Την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων και φροντίδας για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων τα οποία παραμένουν ανοιχτά ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά και τις αυξημένες ανάγκες.
Οπως επισημαίνεται, παρά τα όσα γονείς και προσωπικό είχαν θέσει επιτακτικά προς το υπουργείο αναφορικά με τους όρους λειτουργίας, «με το άνοιγμα των Ειδικών Σχολείων τα μοναδικά μέτρα που προέβλεψε ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας από το προσωπικό και η προαιρετική χρήση από όσους μαθητές αυτό είναι εφικτό, με την επισήμανση ότι τα τμήματα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής είναι μικρά. Το υπουργείο συγκαλύπτει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά στοιβάζονται σε μικρές, ακατάλληλες αίθουσες, ενώ στις μεγαλύτερες κάνουν συνδιδασκαλία παραπάνω από μία ομάδες. Από την άλλη, ο κατώτατος αριθμός των τριών μαθητών για τη συγκρότηση ομάδων μπορεί να είναι απαγορευτικός, αφού τα παιδιά έχουν σοβαρές και διαφορετικές αναπηρίες και ως εκ τούτου διαφορετικές επιστημονικές και παιδαγωγικές ανάγκες».
«Σε τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας στις 19/11/2020, 32 Ειδικά Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων είναι σε αναστολή λόγω κορονοϊού, δεκάδες άλλα έκλεισαν σε προηγούμενη φάση και επαναλειτούργησαν, ενώ αναμένουμε την εξέλιξη της έξαρσης της πανδημίας για το σύνολο των Ειδικών Σχολείων.
Σε αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία και είναι απολύτως εγκληματικό να μην παίρνει απολύτως κανένα ενισχυτικό μέτρο. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά αυτά εξαιτίας των αναπηριών δεν πρέπει να σταματούν τη διεπιστημονική παρέμβαση, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να απολέσουν ό,τι με πολύ προσπάθεια έχουν κατακτήσει. Εξίσου σοβαρό είναι και το γεγονός ότι η υγεία της μεγάλης πλειοψηφίας αυτών των παιδιών είναι επιβαρυμένη, άρα η έκθεσή τους σε κίνδυνο μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης.
Απευθυνόμενοι στην υπουργό Παιδείας, καλούν να παρθούν μέτρα για συνεχή ιατρική παρακολούθηση, επαναλαμβανόμενους ελέγχους με μαζικά τεστ από το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό, ιατρική φροντίδα σε περίπτωση ζητημάτων υγείας, σε άμεση σχέση και σύνδεση με υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, και επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Επίσης να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό (εκπαιδευτικό, επιστημονικό, βοηθητικό, καθαριότητας) για να μειωθεί η αναλογία παιδιών και να αξιοποιηθούν διαθέσιμες αίθουσες για την αραίωση του πληθυσμού, και τα παιδιά με σοβαρά νοσήματα που είναι στο σπίτι τους να υποστηριχθούν διεπιστημονικά, με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Τέλος, ζητούν αύξηση των δρομολογίων για να μειωθούν οι μαθητές, με καθαρισμό των χώρων πριν και μετά την μεταφορά των παιδιών, τεστ σε συνοδούς και οδηγούς, οχήματα αποκλειστικής χρήσης για τα σχολεία.