Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κόλιας Νικητίδης
Κόλιας Νικητίδης
Φωτ.

Στις 23 Δεκέμβρη 2001 πέθανε ξαφνικά ο γραμματέας της ΚΟΒ «Νίκος Μπελογιάννης» του Τορόντο ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΛΑΔΑΚΗΣ, ενώ βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1934 στα Χανιά Κρήτης. Μετανάστευσε στον Καναδά και αγωνίστηκε ως μέλος του ΚΚ Καναδά, αλλά και του μεταναστευτικού κινήματος για τα δίκαια των εργαζομένων και τα ιδανικά του. Τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και ήταν αντιπρόεδρος της Αντιδικτατορικής Επιτροπής «Ρήγας Φεραίος» του Τορόντο.

Ηταν αρχικά δραστήριος στη Λέσχη της ΕΔΑ, το 1969 εντάχθηκε στο ΚΚ Καναδά, και από τις γραμμές του αγωνιζόταν ως το τέλος της ζωής του.

Ηταν γραμματέας της ΚΟΒ «Νίκος Μπελογιάννης» Τορόντο, στην Επιτροπή Περιοχής Οντάριο και στο τελευταίο Συνέδριο του ΚΚ Καναδά, το Φλεβάρη του 2001, εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Το 1991, όταν ιδρύθηκαν οι Λέσχες των Φίλων του ΚΚΕ υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης Τορόντο και ως το θάνατό του συμμετείχε στη Γραμματεία της.

Από το «Ριζοσπάστη» παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην πατρίδα.

Στη μνήμη του οι φίλοι και σύντροφοί του από το Τορόντο προσφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση, ως πρώτη δόση, 500 δολάρια Καναδά.

  • Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΛΑΔΑΚΗ, μέλους του ΚΚ Καναδά, ο οποίος αγωνίστηκε για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του ΚΚ Καναδά, προσφέρουμε 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Γιώργος Τσάμης
Γιώργος Τσάμης
Οικογένεια Δημήτρη Τσολάτη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Γερμανίας, ο οποίος «χάθηκε» πρόσφατα και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αρτέμιδας, 20.000 δρχ.

Ντόρα - Θύμιος

  • Στη μνήμη του Τημέμαχου Γαβριηλίδη ο Θανάσης Βίκος πρόσφερε 15.000 δρχ. στην Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και ο Θανάσης Γκάτας πρόσφερε 100 γερμανικά μάρκα επίσης στην Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας.

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1917 στη Χώρα Τριφυλίας Μεσσηνίας. Μικρός ορφάνεψε και βγήκε στη βιοπάλη. ΕΑΜίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ την Κατοχή, για την πατριωτική δράση του, μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και φυλακίστηκε στο Κάστρο Κυπαρισσίας, στην Πύλο, στην Καλαμάτα, στο Ανάπλι. Εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Πάντα έλεγε ότι οι 18 μήνες στο Μακρονήσι ήταν το χειρότερο Νταχάου. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατό του, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Νίκαιας.

Η σύζυγος Διονυσία

Αντώνης Τριχάς
Αντώνης Τριχάς
Οι γιοι του Δημήτρης και Αναστάσιος

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης και αξέχαστης αδελφής και θείας μας ΤΟΥΛΑΣ ΚΑΡΛΑΥΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό της, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κέντρου «Αγ. Δημητρίου», 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Γιώργος - Βάγια Σπανού,

Βούλα Κωστοπούλου

Τα ανίψια της Τάκης, Φωτεινή, Ελένη

* * *

ΦΩΤ.

Πέρασαν 3 χρόνια, χρόνια ατέλειωτου πόνου και πίκρας, από τότε που έφυγε από κοντά μας, χωρίς γυρισμό,, ο αγαπημένος μας ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΣ, ανιψιός μου, τόσο αναπάντεχα, και άδικα, όρθιος, όπως περπατούσε. Και έπεσε όρθιος σαν τη λεύκα που γκρεμίζει η θύελλα. Αυτή τη θύελλα δεν την άντεξε ο Αρης. Δέκα μερόνυχτα έδωσε μια άνιση μάχη με τη ζωή, αλλά νικήθηκε.

Εφυγε πολύ νωρίς. Δεν πρόλαβε να εκπληρώσει τους στόχους του, τα σχέδιά του για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο, τα όνειρά του, τα όνειρά μας για τη ζωή, για το μέλλον, για το σοσιαλισμό. Ο Αρης είχε μια άσβεστη φλόγα που έκαιγε μέσα του. Μελετούσε, πονούσε, έψαχνε, ερευνούσε πάντα για τις αιτίες της ανατροπής. Τολμούσε. Και έγραψε άρθρο ο «Δούρειος Ιππος» Γκορμπατσόφ - Γιάκοβλεφ - Σεβαρντνάντζε. Και η ζωή το επιβεβαίωσε πολύ γρήγορα και μάλιστα από τον ίδιον τον Γκορμπατσόφ. Ο Αρης από παιδί διάβαζε ελληνική και ξένη λογοτεχνία, αντιστασιακά, ιστορικά. Ρωτούσε να μάθει, άνοιγε όποιο βιβλίο έβρισκε. Με ξάφνιασε μια μέρα σε ένα επισκεπτήριο στις φυλακές Αβέρωφ. «Θεία, ποιος ήταν ο Λένιν;». Τα επισκεπτήρια και οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν. Ετσι η δικτατορία, τον βρήκε προετοιμασμένο. Στα νέα επισκεπτήρια στα Γιούρα, στη Λέρο, στην Αλικαρνασσό, στη Σπάρτη στον μπαμπά του και σε μένα, ήταν τακτικός επισκέπτης. Μας έφερνε και έπαιρνε μηνύματα με μεγάλη σοβαρότητα και ευθύνη.

Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
Το 1972 οργανώθηκε στη ΜΟΔΝΕ. Ηταν ένας από τους συντελεστές και οργανωτής, υπεύθυνος για την οργάνωση των συμμαθητών του στη ΜΟΔΝΕ στα Γυμνάσια του Παγκρατίου και της περιοχής. Το 1973 στην εξέγερση της Νομικής ήταν όλες τις μέρες κάτω από τη Νομική και στην έξοδο έδωσε το «παρών». Εγινε μέλος της ΚΝΕ. Το καλοκαίρι του 1973 τελείωσε το Γυμνάσιο. Πήρε αποστολή να αντιπροσωπεύσει τη ΜΟΔΝΕ στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ στο Αν. Βερολίνο. Από κει στάλθηκε από το Κόμμα στη Μόσχα για σπουδές - για δημοσιογράφος. Τελείωσε με άριστα το Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ με δύο διδακτορικά: Δημοσιογραφίας και Φιλολογίας και με μια διάκριση στα πτυχία του με προσωπογραφία του Λένιν. Φοιτητής έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Το 1980 με την επιστροφή του δουλεύει στο «Ριζοσπάστη» και στον «902». Το 1986 στέλνεται από το Κόμμα στην Πράγα ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο περιοδικό «Προβλήματα της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού». Πραγματοποίησε πολλές αποστολές στο Αφγανιστάν, την Κορέα και αλλού. Με την ανατροπή επιστρέφει στην Ελλάδα. Δουλεύει στην ΚΕ, στον «902» και στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση.

Το 1994 ασχολήθηκε με την έκδοση της ρωσόφωνης εφημερίδας, την «Ομόνοια». Ενιωσε το διεθνιστικό χρέος του προς τους Ρώσους και ρωσόφωνους, που η ανατροπή τους έφερε στη χώρα μας, να τους ενημερώνει με ένα δημοσιογραφικό έντυπο στη γλώσσα τους, αργότερα και το βιβλιοπωλείο με ρωσικά βιβλία. Εξέδιδε επίσης και τη «Φωνή της Θάσου».

Φεύγοντας άφησε συγγραφικό και μεταφραστικό έργο. Οπως ο «Αυριανισμός, ο σημερινός φασισμός», «Η σοβιετική μαφία» Γκορμπατσόφ, «Οι αιωνόβιοι του Καυκάσου» και άλλα.

Ο Αρης έφυγε με τη φλόγα της πίστης και αφοσίωσης στις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού. Πίστευε στην τελική νίκη του σοσιαλισμού.

Τούλα Καρλάφτη
Τούλα Καρλάφτη
Στη μνήμη του και για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης προσφέρω 100.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καισαριανής.

Η θεία του Χρυσούλα Γκόγκογλου

* * *

Στα Αγιοβασιλιάτικα καλαντάρια της ΚΝΕ Λάρισας, πρόσφερα 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, στη μνήμη του συνεξόριστού μου στη Γυάρο ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ, δασκάλου, που τα Χριστούγεννα του 2000 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό του. Αξια η συμβολή του στην οργάνωση των σχολείων για αναλφάβητους συνεξόριστούς μας στη Γυάρο στα χρόνια της χούντας 1967, στους οποίους κάναμε στοιχειώδη μαθήματα. Ακόμα άξια η μνήμη του για την ακούραστη αναζήτηση και συγγραφή βιβλίου λαογραφικών παραδόσεων και εθίμων στις χριστουγεννιάτικες, αγιοβασιλιάτικες, πασχαλινές και άλλες γιορταστικές μέρες, στις διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

Ζαχαρίας Φουντουλάκης

* * *

Με της συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω, μέσω ΚΟ Αχαΐας, 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης και 50.000 δρχ. στη ΝΕ Αχαΐας.

Βούλα Γιαννοπούλου

* * *

Στη μνήμη των αγαπημένων γυναικών μου ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ, η οποία πέθανε σε ηλικία 23 χρόνων το 1951 πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία. Και ΓΕΩΡΓΙΑΣ η οποία πέθανε στις 7 Γενάρη 1987 σε ηλικία 53 χρόνων, του αγαπητού παιδιού μου, που πέθανε το 2000 σε ηλικία 46 χρόνων πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Καθώς επίσης στη μνήμη των 70 αγωνιστών από το χωριό Πλαγιά (Ζέρμα), μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του εμφύλιου, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 20.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Ηλίας Γκατζογιάννης

* * *

Στη μνήμη των 16 συγχωριανών μου από το Γλυκονέρι Καστοριάς, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των δύο κουνιάδων μου από το Πεύκο Καστοριάς, καθώς επίσης στη μνήμη των μαχητών της 14ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, οι οποίοι έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Μαγνησίας 30.000 δρχ.

Παναγιώτης Τσιρώνης, αντάρτης της 14ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ

Νέα Ιωνία Μαγνησίας

* * *

Φωτ.

Την 1η Γενάρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΣΜΕΡΙΔΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Ελένη

Τα παιδιά Κώστας, Χριστίνα

* * *

Φωτ. 2

Στις 17 Γενάρη συμπληρώνονται 12 χρόνια από το θάνατο του συζύγου και πατέρα ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΧΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 12 Φλεβάρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του γιου μου ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΧΑ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 49 χρόνων.

Παρά το πέρασμα των χρόνων, η μνήμη τους παραμένει άσβεστη για τις οικογένειές τους.

Τους θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη τους και για τη γιορτή του Αντώνη Τριχά προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση 30.000 δρχ.

Η σύζυγος Μαρίτσα Αντώνη Τριχά

Ο γιος Χρίστος Τριχάς

* * *

Φωτ.

Πριν από 16 χρόνια, στις 3 Γενάρη, «έφυγε» από κοντά μας ο σύζυγός μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΛΤΟΥΚΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω στην ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων 5.000 δρχ.

Αφροδίτη Κουλτούκη

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πιστός φίλος, σύντροφος και αγωνιστής της ειρήνης ΝΙΚΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ.

Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ και θα σε αγαπάμε πάντα.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Ελένη

Ο γιος Αλκης

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΖΩΗΣ ΚΕΒΙΔΗ και της αδελφής μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ Κεβίδου-ΣΑΜΠΑΝΗ, η οποία πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, με ανεκπλήρωτη την επιθυμία της για επιστροφή στην πατρίδα, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κάτω Νεάπολης, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Παρασκευά Κεβίδη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΤΑΜΑΤΗ ΝΙΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΕΝΑ, προσφέρω μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης 5.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η συμπεθέρα της Μαρία Νισυροπούλου

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΜΗ, η οικογένειά του προσφέρει 30.000 δρχ. στην ΠΕΑΦΕ και 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Ο αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ, ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, τελευταίος από τη μαρτυρική οικογένεια Κώτσηρα, κηδεύτηκε στις 31 Δεκέμβρη 2001. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά, για τα οποία αγωνίστηκαν τόσο αυτός, όσο και η οικογένειά του.

Στη μνήμη του η Βασιλική Δούκα και η οικογένεια Γρηγόρη Αν. Κώτσηρα, ανίψια του, προσφέρουν 150.000 δρχ. στο Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΟΛΙΑ ΝΙΚΗΤΙΔΗ (Αεροπόρου), ο οποίος σκοτώθηκε το 1949, η γυναίκα του Αλεξάνδρα Νικητίδου και η κουνιάδα του Αγγέλα Ραπτοπούλου προσφέρουν 50.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Ο ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΛΙΔΗΣ (Κάλφας) γεννήθηκε στο Καδικιόι Ανατολικής Θράκης το 1916. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του το 1926 και εγκαταστάθηκε στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Εκεί παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια. Μέλος του ΚΚΕ έγινε σε μεγάλη ηλικία.

Με τη μεταπολίτευση πρωτοστάτησε στη δημιουργία Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στο χωριό του.

Πέθανε στις 30 Δεκέμβρη 1998.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ουρανία και τα παιδιά του Μαρία, Ζαφείρης, Λάκης πρόσφεραν για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 40.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΛΙΟΥ και της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΣΤΑΜΟΥ οι Θανάσης Γκόγκογλου και ο γιατρός Μ. Κ. πρόσφεραν 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Ε` Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ