Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Παλεύουν για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν, χτες το μεσημέρι, τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, διεκδικώντας την άμεση εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν το καλοκαίρι και που δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από το υπουργείο προκειμένου να εφαρμοστεί.

Η ΣΣΕ που υπέγραψαν τα σωματεία με τη διοίκηση της ΕΛΣ προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή μηνιαίου επιδόματος σίτισης στους εργαζόμενους που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο. Αυτός είναι ο όρος που αρνείται να επικυρώσει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο το καλοκαίρι η διοίκηση της ΕΛΣ υπέγραψε τη ΣΣΕ δηλώνοντας ότι έχει αποσπάσει τη συμφωνία των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών που συνάντησαν χτες αντιπροσωπεία των εργαζομένων της Λυρικής διαμήνυσαν πως είναι αδύνατο να υπογραφεί σύμβαση με καινούργια παροχή με τη δικαιολογία πως αν υπογραφεί κάτι τέτοιο γι' αυτούς μετά θα πρέπει να δοθεί και σε άλλους τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενους. Επέμειναν δε ότι ο υπουργός δεν έχει δεσμευθεί για κάτι τέτοιο, ωστόσο η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί και περιμένει την εφαρμογή της.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, θύμισαν ότι η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα για άλλα κι άλλα και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για την εφαρμογή της σύμβασής τους.

Ηδη προγραμματίζουν νέα συμβολική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών στις 7 Γενάρη, ενώ θα συγκαλέσουν συνελεύσεις όλων των σωματείων για να αποφασίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, με σκοπό αυτές να είναι πολύμορφες και να περιλαμβάνουν δράσεις τόσο στο χώρο εργασίας όσο και εκτός, στα υπουργεία και τους δρόμους.

Τη χτεσινή κινητοποίηση αποφάσισαν τα Σωματεία Τεχνικού - Διοικητικού και Βοηθητικού Προσωπικού ΕΛΣ, Εργαζομένων ΕΛΣ, Συντελεστών Εργαζομένων στην ΕΛΣ, ο Σύλλογος Χορευτών ΕΛΣ και η Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας.

Με αποφάσεις τους συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, ενώ την αλληλεγγύη της εξέφρασε και η ΠΟΘΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ