Την ίδια ώρα, μόνο ως άλλοθι μπορεί να χαρακτηριστεί η δικαιολογία της κυβέρνησης πως η τροπολογία ήρθε για να ελεγχθούν και να ενταχθούν στο Αθλητικό Μητρώο όσο περισσότερα σωματεία γίνεται προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των Ομοσπονδιών και δικαίωμα χρηματοδότησης από το κράτος. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31 Δεκέμβρη. Ωστόσο, ειδικά για τον ΣΕΓΑΣ, από τα 271 σωματεία της δύναμής του που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθειμένες και ολοκληρωμένες αιτήσεις, 235 έχουν δικαίωμα ψήφου με βάση την αγωνιστική δραστηριότητα, και από αυτά έχουν ήδη εγκριθεί τα 192 που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εγκεκριμένων σωματείων μεταξύ των αθλητικών Ομοσπονδιών. Ενώ προβλέπεται μέχρι τις 31/12 να έχει εγκριθεί το σύνολο των σωματείων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ, όπως διαβεβαιώνουν από την Ομοσπονδία.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τόνισε πως το Αθλητικό Μητρώο είναι το πρόσχημα γι' αυτήν την τροπολογία, καθώς ο πραγματικός στόχος είναι να ελεγχθούν οι εκλογές του ΣΕΓΑΣ και όλων των Ομοσπονδιών. «Πρόκειται για μια ωμή παρέμβαση στις διαδικασίες των Ομοσπονδιών και του ΣΕΓΑΣ. Την καταγγέλλουμε και απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα», σημείωσε.
Από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ τονίζουν πως «ουσιαστικά δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ψήφισης αυτής της τροπολογίας, παρά μόνο για να δοθεί χρόνος προκειμένου να συνεχιστεί η ωμή παρέμβαση του υφυπουργού και του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ».