Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Οχι στη νέα αύξηση της τιμής του νερού

Την αντίθεσή της στις νέες αυξήσεις στην τιμολόγηση του νερού, που ετοιμάζεται να κάνει η δημοτική αρχή Βόλου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «ενώ φαινομενικά τα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης παραμένουν στο ίδιο ύψος, ο "στόχος", όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ, "το έτος 2021 οι λογαριασμοί να εκδίδονται ανά δίμηνο με έναντι και εκκαθαριστικό" σημαίνει ότι τα κυβικά μέτρα κατανάλωσης θα μετριούνται σε χρονική περίοδο τετραμήνου και όχι τριμήνου, με αποτέλεσμα τα περισσότερα κυβικά που θα καταγράφονται να υπολογίζονται με μεγαλύτερο κόστος, βάση της κλίμακας τιμολόγησης».

Ενδεικτικά αναφέρει πως για μια τετραμελή οικογένεια, που καταναλώνει σήμερα 60 κ.μ. νερό το τρίμηνο και για το οποίο πληρώνει περίπου 340 ευρώ το έτος, με τον νέο τρόπο τιμολόγησης και για τα 80 κ.μ. κατ' αναλογία που θα καταναλώνει στο τετράμηνο, το κόστος ανέρχεται περίπου σε 380 ευρώ, αύξηση 11%. Αντίστοιχα, αν μια λαϊκή οικογένεια καταναλώνει 75 κ.μ. το τρίμηνο, με ετήσιο κόστος περίπου 580 ευρώ, με τον νέο υπολογισμό που σχεδιάζεται από τη δημοτική αρχή, για 100 κ.μ. το τετράμηνο κατ' αναλογία, θα πληρώσει 112 ευρώ παραπάνω τον χρόνο, δηλαδή αύξηση περίπου 25%.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου τονίζει πως η δημοτική αρχή Βόλου με τις αυξήσεις αυτές εφαρμόζει κατά γράμμα την απόφαση που είχε πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ΚΥΑ 135275/ 22-5-2017, ΦΕΚ 1751/2017), στο πλαίσιο της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2000/60 ΕΕ, στην οποία αναφέρεται: «Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος...», επιδιώκοντας να φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τον συνολικό λογαριασμό «κόστους» του νερού.

Αφού τονίζει πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο, καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψουν τις νέες αυξήσεις, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης με προοπτική την ελαχιστοποίησή του για τις οικιακές καταναλώσεις και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις. Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς. Να χρηματοδοτηθούν εξολοκλήρου οι τοποθετήσεις υδρομέτρων, οι συνδέσεις με το σύστημα αποχέτευσης των λαϊκών κατοικιών, η συντήρηση και η επέκταση του δικτύου άρδευσης, η αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες, δωρεάν, χωρίς ανταποδοτικότητα, με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, από τον οποίον πρέπει να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΥΑΜΒ.

  • Την απόφαση της δημοτικής αρχής Δελφών να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών ύδρευσης, με την οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δελφών. Η αύξηση αφορά τη μεσαία κλίμακα των κυβικών κατανάλωσης στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, που αποτελούν τη συνήθη και αναγκαία κατανάλωση της λαϊκής οικογένειας και του μικρού επαγγελματία, ενώ προσδιορίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση τα δημοτικά τέλη «θα αυξάνονται κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ