Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Συντριπτική η αποχή στη διαδικασία - παρωδία που έφτασε το 95%!

«Η νίκη των εκπαιδευτικών δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Με την αποχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών έκλεισαν οι κάλπες των ηλεκτρονικών εκλογών - παρωδία που επιχείρησε να επιβάλει για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών το υπουργείο Παιδείας, το περασμένο Σάββατο. Με «νύχια και με δόντια» το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να εμφανίσει κλίμα δήθεν μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη διαδικασία, ωστόσο τα ποσοστά αποχής έφτασαν το 90% και το 95%, δείχνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν νομιμοποίησαν αυτές τις εκλογές που πραξικοπηματικά θέλησε να επιβάλει η κυβέρνηση, με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με ψηφοδέλτια που οι παρατάξεις τα είχαν αποσύρει.

Συνολικά ψήφισαν λίγο περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο άνω των 160.000 εγγεγραμμένων. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η συμμετοχή κινήθηκε στο 4% - 5%, ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έφτασε λίγο κάτω από το 9%.

Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, το 2018, είχαν ψηφίσει πάνω από 103.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά από όλα τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας, σαν να μην κατάλαβε το μήνυμα που έστειλαν μαζικά οι εκπαιδευτικοί ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, έβγαλε μια ανακοίνωση ισχυριζόμενο ότι «πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη τομή στο χώρο της Εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης» και ότι «το πρώτο βήμα έγινε. Εχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας, που θα πετύχουμε όλοι μαζί!»...

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, δήλωσε χτες ότι «είναι μια μεγάλη νίκη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στη χώρα διαχρονικά» και ότι «μπορεί έτσι να βρει μια νέα πνοή το συνδικαλιστικό κίνημα και στη χώρα μας», ομολογώντας την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει τη διάτρητη «ηλεκτρονική ψηφοφορία» ευρύτερα στα σωματεία, αποστεώνοντας τις συλλογικές τους διαδικασίες.

Είναι άκρως υποκριτικό αν σκεφτεί κανείς ότι για να αποφασίσει π.χ. ένα σωματείο απεργιακή κινητοποίηση θέτουν όρους για ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά συμμετοχής στη συνέλευση που το αποφασίζει και τώρα θέλουν να νομιμοποιήσουν τη συγκρότηση συμβουλίων που για τους αιρετούς τους ψήφισε μια ισχνή μειοψηφία.

Κυβερνητικοί κύκλοι, με ανεπίσημο έγγραφο που απέστειλαν σε συγκεκριμένα μέσα και αναπαράχθηκε χτες σε δημοσιεύματα, προχώρησαν σε μια αισχρή επίθεση στους συνδικαλιστές του κλάδου μιλώντας για «τεμπέληδες εκπαιδευτικούς», ενώ προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι δήθεν οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν επειδή οι εκλογές έγιναν σε μη εργάσιμη μέρα, λέγοντας ότι «κάποιοι έχασαν άδειες που έπαιρναν τόσο πριν (για την προώθηση της υποψηφιότητάς τους) όσο και για την ίδια ημέρα των εκλογών». Στο πλαίσιο της ίδιας αισχρής επίθεσης πρόσθεσαν επίσης ότι «κάποιοι πλέον έχασαν τον έλεγχο του εκλογικού σώματος, αφού πλέον μπορεί ο καθένας να ψηφίσει απερίσπαστα μέσα σε ένα λεπτό από το κινητό του, μακριά από οποιαδήποτε επιρροή»...

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι... «απερίσπαστα» και «μακριά από οποιαδήποτε επιρροή», η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, πολύ περισσότεροι από 100.000 εκπαιδευτικοί, γύρισαν την πλάτη στο υπουργείο Παιδείας και στην προσπάθεια πραξικοπηματικής επιβολής των «ηλεκτρονικών εκλογών».

Η νίκη των εκπαιδευτικών δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους

«Καληνύχτα κα Κεραμέως...», σχολιάζει μετά από αυτό το αποτέλεσμα η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) σε σχετική ανακοίνωσή της όπου τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας μετρούν σήμερα μια τεράστια συντριβή, μια μεγάλη πολιτική ήττα. Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, μετά την απόπειρα να βάλει κάμερες στις τάξεις και να επιβάλει την τηλεαπουσία απέναντι στους μαθητές που αγωνίζονται, έφαγε τα μούτρα της για ακόμα μια φορά. Η επιλογή της υπ. Παιδείας αλλά και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη - που πήρε επάνω του τη συγκεκριμένη επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με στόχο να μπει χέρι στα ίδια τα σωματεία μας - βρήκε τοίχο».

Η ΑΣΕ δίνει ενδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή σε ορισμένους νομούς για τα ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ:

Α/θμια: Α' Αθήνας: 1,3%, Δ' Αθήνας: 2,9%, Κοζάνη: 5%, Αργολίδα: 1,5%, Χανιά: 1,6%, Πειραιάς: 1,5%, Ανατ. Αττική: 4,5%, Δυτ. Θεσσαλονίκη: 9,9%, Ανατ. Θεσσαλονίκη: 7,3%, Β' Αθήνας: 6,7%, Πρέβεζα: 1,5%, Ηράκλειο: 2,7%

Β/θμια: Ανατ. Αττική: 4,8%, Α' Αθήνας: 8,7%, Δ' Αθήνας: 6,4%, Γ' Αθήνας: 5,6%, Θεσπρωτία: 4,2%, Τρίκαλα: 4,8%, Χαλκιδική: 7,5%, Κέρκυρα: 5,9%, Ηράκλειο: 5,4%, Κοζάνη: 7,3%, Βοιωτία: 4,4%, Σέρρες: 1,5%, Αχαΐα: 3,6%, Χανιά: 4,5%, Καρδίτσα: 4,6%, Φθιώτιδα: 5,4%.

Η ΑΣΕ συνεχίζει στην ανακοίνωσή της: «Παρά το "εντέλλεσθε" της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και τον πραξικοπηματικό τρόπο της εκλογικής διαδικασίας, παρά το διορισμό των εφορευτικών επιτροπών χωρίς τη θέλησή τους, κόντρα στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που κινητοποιήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, οι εκπαιδευτικοί σταθήκαμε με ψηλά το κεφάλι.

Οι θλιβερές εξαιρέσεις ορισμένων υποψηφίων, συγκεκριμένων παρατάξεων, οι οποίοι κόντρα στην ομόθυμη θέληση του κλάδου επιδίωξαν να μαζέψουν ψήφους για την "καρέκλα" και να στηρίξουν τους χρεοκοπημένους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, περνούν σε δεύτερη μοίρα και δεν μπορούν να επισκιάσουν τη μεγάλη νίκη των εκπαιδευτικών. Ο κλάδος έχει τη δύναμη και θα βρει τον τρόπο να τους απομονώσει.

Η σημερινή νίκη των εκπαιδευτικών δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε νου και κρίση. Υπερασπιστήκαμε σήμερα, με τη μαζική μας αποχή, το δικαίωμά μας να δρούμε και να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων μας. Υπερασπιστήκαμε τα σωματεία μας από την κυβερνητική παρέμβαση, τον κρατικό έλεγχο και τη νοθεία. Από αυτήν τη διαδικασία αποδείξαμε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι όταν θέλουν οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους, να κουρελιάσουν τους σχεδιασμούς κάθε κυβέρνησης. Αυτή η μάχη είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακυρώσαμε κάθε προσπάθεια να εισαχθούν τέτοιες νόθες διαδικασίες στα σωματεία μας, συνολικά στο υπόλοιπο Δημόσιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ