τη σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημόσιων μελετών και έργων του κάθε δήμου, καθώς και την τεχνική και διοικητική υποστήριξη για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των παραπάνω υπηρεσιών».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αντίστοιχοι οργανισμοί που συζητιούνται αυτό το διάστημα σε δήμους και Περιφέρειες της χώρας προβλέπονται από το ν. 4674/2020, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε μια παρέμβαση καίριας σημασίας για το αστικό πολιτικό σύστημα, με πολύ καθαρό στόχο: «Τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, τις ΣΔΙΤ και το πέρασμα αρμοδιοτήτων και υποδομών στην αγορά, στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

«Είναι μια επιθετική παρέμβαση», συνεχίζει η ανακοίνωση, που επιδιώκει να προωθήσει πιο γρήγορα τα διάφορα επιχειρηματικά «πρότζεκτ» που σχεδιάζονται και να γίνουν πιο εύκολα επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή ο στόχος διατυπώνεται στην εισήγηση καθαρά: «Να υπάρξει μόχλευση κρατικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων με αποδέκτη την ιδιωτική οικονομία». Δηλαδή, μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης κάποιοι όμιλοι θησαυρίζουν από το μόχθο του λαού, τα κεφάλαιά τους λιμνάζουν και πρέπει να βρουν επενδυτική διέξοδο σε δίκτυα και υποδομές, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις ΑΠΕ με βάση και τις νέες χρήσεις γης, στην επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών και άλλων υποδομών κ.λπ. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει και κάθε άλλη δραστηριότητα του δήμου, Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό, Τουρισμό, εξωστρέφεια, κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, αγροτοδιατροφή, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταφορές, τεχνική υποστήριξη για ωρίμανση έργων κ.λπ.

Παράλληλα σημειώνει πως θα πληγούν καίρια οι εργαζόμενοι στους δήμους, αφού εδώ και χρόνια κυβερνήσεις και αιρετοί πεισματικά δεν προσέλαβαν μόνιμο προσωπικό και τώρα αναθέτουν σε μια Ανώνυμη Εταιρεία να απασχολεί ένα φθηνό, «ελαστικά» εργαζόμενο και σε ομηρία προσωπικό, αφού τις προσλήψεις θα αποφασίζουν διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο και οι δήμαρχοι. Προσθέτει πως το προσωπικό δεν θα εντάσσεται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, πράγμα που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «ευέλικτου μηχανισμού προθύμων, που δεν θα αμφισβητεί ούτε τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που τίθενται ούτε τις διαδικασίες, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ