Αιχμάλωτοι στρατιώτες της Μπιάφρας στα χέρια των νιγηριανών δυνάμεων. Η τύχη τους ήταν προδιαγεγραμμένη... |
Στην αρχή επιχειρήθηκε να δοθεί θρησκευτικός χαρακτήρας στο αποσχιστικό κίνημα της Μπιάφρας, αφού στην περιοχή εκείνη ζούσε η φυλή Ιμπος, τα μέλη της οποίας ήταν στην πλειοψηφία τους χριστιανοί. Στη Βόρεια Νιγηρία, η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν μουσουλμάνοι.
Αμέσως μετά την απόσχιση, άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια και έμεινε στην ιστορία όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νεκρών μεταξύ των αντιμαχομένων, αλλά κυρίως για τον αριθμό των αμάχων (στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά) που πέθαναν από την πείνα. Οι φωτογραφίες των ζωντανών - νεκρών παιδιών της Μπιάφρας, με τις πρησμένες κοιλιές από την αβιταμίνωση και την πείνα, σφράγισαν εφιαλτικά το τέλος της δεκαετίας του '60 και τις αρχές της δεκαετίας του '70. Εγιναν τα σύμβολα της αμείλικτης μοίρας της μαύρης Αφρικής ως λείας και θύματος των ορέξεων των μεγάλων δυνάμεων. Το 1968 άρχισε μια μεγάλη επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με την οποία αποτράπηκε η ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία. Μεταφέρθηκαν 80.000 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων. Για τη μεταφορά τους πραγματοποιήθηκαν 28.000 πτήσεις, ενώ 27 πιλότοι αεροπλάνων που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των αντιμαχομένων.
Σύμφωνα με νορβηγικές πηγές, τα θύματα αυτού του πολέμου υπολογίζονται σε πάνω από δύο εκατομμύρια νεκρούς. Από αυτούς ενάμισι εκατομμύριο ήταν οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά.