Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Ο δεύτερος πατέρας μου, ο Φιντέλ»

Ειδικό κομμάτι του δεσμού του Μαραντόνα με την Κούβα αποτελεί η σχέση που είχε αναπτύξει με τον ηγέτη της χώρας και της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Τη μορφή του μάλιστα είχε κάνει τατουάζ στο πόδι τα τελευταία χρόνια, ενώ ως γνωστόν από παλιά είχε τατουάζ στο μπράτσο το πρόσωπο του συμπατριώτη του, κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Ο Μαραντόνα είχε χαρακτηρίσει τον Φιντέλ «δεύτερο πατέρα» του, στο αποχαιρετιστήριο δημόσιο γράμμα του για το θάνατο του Κουβανού ηγέτη. Οπως μάλιστα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, η είδηση του θανάτου του Φιντέλ ήταν σαν τον χτύπησε «κατάστηθα μπάλα μετά από σερβίς του τένις». «Αρχισα να κλαίω ανεξέλεγκτα. Μετά το θάνατο του πατέρα μου, αυτή είναι η μεγαλύτερη θλίψη που έχω βιώσει, για τον δεύτερο πατέρα μου», είχε πει ο Μαραντόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φιντέλ είχε δώσει στον Μαραντόνα το ελεύθερο να επισκέπτεται την Κούβα όποτε ήθελε και χωρίς να χρειάζονται οι τυπικές διαδικασίες. Ενδεικτικό της δυνατής μεταξύ τους σχέσης είναι και το γράμμα που είχε στείλει ο Φιντέλ στον Μαραντόνα για να του δείξει ότι ήταν ζωντανός, σε αντίθεση με διάφορες φήμες που κυκλοφορούσαν.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε το 1987, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του Μεξικού από την Αργεντινή με πρωταγωνιστή τον Μαραντόνα. Οπως είχε πει, από την αρχή αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη συμπάθεια μεταξύ τους, που αποτέλεσε το έναυσμα για να ανδρωθεί η φιλία τους.

Στις συναντήσεις τους δεν έλειψαν ποτέ οι ποδοσφαιρικές συζητήσεις, καθώς και ο ίδιος ο Φιντέλ ήταν λάτρης του αθλήματος. Εκεί όμως που η σχέση τους απέκτησε μοναδική αξία για τον Μαραντόνα, όπως παραδέχτηκε, ήταν την περίοδο της θεραπείας αποτοξίνωσής του στην Κούβα. Εκείνη την περίοδο ο ηγέτης της Κούβας τού τηλεφωνούσε κάθε μέρα νωρίς το πρωί, για να συζητήσουν για ποδόσφαιρο και πολιτική.

Παράλληλα, δεν έπαψε ποτέ να τον ενθαρρύνει να αναρρώσει πλήρως και να συνεχίσει την προσπάθεια. «Μου έλεγε πως μπορούσα να τα καταφέρω. Να μην σταματήσω να προσπαθώ και τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν την προσπάθειά μου. Και τα κατάφερα. Και είμαι εδώ. Και μιλάω γι' αυτόν. Αυτό είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που θυμάμαι από εκείνον», είπε για τον Φιντέλ, λίγα χρόνια πριν, ο Μαραντόνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ