Επτά μέρες μετά το σεισμό, εκατοντάδες οικογένειες ζουν ακόμα στο δρόμο και περιμένουν να δουν μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων |
Σε Βαθύ, Καρλόβασι, στα χωριά της Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, οι καταστροφές που έχουν γίνει σε σπίτια, σχολεία, πανεπιστημιακά κτίρια, στην οδοποιία, όπως και σε μικρομάγαζα, επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών είναι ανυπολόγιστες.
Εκατοντάδες οικογένειες στη Σάμο παραμένουν στο δρόμο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί από την κυβέρνηση και τους κρατικούς μηχανισμούς κανένα ουσιαστικό μέτρο (πέρα από τα γνωστά ημίμετρα για σκηνές, κοντέινερ και κάποια δωμάτια σε ξενοδοχεία) για την προστασία και ανακούφιση όλου αυτού του κόσμου.
1) Οσον αφορά στην πόλη της Σάμου, τμήμα της οδού Ιωάννη Λεκάτη, τμήμα της οδού Εμμανουήλ Σοφούλη, τμήμα της οδού Καπετάν Σταμάτη, όλη η οδός Μνησάρχου και όλη η οδός Βακιρτζή.
2) Οσον αφορά στην Κοινότητα Βαθέος, στην περιοχή ενορία Χριστού και Αγίας Ματρώνας, στην περιοχή Κοινοτικό Κατάστημα - Αγροτικό Ιατρείο - Σπαθαριά - Παλιάς Αγοράς - Αγίου Αντωνίου και Μεγάλης Παναγίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γινόταν προσπάθεια οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών να «στεγαστούν σε ξενοδοχειακά καταλύματα», ενώ τονίζεται ότι «η παρούσα απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που διατρέχουν από επαγόμενα του σεισμού κατολισθητικά φαινόμενα και από εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων ή στοιχείων τους κατά τη μετασεισμική περίοδο».
Η διαδικασία εκκένωσης ολόκληρων χωριών ήταν σε εξέλιξη από την Παρασκευή το πρωί.
Τα τελευταία στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα, τα οποία ήταν την περασμένη Τετάρτη και αυτά συγκεχυμένα, «μιλούσαν» για περίπου 500 οικογένειες άστεγες, καθώς τα σπίτια τους είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα. Αριθμός που είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώσει μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, αλλά και του φαινομένου. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια λειψά στοιχεία, είχαν ξεπεράσει τις 1.000 οι δηλώσεις κατοίκων για εκτεταμένες φθορές και μεγάλες ρωγμές, ακόμα και καταρρεύσεις των σπιτιών τους.
Οι εκτιμήσεις του δήμου Δυτικής Σάμου, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου, μόνο από τις περιοχές και τα χωριά αυτής της περιοχής (Δυτ. Σάμου) υπολογίζεται ότι «τα κόκκινα σπίτια μπορεί να φτάσουν και τα 1.000, εφόσον σε πολλά χωριά δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικοί έλεγχοι».
Ακόμα, τα ίδια συγκεχυμένα στοιχεία της Τετάρτης έδειχναν ότι από τα 35 δημόσια κτίρια που είχαν ελεγχθεί, τα 15 είχαν χαρακτηριστεί προσωρινά μη κατάλληλα για χρήση.
Οσον αφορά τα σχολεία, από τα 44 που ελέγχθηκαν τα 11 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Πρόκειται για 5 στο Βαθύ και 6 στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και το Καρλόβασι.
Κυβέρνηση, υπουργεία, περιφερειακές και δημοτικές αρχές και το κράτος τους, 7 μέρες μετά τον σεισμό είναι φανερό ότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ούτε καν τα στοιχειώδη, όπως τη διαμονή των οικογενειών που ξεσπιτώθηκαν. Εχει φανεί στην πράξη ότι τα όποια μέτρα ανακοινώθηκαν για επίταξη ξενοδοχείων, σκηνές και κοντέινερς παραμένουν εντελώς ανεπαρκή.
Η στάση αυτή από την κυβέρνηση εντείνει τους φόβους του σαμιώτικου λαού ότι θα έχει την τύχη που είχαν μέχρι τώρα οι κάτοικοι άλλων περιοχών που χτυπήθηκαν από σεισμούς σε Λέσβο, Κω, ακόμα και της Αττικής μετά τον σεισμό στην Πάρνηθα το 1999, που ούτε αποκατάσταση των ζημιών είδαν, ούτε βέβαια αποζημιώσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης.
Αλλωστε, είναι ενδεικτική ως προς τις διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες η στάση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, παραμένει «άφαντος» από την περασμένη Τρίτη. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο με τον τίτλο: «Ντροπή και αίσχος! Αφαντος ο υπουργός Εργασίας! Τηλεδιασκέψεις με τους βιομηχάνους - Lockdown για τους εργαζόμενους!», αναφέρει ότι από την Τρίτη που το ΕΚΣ προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον υπουργό για να μεταφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων του νησιού, από το γραφείο η απάντηση είναι ότι «είναι πολύ απασχολημένος και βρίσκεται σε πολύ σημαντικές τηλεδιασκέψεις», αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πληγέντων εργαζομένων της Σάμου. Βέβαια, είναι πρόθυμος ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών...
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά μετά το σεισμό στη Λέσβο και την Κω, είχε αναδείξει την άμεση και επιτακτική ανάγκη για την εδώ και τώρα αντισεισμική θωράκιση του νησιού, για ελέγχους στις δομές του νησιού (σχολεία, νοσοκομεία, άλλα δημόσια κτίρια, λιμάνια κ.ο.κ.), ενώ ζητούσε ενημέρωση για το αν έχει εκπονηθεί σχέδιο από την Πολιτική Προστασία στην περίπτωση που χτυπήσει ο Εγκέλαδος, για την προστασία του πληθυσμού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το σεισμό.
Με άλλη Ερώτησή της, από το 2016, έθετε θέμα για άμεσες παρεμβάσεις στα ερειπωμένα κτίρια που υπάρχουν σε όλες τις περιοχές του νησιού (είτε γκρέμισμα είτε επισκευή και συντήρηση) και ένα από αυτά έγινε η αιτία να βρουν άδικο θάνατο τα δύο παιδιά, όταν έπεσε τοίχος και τα καταπλάκωσε.
Ωστόσο, οι απαντήσεις που δόθηκαν τότε από το δήμο αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια των αστικών κομμάτων, συνολικά του κράτους τους, που δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε δεκάρα για έργα που αφορούν την ίδια τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους, καθώς αυτά δεν προσφέρουν το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλλωστε, επειδή ακριβώς τα έργα αυτά είναι «ασύμφορα» για το κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και χαρακτηρίζονται «μη επιλέξιμα».
Ενδεικτικά στις 27/3/2016 η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε Ερώτηση στη δημοτική αρχή του δήμου Σάμου με τίτλο «Αντισεισμική προστασία» και ζητούσε να δοθούν «σαφείς απαντήσεις για τον αντισεισμικό έλεγχο σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, καθώς και για το μηχανισμό και τα μέσα που διαθέτει ο δήμος για να παρέμβει σε περίπτωση σεισμού», τονίζοντας ότι «αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η μη θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω τους σεισμούς, ένα έγκλημα που συντελείται διαχρονικά από την πολιτική εξουσία που υπηρετεί την ανάπτυξη για λογαριασμό των μονοπωλίων, σε βάρος των έργων για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών».
Δείχνοντας ότι τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν είναι στην προτεραιότητα κυβερνήσεων - ΕΕ, επειδή δεν εξασφαλίζουν κέρδη για τους ομίλους, έφερνε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «στο κατ' ευφημισμόν "Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα" η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ούτε που σκέφτηκε να δώσει κάποια προτεραιότητα σ' αυτόν τον τομέα, ενώ η πρότασή μας, να είναι ένας από τους βασικούς άξονες του δήμου, απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή».
Το συμπέρασμα είναι ότι το κράτος του κεφαλαίου και η πολιτική της ΕΕ, που φροντίζουν μόνο για το κέρδος των καπιταλιστών, δεν μπορούν να λύσουν κρίσιμες ανάγκες του λαού.
Αμεση λύση και διέξοδος είναι η οργάνωση των πληγέντων. Τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι και μαζικοί φορείς έχουν ευθύνη και μπορούν να μπουν μπροστά, και οι κομμουνιστές ήδη πρωτοστατούν σε αυτήν την πάλη.
Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωση, η πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, που τα μετρά όλα με τη «μεζούρα» της λογικής «κόστους - οφέλους», είναι τα όπλα και του λαού της Σάμου. Αλλιώς οι σεισμόπληκτοι κινδυνεύουν να μείνουν για πολύ καιρό σε σκηνές και αυτοκίνητα, τα σχολεία που χρειάζονται επισκευή να είναι για χρόνια σε κοντέινερ, οι αυτοαπασχολούμενοι να μείνουν στον «αέρα» και σε κατάσταση χρεοκοπίας.