Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΕΡΙΑ
Ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και παρέμβαση της ΤΕ Πιερίας του Κόμματος

Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Πιερίας βρέθηκαν εκτεθειμένοι και αβοήθητοι λόγω της παντελούς έλλειψης υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων. Η κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες μέρες την περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν για άλλη μια φορά προβλήματα και καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, υποδομές (αγωγοί ύδρευσης) και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο δήμος Κατερίνης (η πόλη και τα χωριά Σβορώνος, Αρωνάς, Λαγόρραχη και Μιλιάδη), τα χωριά του δήμου Δίου - Ολύμπου (Δίον, Κονταριώτισσα, Καρίτσα, Γρίτσα Λιτοχώρου) αλλά και οικισμοί του παραλιακού μετώπου, όπως η Παραλία, η Ολυμπιακή Ακτή, ο Κορινός, όπου η θάλασσα κυριολεκτικά βγήκε στη στεριά και πλημμύρισε τους δρόμους.

Ο ποταμός Λεύκος (Πέλεκας), που διασχίζει την πόλη της Κατερίνης, παρουσίασε αυξημένη ροή, με τμηματικές καταρρεύσεις πρανών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έσπασαν αγωγοί ύδρευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στο πόσιμο νερό σε περιοχές όπως ο Σβορώνος, το Τόξο, η Εξοχή, ο Τρίλοφος, η Ρητίνη και ο Αγιος Δημήτριος. Καταστροφές καταγράφηκαν και σε αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως στα ορεινά χωριά, ενώ στον Σβορώνο υπήρξαν απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο, εξαιτίας της υπερχείλισης ενός καναλιού.

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ τονίζει ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της διοίκησης της Περιφέρειας και των δήμων, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος». Γι' αυτό, εξηγεί, δεν ιεραρχείται ως προτεραιότητα η κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. Να συγκεντρώσει δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πιερίας αναδεικνύουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών.

Ζητούν να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές - γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες, καθώς και την απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού κ.ά., πάγωμα χρεών.

Επίσης να παρθούν μέτρα έκτακτης επιχορήγησης στους πληγέντες δήμους και στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας, ώστε να ενταχθούν στα τεχνικά τους προγράμματα και στους προϋπολογισμούς τους για το 2021 έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Πιερίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ