Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επιμένουν αναζητώντας σχήματα συντονισμού απέναντι στην Κίνα

Την ανάγκη αντιμετώπισης της «επιθετικής πολιτικής της Κίνας» επανέφερε για άλλη μια φορά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κατά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία (σχήμα «QUAD») στο Τόκιο την Τετάρτη, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διευρύνει τα πεδία συντονισμού του συγκεκριμένου σχήματος, αξιοποιώντας κοινές «ανησυχίες» για τη ραγδαία ισχυροποίηση της Κίνας.

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Μ. Πέιν δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για μεταξύ μας συνεργασία αλλά και με (σ.σ. άλλες) χώρες της περιφέρειας (...) για την προώθηση ενός σταθερού και ανθεκτικού Ινδο-Ειρηνικού, χωρίς αποκλεισμούς», ενώ υπογράμμισε ότι «το στρατηγικό περιβάλλον» στην περιοχή «έχει γίνει πιο περίπλοκο και η πίεση που υπάρχει προς τους κανόνες και τους θεσμούς, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα, δημιουργεί την πιθανότητα να υπονομεύσει (και) την οικονομική ανάκαμψη».

Από τη μεριά του, ο Ινδός ΥΠΕΞ, Σ. Τζαϊσανκάρ, εκτίμησε ότι οι εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς έδειξαν πόσο «επιτακτικό είναι χώρες με κοινή αντίληψη να συντονίσουν απαντήσεις απέναντι στις διάφορες προκλήσεις», εννοώντας την πανδημία της Covid-19 αλλά όχι μόνο. Σε μια περίοδο που οι τριβές και οι αντιθέσεις Ινδίας - Κίνας αναζωπυρώνονται (βλέπε θερμά επεισόδια στα Ιμαλάια), ο Ινδός αξιωματούχος μίλησε για την ανάγκη υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα, στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας», για να επισημάνει μεταξύ άλλων ότι η χώρα του υποστηρίζει την προώθηση της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων όλων όσοι έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Επιπλέον, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ικανοποιητικό» το γεγονός ότι η περιφέρεια Ειρηνικού - Ινδικού κερδίζει όλο και «ευρύτερη αποδοχή», αναδεικνύοντας έτσι και τις αυξημένες προσδοκίες του ινδικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει διεθνώς τη θέση του, μέσα από την ισχυροποίησή του καταρχήν στη «γειτονιά» του, στην οποία βέβαια οι φιλοδοξίες του αντικειμενικά «κοντράρονται» με αυτές του άλλου «ασιατικού γίγαντα», με τον οποίο - αν και συνεργάζονται σε διακρατικές ενώσεις όπως οι BRICS - έχουν σημαντικές διαφορές.

Τέλος, «φωτογραφίζοντας» περιοχές όπου εστιάζεται η αντιπαράθεση με τη γεωπολιτική παρέμβαση της Κίνας, ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τοσιμίτσου Μοτέγκι εξήγησε ότι η τρίωρη συνάντηση επικεντρώθηκε στη «συγκεκριμένη προώθηση ενός "ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού" και την κατάσταση στην περιφέρεια, περιλαμβανομένων (ειδικά) των καταστάσεων σε Βόρεια Κορέα, Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και Νότια Κινεζική Θάλασσα, και συμφωνήσαμε για τακτικές συναντήσεις».

Να καταγραφεί πάντως ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ