Αρχίζουν τη Δευτέρα σε μια περίοδο ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων
Αφού το «παίδεψε» για δυο βδομάδες περίπου το θέμα των τιμών που θα αναγράφονται στα προϊόντα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων και αφού αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα αναγράφονται οι προ έκπτωσης τιμές σε ευρώ και δραχμές και το ποσοστό της έκπτωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, ανακοίνωσε άλλη ρύθμιση: Στις εκπτώσεις θα πρέπει να αναγράφεται η τιμή του προϊόντος πριν την έκπτωση σε ευρώ και σε δραχμές και η τιμή μετά την έκπτωση επίσης σε ευρώ και σε δραχμές καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης. Δηλαδή, στα ταμπελάκια των τιμών θα υπάρχουν τέσσερις τιμές και ένα ποσοστό
Οι χειμερινές εκπτώσεις με σχετική υπουργική απόφαση ξεκινούν τη Δευτέρα 14 του Γενάρη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 του Φλεβάρη. Πάντως, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες για τα ταμεία των εμπόρων. Το ότι οι καταναλωτές έτσι κι αλλιώς αδυνατούν να αναθερμάνουν την αγορά εξαιτίας των ισχνών οικογενειακών προϋπολογισμών που διαμορφώνει η ακρίβεια και η εισοδηματική πολιτική συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, είναι ένα το κρατούμενο. Από την άλλη η εισαγωγή του ευρώ στις συναλλαγές σε συνδυασμό με το κύμα ανατιμήσεων που έφερε σε μια σειρά προϊόντα ευρύτατης κατανάλωσης, έχει δημιουργήσει εύλογη ανασφάλεια στα νοικοκυριά των εργαζομένων και των συνταξιούχων που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα «ανοίγματα» σε καταναλωτικές αγορές.
Στην πραγματικότητα στην αγορά γίνεται «το έλα να δεις», με ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, αφού η κυβέρνηση έχοντας εκχωρήσει στους επιχειρηματίες το ελεύθερο να επιβάλουν αυξήσεις όποτε θέλουν και ό,τι ύψους θέλουν έχει απεμπολήσει κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης. Ετσι, περιορίζεται σε λεονταρισμούς και πυροτεχνήματα τύπου απειλών ή το πολύ - πολύ σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Τέτοιες κινήσεις παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών διατυμπανίζει ότι παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη κάποιες επιχειρήσεις όχι για τις αυξήσεις που επέβαλαν στα προϊόντα τους, αλλά γιατί... δεν ενημέρωσαν εγκαίρως το υπουργείο, λες και θα ήταν μεγάλη η διαφορά εάν οι αυξήσεις επιβάλλονταν δέκα ή είκοσι μέρες αργότερα. Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου από 500 μέχρι 1.000 ευρώ σε καταστήματα που δεν είχαν διπλή αναγραφή τιμών, και σε άλλες γιατί άλλο έγραφαν στον τιμοκατάλογο και σε άλλη τιμή πωλούσαν το προϊόν. Η απάντηση, δε, από τους επιχειρηματίες ήταν άμεση και... αποστομωτική. Διαμήνυσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι κινούνται στα πλαίσια της νομοθεσίας που η κυβέρνηση διατηρεί και πως... οι άνθρωποι έκαναν αυξήσεις -πράγμα καθ' όλα νόμιμο - και όχι στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω κατά τη μετατροπή σε ευρώ, κάτι που θα αποτελούσε λόγο επιβολής κυρώσεων. Για «σύγχυση» του υπουργείου έκανε λόγο η «Ξιφίας ΑΕ», «ενημερώσαμε εγκαίρως το υπουργείο» που μάλλον «παρανόησε» ισχυρίζεται η «Κόκα Κόλα», για «εικαζόμενη παράβαση» κάνει λόγο η «Νεστλέ». Την ίδια στιγμή, ο επίσημος τιμάριθμος κατέγραψε αύξηση κατά 10% στην ομάδα διατροφής ανάμεσα στο Δεκέμβρη του 2000 και στο Δεκέμβρη του 2001, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της επιχείρησης εξαπάτησης των λαϊκών οικογενειών.