Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει για την αποζημίωση των καλλιτεχνών των οποίων οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού προς τους δήμους και τις Περιφέρειες για την αποζημίωση των καλλιτεχνών των οποίων οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος - ακροάματος αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν με ευθύνη των διοργανωτών, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

«Τις τελευταίες βδομάδες πολλαπλασιάστηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες από καλλιτέχνες και από μαζικούς φορείς των καλλιτεχνών, οι οποίες αφορούν στις αιφνιδιαστικές και την τελευταία στιγμή ακυρώσεις εκδηλώσεων που θα γίνονταν σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας. Οι ακυρώσεις αυτές έγιναν από φορείς της Τοπικής Διοίκησης, από δήμους και από τις Περιφέρειες και μάλιστα οι ακυρώσεις αυτές αφορούν και αφορούσαν εκδηλώσεις οι οποίες δεν ενέπιπταν στους περιορισμούς του νομοθετικού πλαισίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Κόμματος, προσθέτοντας μάλιστα ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι συντελεστές των συγκεκριμένων εκδηλώσεων δεν αποζημιώθηκαν.

Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε ότι εφόσον πολλές από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση, «ο χρηματοδότης έχει λόγο για το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα (...) Αυτό που λέμε είναι ότι εφόσον γίνεται ματαίωση με ευθύνη του διοργανωτή, τότε είναι και συμβατική του υποχρέωση η αποζημίωση των καλλιτεχνών».

Η Λίνα Μενδώνη στην απάντησή της αφού επισήμανε ότι το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε επικοινωνία με συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να βρεθεί λύση οικονομικής στήριξης όλων αυτών των επαγγελματιών, στη συνέχεια τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε εμπλοκή στη διοργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων και έτσι «οι φορείς που διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για τυχόν αποζημίωση των καλλιτεχνών». Στην ουσία, οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι των εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν γίνονται μπαλάκι μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Εσωτερικών, όπου υπάγονται οι δήμοι και οι Περιφέρειες. Χρειάζεται να επισημάνουμε ότι αρχικά η Ερώτηση του ΚΚΕ είχε κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε στο υπουργείο Πολιτισμού. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία και οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού απαιτούν να τους δοθεί μια σαφής απάντηση για το αν και πότε θα αποζημιωθούν για την εργασία τους.

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, η υπουργός επισήμανε ότι «είναι σε άμεση συνάρτηση και με τη συμβατική υποχρέωση. Και όπως, δυστυχώς, ξέρετε ότι συμβαίνει - το ξέρουν όλοι πλέον - οι καλλιτέχνες, εν πολλοίς, κινούνται στον χώρο της "μαύρης" οικονομίας». Δηλαδή, η υπουργός εννοεί ότι η Περιφέρεια και οι δήμοι που είναι κρατικοί φορείς παρανομούν; 'Η αυτή η άστοχη απάντηση προήλθε από τον πόθο της να προπαγανδίσει για άλλη μια φορά τη χρησιμότητα του μητρώου καλλιτεχνών, το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο χώρο των καλλιτεχνών, καθώς, όπως επισημαίνουν, θα λειτουργεί ως εργαλείο διαχωρισμού των «ενεργών» και «μη ενεργών» καλλιτεχνών και διάσπασής τους;

Ο Γ. Δελής αναρωτήθηκε ακόμα τι θα γίνει στον καλλιτεχνικό χώρο τον χειμώνα που έρχεται. «Γιατί υπάρχει μια αντίφαση, κυρία υπουργέ, πρέπει να ομολογήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια μεγάλη αυστηρότητα σε σχέση με θεατρικές παραστάσεις και την ίδια στιγμή να παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε όλα όσα έχουμε στους χώρους εργασίας, στα μεγάλα εργοστάσια, να έχουμε τον συνωστισμό στα σχολεία - είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα -, παρά τις προτάσεις, παρά τις εκκλήσεις του Κόμματός μας, πολλών ανθρώπων, των συλλόγων. Και δεν μπορεί ξαφνικά όλη η αυστηρότητα και παρά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που τηρούνται, να εξαντλείται στον χώρο της Τέχνης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ