Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από 80.000 θεατές παρακολούθησαν το πρόγραμμα και τις on line δράσεις της διοργάνωσης. Το φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, για το οποίο θα ανακοινωθούν νεότερα τις προσεχείς μέρες.

Τα περισσότερα από τα βραβεία του 61ου ΦΚΘ απονεμήθηκαν στις ταινίες «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Ράφτης / Tailor» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, «Παγιδευμένοι / Shorta» των Αντερς Ελχολμ και Φρέντερικ Λους Χβιντ, και «200 μέτρα / 200 meters» του Αμίν Ναϊφέ. Η φετινή πρόταση της Ελλάδας για τα Οσκαρ, «Μήλα / Apples» του Χρήστου Νίκου αρκέστηκε στο βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Αρη Σερβετάλη. Σε γενικές γραμμές, κρίνοντας από τις ταινίες που βραβεύτηκαν φέτος, παρατηρούμε μια προσέγγιση των επιτροπών στις ταινίες με πιο έντονο το κοινωνικό στοιχείο. Η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή στην πλειοψηφία της δεν είχε τόσο στoχευμένο κοινωνικό περιεχόμενο. Εστιάζει περισσότερο στις πιο προσωπικές ιστορίες της καθημερινότητας.

Λίγα λόγια για τις πιο βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ αναφορικά με τις ιστορίες τους από τον κατάλογο του φεστιβάλ, αφού κριτική των ταινιών θα δημοσιεύσουμε όταν εκείνες έρθουν σε επαφή με το κοινό τους στην κινηματογραφική αίθουσα.

«Digger»: Το «Digger» είναι ένα σύγχρονο γουέστερν. Είναι η ιστορία του Νικήτα, που ζει αποτραβηγμένος στην κορυφή ενός ορεινού δάσους. Μια βιομηχανία επεκτείνεται επιθετικά διαταράσσοντας την άγρια φύση και απειλώντας τον πρωταγωνιστή μας. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος επιστρέφει για να διεκδικήσει το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας του...

«Παγιδευμένοι»: Ενας έφηβος μετανάστης, που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία, έχει πέσει σε κώμα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, δύο αστυνομικοί εκτελούν περιπολία ρουτίνας σε ένα κακόφημο γκέτο της Κοπεγχάγης. Οταν μαθευτεί ο θάνατος του νεαρού, η περιοχή θα μετατραπεί σε κόλαση, και οι δύο (αντι)ήρωες θα πρέπει να παλέψουν με νύχια και με δόντια για να βγουν ζωντανοί.

«200 μέτρα»: Το ισραηλινό τείχος της Δυτικής Οχθης έχει χωρίσει τον Μουσταφά από την οικογένειά του. Οταν μαθαίνει ότι ο γιος του έχει υποστεί ατύχημα, ο Μουσταφά σπεύδει να βρεθεί στο πλευρό του, όμως, στο σημείο ελέγχου, μια γραφειοκρατική λεπτομέρεια τού στερεί το δικαίωμα εισόδου. Σε έναν κόσμο βάρβαρου παραλογισμού, διακόσια μόλις μέτρα μετατρέπονται σε μια αγωνιώδη οδύσσεια διακοσίων χιλιομέτρων.

«Χαρακτηριστικά γνωρίσματα»: Ο Μιγκέλ έχει μόλις απελαθεί από τις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Μεξικό, λαχταρώντας να ξαναδεί τη μητέρα του. Η Μαγκνταλένα αναζητεί τον γιο της, που εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα. Οι δρόμοι των δύο ηρώων θα διασταυρωθούν, καθώς περιπλανώνται στις παραμεθόριες ερημιές, όπου βασιλεύουν η ανομία, η βία και η απόγνωση.

«Ράφτης»: Μια αργοπορημένη ενηλικίωση ενός εκκεντρικού και λίγο αλαφροΐσκιωτου ράφτη, που ζει απομονωμένος στον μικρόκοσμο του οικογενειακού ραφτάδικου. Στα πρόθυρα να τα χάσει όλα, παίρνει επιτέλους φόρα: Με ένα χειροποίητο ραφτάδικο σε ρόδες, επανεφευρίσκει τη ζωή και την τέχνη του. Αλλάζει τις νύφες στα Καμίνια και ερωτεύεται για πρώτη φορά στα 50.

Τα βραβεία

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό ο «Χρυσός Αλέξανδρος "Θόδωρος Αγγελόπουλος"» απονεμήθηκε στην ταινία «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα» της Φερνάντα Βαλαντές, ο «Αργυρός Αλέξανδρος» στην ταινία «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη και ο «Χάλκινος Αλέξανδρος» στην ταινία «Παγιδευμένοι» των Αντερς Ελχολμ και Φρέντερικ Λους Χβιντ. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην Τζοάνα Σκάνλαν για την ερμηνεία της στην ταινία «Μετά την αγάπη» του Αλίμ Καν και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Αρη Σερβετάλη, όπως είδαμε παραπάνω.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors, το βραβείο καλύτερης ταινίας - «Χρυσός Αλέξανδρος» Meet the Neighbors απονεμήθηκε στην ταινία «200 μέτρα» του Αμίν Ναϊφέ, ο «Αργυρός Αλέξανδρος» στην ταινία «Οταν κοπάσει ο άνεμος» της Νόρα Μαρτιροσιάν και ο «Χάλκινος Αλέξανδρος» στον Αμίν Ναϊφέ για την ταινία «200 μέτρα».

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Κριτικών Κινηματογράφου δίνει τα βραβεία της, για το Διαγωνιστικό Τμήμα, στην ταινία «Παγιδευμένοι» και για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2020 στην ταινία «Ράφτης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ