ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--
Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (με πλειοψηφία τους Αρμένιους), όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες παρά την εκεχειρία για ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών, που αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο στη Μόσχα. Μάλιστα, χτες ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ισχυρίστηκε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους αρκετές περιοχές της περιοχής.
Παράλληλα, εντείνεται και η εμπλοκή Τουρκίας και Ρωσίας στη σύγκρουση, με την Τουρκία να στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν και να απαιτεί να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν τα «κατεχόμενα» από τους Αρμένιους εδάφη του Καραμπάχ. Χτες η Ρωσία - ένας από τους βασικούς διαμεσολαβητές στη σύγκρουση - δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές στον μηχανισμό ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο ίδιος απέρριψε τη θέση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν για στρατιωτική λύση.
Επίσης η Ρωσία, μέλος μαζί με την Αρμενία στον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια, προσπαθεί να διασταυρώσει την πληροφορία ότι το Αζερμπαϊτζάν χτύπησε στρατιωτικό εξοπλισμό σε αρμένικο έδαφος. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του «αμυντικού συμφώνου».
Χαρακτηριστική και η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, που είπε: «Αφού η Ρωσία είναι στο πλευρό της Αρμενίας και εμείς στηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν, ας συναντηθούμε για να συζητήσουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «αφού η Ομάδα του Μινσκ (σ.σ μεσολαβητική ομάδα του ΟΑΣΕ όπου συμπροεδρεύουν Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ) δεν κατάφερε να βρει μια λύση εδώ και πάνω από 30 χρόνια, είναι ώρα να βρούμε έναν νέο μηχανισμό».
Στο μεταξύ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, κατηγόρησε την Τουρκία ότι σαμποτάρει την εκεχειρία και προσπαθεί να εισχωρήσει στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Καυκάσου. «Η Τουρκία ήρθε στον Νότιο Καύκασο για να συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ή στη Λιβύη ή στη Συρία ή στο Ιράκ. Είναι μια επεκτατική πολιτική», είπε.
Ο Αζέρος Πρόεδρος Ι. Αλίεφ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Haberturk», ξεκαθάρισε πως το Αζερμπαϊτζάν θα κόψει κάθε διπλωματικό δεσμό με όποιο κράτος αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης προειδοποίησε ότι η Αρμενία προσπαθεί να επιτεθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου της χώρας του και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές αν οι Αρμένιοι τις θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Τέλος, παραδέχτηκε πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη «F-16» βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στις συγκρούσεις.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σε δική του δήλωση για τις εξελίξεις, σημειώνει: «Η ξένη παρέμβαση, η παρέμβαση της Τουρκίας ειδικότερα, υποστηρίζει αυτήν την κλιμάκωση και είναι απαράδεκτη».