Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Επιτακτικό το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας

Το επιτακτικό ζήτημα της εξασφάλισης των απαραίτητων όρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής αναδείχτηκε κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής, γονείς και προσωπικό από πέρσι την άνοιξη είχαν θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των ειδικών σχολείων, που συνοψίζονται σε τρεις άξονες: Κατάλληλοι και ασφαλείς χώροι, όλο το αναγκαίο προσωπικό, σχολαστική καθαριότητα. Οπως επισήμανε, ως προς τα παραπάνω ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα και τα μόνα μέτρα που προβλέφθηκαν από το υπουργείο ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας από το προσωπικό και η προαιρετική χρήση από όσους μαθητές αυτό είναι εφικτό. Σημείωσε επίσης πως μπορεί ο ισχύων αριθμός για τη συγκρότηση ομάδων στα ειδικά σχολεία να ακούγεται μικρός, ωστόσο μπορεί να είναι μέχρι και απαγορευτικός, λόγω της φύσης των αναγκών των παιδιών, που σε πολλές περιπτώσεις στοιβάζονται σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες, ενώ σε τυχόν μεγαλύτερες αίθουσες γίνεται συνδιδασκαλία με παραπάνω από μία ομάδα.

Ο Γ. Δελής τόνισε πως στα ειδικά σχολεία φοιτούν παιδιά ευάλωτα στον Covid και κάλεσε να ληφθούν άμεσα μέτρα για συνεχή ιατρική παρακολούθηση, επαναλαμβανόμενους ελέγχους με μαζικά τεστ και επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, αύξηση των δρομολογίων για να μειωθούν οι μαθητές στα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούν κάθε μέρα. Παράλληλα, για εκείνα τα παιδιά που έχουν πάρα πολύ σοβαρά νοσήματα και δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο κάτω από αυτές τις συνθήκες, να υποστηριχθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Παίρνοντας τον λόγο η υφυπουργός Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, σε οδηγίες που δόθηκαν για τις διαδικασίες λειτουργίας και την αντιμετώπιση κρουσμάτων, σημειώνοντας πως μειώνονται τα σχολεία που κλείνουν λόγω εντοπισμού τους, στις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή που παραμένουν πίσω από τις ανάγκες.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν απάντησε στα ζητήματα που της έθεσε, τα οποία ζητούν γονείς και προσωπικό στα ειδικά σχολεία. Σχολιάζοντας την αναφορά της υφυπουργού σε «πρωτόγνωρες συνθήκες», ο Γ. Δελής τόνισε πως δέκα μήνες μετά, οι συνθήκες παύουν να είναι πρωτόγνωρες, αλλά αποτελούν μια πραγματικότητα. Επανέλαβε πως θέση του ΚΚΕ είναι ότι όλα τα σχολεία, και τα γενικά, μπορούν και πρέπει να είναι ανοιχτά με την τήρηση, όμως, όλων των υγειονομικών κανόνων και όρων για την ασφαλή λειτουργία τους. «Η Ειδική Αγωγή πέφτει ξανά θύμα όχι μόνο των ανεπαρκειών του εκπαιδευτικού συστήματος, ιδιαίτερα ως προς το κτιριακό ζήτημα αλλά και του υγειονομικού συστήματος», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα άθλιων σχολικών υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ