Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡAΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ
«Αποχαιρετά» με θλίψη τον Μακρονησιώτη Σωτήρη Βουγιουκλάκη

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου με θλίψη αποχαιρετά το μέλος της, τον Μακρονησιώτη αγωνιστή Σωτήρη Βουγιουκλάκη, που «έφυγε» την Κυριακή 25/10, και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του. Η πολιτική κηδεία του γίνεται σήμερα, Τρίτη 27 Οκτώβρη 2020, στο Νεκροταφείο Καισαριανής.

Η ΠΕΚΑΜ υπογραμμίζει:

«Ο σ. Σωτήρης είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας που διέκριναν τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στα δύσκολα χρόνια, της ταξικής αναμέτρησης με το αστικό κράτος, της περιόδου 1940 - 1949. Υπηρετώντας στην αστική Χωροφυλακή, μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 προτίμησε να εγκαταλείψει τη θέση του, για να ενταχθεί στις γραμμές του ΕΛΑΣ και να συμπορευτεί στον δίκαιο αγώνα του εργαζόμενου λαού για την κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Μετά την υποχώρηση του ΕΛΑΣ από την Αθήνα περνά στην παρανομία, μέχρι που συλλαμβάνεται παραμονή Χριστουγέννων του 1947. Η σταθερή άρνησή του να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ τον οδηγεί στο δρόμο της εξορίας, αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια, από το Μάη του 1949, στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων της Μακρονήσου. Μετά τη διάλυση του στρατοπέδου, το 1950, μεταφέρεται στο "αναμορφωτήριο" του Β' ΕΤΟ, όπου τα βασανιστήρια του αρχιβασανιστή Τζανετάτου στέλνουν όσους δεν λύγισε ο θάνατος στα ψυχιατρεία. Ανάμεσά τους και ο σ. Σωτήρης. Η ιστορία της εξορίας του κλείνει το Σεπτέμβρη του 1952.

Ο σ. Σωτήρης στάθηκε όρθιος, αλύγιστος, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης των ιδανικών που τον εντάσσουν σήμερα ανάμεσα σε αυτούς που έγραψαν με τη δράση και τη στάση τους τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος της Ελλάδας.

Σύντροφε Σωτήρη, για μας θα είσαι πάντα ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!».

Ο Σ. Βουγιουκλάκης τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε «επιστρέψει» στη Μακρόνησο, συμμετέχοντας στη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την αποκάλυψη του Μνημείου στο μαρτυρικό ξερονήσι (βλ. φωτό). Συγκινημένος μάλιστα έκανε δηλώσεις στον «Ριζοσπάστη» και στο «902.gr», καταθέτοντας για μια ακόμα φορά το μεγαλείο ψυχής των αλύγιστων αγωνιστών.

  • Στη μνήμη του Μακρονησιώτη αγωνιστή ΣΩΤΗΡΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, που πάλεψε και έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουν 500 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου και ΚΟΒ ΟΤΑ Ανατολικών, τα παιδιά του Παναγιώτης, Δαρεία, Αθηνά και η εγγονή του Ειρήνη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ