Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοιχεία - «φάντασμα» για να δείξει ότι στα σχολεία όλα πάνε καλά!

Δεν γίνονται τεστ και ιχνηλατήσεις ακόμα και εκεί που εντοπίζονται και κλείνουν ολόκληρα συγκροτήματα ή τμήματα...

Τα σχολεία στα οποία σημειώνονται κρούσματα κορονοϊού και παραμένουν είτε ολόκληρα είτε τμήματά τους κλειστά, είναι σταθερά τις τελευταίες δυο βδομάδες στα 150-160.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιλέγει να μιλάει με ποσοστά κλειστών σχολείων και τμημάτων, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, να δηλώνει την προηγούμενη βδομάδα ότι «μόλις το 0,33% των τμημάτων επί του συνόλου της επικράτειας παραμένουν κλειστά και το αντίστοιχο ποσοστό για τις σχολικές μονάδες κυμαίνεται στο 0,1%», για να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει διασπορά του ιού στα σχολεία.

Τα όποια νούμερα ή ποσοστά όμως πρέπει να εξετάζονται μέσα από το πρίσμα της πραγματικότητας που υπάρχει στα σχολεία όπου εντοπίζονται κρούσματα και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που για άλλη μια φορά έχουν γίνει «λάστιχο».

Σύμφωνα με αυτά τα πρωτόκολλα, λοιπόν, δεν προβλέπεται να γίνονται τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων και των τάξεων όπου εντοπίζονται κρούσματα, δεν προβλέπονται απολυμάνσεις (όπου γίνονται, είναι κάτω από πίεση γονιών και εκπαιδευτικών προς τους δήμους) και δεν προβλέπεται καμία ιχνηλάτηση, παρά μόνο στην περίπτωση που το κρούσμα είναι εκπαιδευτικός που μπαίνει σε περισσότερες από μία τάξεις. Πολλές φορές δε, ούτε καν αυτά που προβλέπουν τα πρωτόκολλα δεν τηρούνται, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κρουσμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στα πρωτόκολλα (π.χ. πρόσφατη περίπτωση στα Γιάννενα, όπου εντοπίστηκε κρούσμα σε κάτοχο σχολικού κυλικείου).

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, στην πεπατημένη τού όλα βαίνουν καλώς, με πρωτόκολλα - «λάστιχο», εκθέτει μπροστά στην πανδημία σε κίνδυνο μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και τις οικογένειές τους.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στο ΣΕΠΕ Καλλιθέας - Μοσχάτου, πως την Παρασκευή, 2 Οκτώβρη, οι εκπαιδευτικοί του 1ου Ειδικού Δημοτικού Καλλιθέας ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση του σχολείου ότι μαθητής διαγνώστηκε θετικός με Covid-19. Ομως, όταν η Διεύθυνση Υγείας Νοτίων Προαστίων ενημερώθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου για το κρούσμα, δεν έκλεισε ούτε το τμήμα ούτε το σχολείο, δεν προχώρησε καν σε περαιτέρω μέτρα, όπως απολύμανση, ιχνηλάτηση και διενέργεια τεστ στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όχι μόνο του Ειδικού Δημοτικού αλλά και του συστεγαζόμενου Ειδικού Νηπιαγωγείου. Μάλιστα, την Παρασκευή 9/10/2020, βγήκε και εκπαιδευτικός θετικός μετά από εθελοντική προσέλευση στη μονάδα Covid-19 στον ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας...

Στην Καισαριανή, νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Κυριακή 11/10 σε καθηγήτρια στο 1ο Λύκειο. Χτες το πρωί, η Ενωση Γονέων με γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου απαίτησαν από τη δημοτική αρχή μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές, χωρίς να πάρουν όμως σαφή απάντηση για το πότε θα γίνουν αυτά.

Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο Κρήτης την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκαν θετικοί στον ιό γονείς μαθητών σε 3 δημοτικά σχολεία του νομού και ένας μαθητής σε ΕΠΑΛ. Ωστόσο, δεν έγινε κανένας έλεγχος στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων, αλλά ούτε καν στις οικογένειες των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με τα σχολεία να συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, εκφράζοντας την εύλογη αγωνία και ανησυχία τους, την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, Σύλλογοι Γονέων και ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στην ΕΛΜΕ απαίτησαν το αυτονόητο: Να γίνουν άμεσα και δωρεάν όλα τα τεστ στις οικογένειες των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στα τμήματα των μαθητών και στους συλλόγους διδασκόντων. «Δεν προβλέπεται από τα πρωτόκολλα το τεστ να γίνεται δωρεάν σε ασυμπτωματικούς», ήταν η απάντηση που εισέπραξαν από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ. Οι φορείς αντέτειναν να γίνουν δωρεάν τα τεστ σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή ΤΟΜΥ ή από Κινητή Ομάδα Υγείας. Η διοίκηση δήλωσε ...αναρμόδια και παρέπεμψε στον υπεύθυνο της Περιφέρειας για την Covid-19.

Οι παραπάνω φορείς το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καθώς «τα πρωτόκολλα - λάστιχο και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες αρχές την κατάσταση δείχνουν πόσο ανεπαρκή είναι τα μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια (...) Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσουν έστω και τώρα τις προτάσεις της εκπαιδευτικής, γονεϊκής και μαθητικής κοινότητας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνο με «ατομική ευθύνη» το άνοιγμα των σχολείων(2022-09-09 00:00:00.0)
Απορίες ενός δασκάλου για την επαναλειτουργία των σχολείων...(2022-01-06 00:00:00.0)
Πρωτόκολλα(2021-12-01 00:00:00.0)
Ανησυχία από τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο» στα σχολεία του νομού(2020-10-16 00:00:00.0)
Κρούσμα σε σχολική μονάδα των Ιωαννίνων(2020-09-25 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα κρούσματα σε σχολεία(2020-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ