Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Συντηρούν τη συζήτηση για το να μη γιορταστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου

Με διάφορους τρόπους και αφορμές η κυβέρνηση συντηρεί τη συζήτηση για τις διαδηλώσεις, που εντάθηκε μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων στο όνομα της πανδημίας.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου και το αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα, για το οποίο έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και η αμερικάνικη πρεσβεία.

Τώρα, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία για να επιβάλει ακόμα και απαγόρευση της διαδήλωσης στις 17 Νοέμβρη, επικαλούμενη την «προστασία από τον κορονοϊό». Πάνω σ' αυτό το έδαφος ανοίγει βέβαια συνολικά το θέμα της περιστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, με πρόσχημα τον κορονοϊό, σε μια περίοδο που είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία η οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να γιορταστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Οπως είπε, «το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν. Αρα λοιπόν το ίδιο θα συμβεί και με το Πολυτεχνείο». Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία να γίνει μια πλατιά συζήτηση, με σεβασμό και κατάνυξη στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου. Να αποδώσουμε το νόημα που πρέπει και όταν ανοίξει η χώρα και κλείσει αυτή η περιπέτεια, είμαστε εδώ και πάλι όλοι μαζί να γιορτάσουμε όλες αυτές τις μεγάλες γιορτές που μας ενώνουν».

Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για μέτρα απαγόρευσης, κάτι που ωστόσο δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» αναφέρθηκε ξανά στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και προσπάθησε να ενοχοποιήσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αναζητώντας άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Οπως είπε, «ήταν μία συγκέντρωση με πάνω από 20.000 άτομα (...) Ηταν πολύ δύσκολο να κάνει κανείς κάτι άλλο (σ.σ. απαγορεύσεις). Φυσικά προσπαθήσαμε να συστήσουμε στον κόσμο να αποφεύγει τις συναθροίσεις. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο αυτό το γεγονός να μετριαστεί.

Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα που έχουμε μπροστά μας και με την εμπειρία και αυτού του γεγονότος (...) Είναι δύσκολο να μπορέσεις σε τόσο εμβληματικά θέματα να μετριάσεις τη συνάθροιση. Αλλά αυτά τα παραδείγματα ας τα έχουμε στο μυαλό μας, καθώς προχωρούμε στο χειμώνα, που θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, ώστε παρόμοιες συγκεντρώσεις να σταματήσουν και να μη γίνουν αιτία υπερμετάδοσης».

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε όσα είπε το πρωί ο Μ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ