Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο η πάλη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Από την πρόσφατη παρέμβαση σωματείων και φορέων της Θεσσαλονίκης για τις αστικές συγκοινωνίες
Από την πρόσφατη παρέμβαση σωματείων και φορέων της Θεσσαλονίκης για τις αστικές συγκοινωνίες
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, κάλεσαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι Σωματείων της Θεσσαλονίκης, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέσα από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έξω από το Εργατικό Κέντρο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Εκπρόσωποι Σωματείων από τους κλάδους του Τουρισμού, των Τροφίμων, της Υγείας και του Δημοσίου μετέφεραν την εικόνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με κυρίαρχα την ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, την εντατικοποίηση αλλά και τις νέες μορφές εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία κ.ά. και παρουσίασαν το διεκδικητικό πλαίσιο της επικείμενης απεργιακής μάχης.

Ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, ανέδειξε ότι ο κλάδος και τα εργοστάσιά του είναι από τα πρώτα σε κρούσματα. Απαρίθμησε μια σειρά επιχειρήσεις όπου εμφανίσθηκαν μαζικές συρροές κρουσμάτων, σε Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία κ.α. Τόνισε ότι η ανυπαρξία της Επιθεώρησης Εργασίας δίνει ακόμα περισσότερα όπλα στους εργοδότες για την εκμετάλλευση των εργαζομένων, για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας τους, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη διάδοση των κρουσμάτων στους χώρους δουλειάς.

Ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, κατήγγειλε ότι παράλληλα με το «άνοιγμα» του Τουρισμού με τους όρους του κεφαλαίου, στους εργαζόμενους του κλάδου καταγράφηκαν χιλιάδες απολύσεις, εξαναγκασμοί σε παραιτήσεις, αναστολές συμβάσεων, επιβολή του προγράμματος «Συν-Εργασία». Για όσους συνέχισαν να εργάζονται η εντατικοποίηση χτύπησε «κόκκινο», ιδιαίτερα σε ειδικότητες όπως αυτή των διανομέων.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ των ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στις δραματικές συνθήκες μέσα στις οποίες οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τα κλειστά νοσοκομεία, την ανύπαρκτη ΠΦΥ, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τις επιπτώσεις από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Ο Γιώργος Κατσούρος, πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων ΥΜΑΘ, σημείωσε η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να παγιώσει την εξ αποστάσεως και απογευματινή εργασία με διαφοροποιημένα ωράρια και στο πλαίσιο αυτό πρωτοπόρα εμφανίζεται η ΑΑΔΕ, που προωθεί την απογευματινή εργασία, αλλά και ορισμένοι ΟΤΑ.

«Πανδημία και εργοστάσια - Μύθοι και πραγματικότητα»

Στο πλαίσιο των πολύμορφων παρεμβάσεων προετοιμασίας της απεργίας, πολλά σωματεία αξιοποιούν και συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μια τέτοια τηλεσύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με θέμα: «Πανδημία και εργοστάσια - Μύθοι και πραγματικότητα», με πρωτοβουλία των Σωματείων Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών, Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου, Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών και Χημικής Βιομηχανίας.

Μίλησαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, και ο Ηλίας Κονδύλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας του ΑΠΘ.

Ο Λ. Στολτίδης αναφέρθηκε στη γενικευμένη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση που εντείνεται και με την ευκαιρία της πανδημίας, μεταξύ άλλων με νομοσχέδια για τις συντάξεις, το μισθό, την κατοικία, τα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, το ωράριο, τις ιδιωτικοποιήσεις. Κάθε εργαζόμενος, τόνισε, έχει πολλούς λόγους να απεργήσει στις 26 Νοέμβρη, να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στην παραγωγή και τις υπηρεσίες. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να δείξει η εργατική τάξη, ο λαϊκός παράγοντας, στην πράξη τη δύναμή του.

Ο Ηλ. Κονδύλης αναφέρθηκε στην «επιλεκτική τύφλωση» της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και τμήματος επιστημόνων, αφού, όπως είπε, επικαλούνται διάφορους λόγους για την επιδημική έξαρση, αλλά δεν ασχολούνται με τους χώρους δουλειάς, εκεί που οι άνθρωποι περνούν 8-12 ώρες της ζωής τους ημερησίως, αλλά ούτε και με τα ΜΜΜ. Ο σχεδιασμός τους, τόνισε, δεν έχει στο επίκεντρό του τη βασική ανθρώπινη δραστηριότητα, την εργασία, γιατί αν είχε θα αποκαλύπτονταν ότι οι χώροι εργασίας αποτελούν εστίες μετάδοσης.

Ανέδειξε επίσης ότι τα δεδομένα από όλο τον κόσμο συνηγορούν ότι η κοινωνικοοικονομική θέση και το επάγγελμα καθορίζουν το ποιες είναι οι επιπτώσεις της επιδημίας στους ανθρώπους. Ανέφερε π.χ. ότι ο κίνδυνος θανάτου εμφανίζεται πολύ αυξημένος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες, στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας και στους βιομηχανικούς εργάτες.

Ακολουθούν και άλλες αντίστοιχες διαδικτυακές συσκέψεις:

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φοιτητών ΣΕΦΑΑ διοργανώνουν διαδικτυακή σύσκεψη, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., μέσω της εφαρμογής ZOOM (Meeting ID: 869 1298 7400, Κωδικός: NXVwz5).

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., επίσης μέσω της πλατφόρμας zoom στο σύνδεσμο: https://us02web.zoom.us/j/88305317528?pwd=c1ZiUWlmMXpUNmJXdENaL3JsaTdndz092. Για τυχόν δυσκολίες στην σύνδεση μπορείτε να τηλεφωνήσετε στα κινητά 693.71.55.705 και 694.42.24.234.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ