Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Εξαιρετικά απογοητευμένη» για τους κινεζικούς δασμούς

Ο υπουργός Γεωργίας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Λιτλπράουντ, εξέφρασε την «εξαιρετική απογοήτευση» της χώρας του για την απόφαση της Κίνας να επιβάλει (προσωρινά βέβαια...) δασμούς σε εισαγωγές κρασιού από τη χώρα του, δίνοντας συνέχεια σε διμερείς αντεγκλήσεις των τελευταίων μηνών. Ο Λιτλπράουντ χαρακτήρισε την εξέλιξη «σοβαρά ανησυχητική, στην οποία η Αυστραλία θα αντιταχθεί δυναμικά». Σημειωτέον, στην επίσημη αντίδρασή της για την απόφαση της Κίνας, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναφέρει ότι «απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό πως οι παραγωγοί κρασιού μας πωλούν το προϊόν τους κάτω του κόστους στην Κίνα και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βάση ούτε οποιαδήποτε απόδειξη για τους ισχυρισμούς αυτούς».

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Αυστραλίας προκάλεσε και η ανάρτηση του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Τζάο Λιζιάν, στην οποία είχε σκηνοθετηθεί πλάνο με Αυστραλό στρατιώτη να βάζει το μαχαίρι στο λαιμό ενός παιδιού στο Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια του Πεκίνου να προσεταιριστεί τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή Αυστραλών στρατιωτών σε βασανιστήρια στο Αφγανιστάν.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, χαρακτήρισε «πραγματικά απεχθή» την ανάρτηση μιας ψευδούς εικόνας, ζητώντας αυτή να «κατέβει» και προσθέτοντας ότι «η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνεται απόλυτη ντροπή γι' αυτήν την ανάρτηση. Τους υποβαθμίζει στα μάτια του κόσμου». Ισχυρίστηκε δε ότι η χώρα του «επιδιώκει με υπομονή» να αντιμετωπίσει τις εντάσεις στις σχέσεις με την Κίνα και θέλει να υπάρξουν άμεσες διμερείς συνομιλίες.

Οσον αφορά τις αποκαλύψεις για τους Αυστραλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, την Παρασκευή το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι 13 μέλη αντιμετωπίζουν διαδικασία απόταξης, σε μία εξέλιξη που φυσικά δεν σβήνει τις τεράστιες πληγές που μετρά ο λαός του Αφγανιστάν (και όχι μόνο) από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται σε όλη τη Γη στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν «πρωτοβουλίες» στην αμυντική βιομηχανία(2023-08-01 00:00:00.0)
Ενίσχυση της «κυριαρχίας» και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ιεραρχεί η ΕΕ(2021-09-22 00:00:00.0)
Αλλαξε ο Μανωλιός...(2010-06-29 00:00:00.0)
Μπίζνες δισ. δολαρίων και υποκριτικές διακηρύξεις για το κλίμα...(2007-09-09 00:00:00.0)
«Χάρτινη» διακήρυξη στο όνομα του κλίματος(2007-09-08 00:00:00.0)
Σχέδιο για βάση κοινής «εκπαίδευσης»....(2004-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ