Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Σπάει κόκαλα» η ανεργία

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται εδώ και δύο βδομάδες στην Εστία Ναυτικών και στην υπηρεσία των μητρώων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και τα νούμερα που έχουν καταγραφεί, αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα, ότι η ανεργία «θερίζει» τον κλάδο των ναυτεργατών. Κατά εκατοντάδες οι ναυτεργάτες, συνωστίζονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω γιορτών ύψους 120 χιλιάδων για τους έγγαμους και 100 χιλιάδων για τους άγαμους από την Εστία, ώστε να περάσουν αξιοπρεπώς τούτες τις γιορτινές μέρες. Από τις 13 του Δεκέμβρη οπότε άρχισε η καταβολή του επιδόματος μέχρι και τις παραμονές του νέου χρόνου στους καταλόγους της Εστίας είχαν καταγραφεί περίπου 3.000 άνεργοι! Το νούμερο αυτό, αποτελεί απλώς ένα δείγμα, καθώς δε συμπεριλαμβάνονται οι ναυτεργάτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ποσού, όσοι βρίσκονται στην επαρχία, καθώς τα κατά τόπους λιμεναρχεία, τα οποία καταβάλλουν την οικονομική ενίσχυση δεν έχουν δώσει στοιχεία και επιπλέον η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται μέχρι τις 15 Γενάρη 2001.

Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για να πάρουν το επίδομα βρίσκονται και 2.500 περίπου ναυτεργάτες που Χριστουγεννιάτικα βρέθηκαν στη στεριά. Πετάχτηκαν έξω από τα επιβατηγά - ακτοπλοϊκά πλοία και τα τουριστικά των οποίων οι πλοιοκτήτες, με τη συνενοχή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν δέσει αυθαίρετα! Σύμφωνα με στοιχεία των ναυτεργατικών Ενώσεων αυτή την περίοδο το 50% των πλοίων αυτών των κατηγοριών βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης στα πλαίσια της ετήσιας επιθεώρησης για το 2001. Και είναι αυθαίρετη η ακινησία τους, γιατί τα πλοία αυτά έχουν ήδη εκτελέσει τη διαδικασία της ετήσιας επιθεώρησης!

Οι αριθμοί των ανέργων που δίνονται από την Εστία και τα ναυτεργατικά σωματεία είναι τα μοναδικά στοιχεία από τα οποία μπορεί να δοθεί μια εικόνα για το μέγεθος της ανεργίας στον κλάδο των ναυτεργατών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα με την εφαρμογή των απανωτών αντιναυτεργατικών μέτρων, έχει φροντίσει να «καλύψει το έγκλημά» της και οι άνεργοι ναυτεργάτες όχι μόνο να μην καταγράφονται πουθενά, αλλά να αφήνονται κυριολεκτικά στην τύχη τους.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει φροντίσει, ώστε οι μακράς διαρκείας άνεργοι ναυτεργάτες να «τιμωρούνται» από πάνω με την αφαίρεση φυλλαδίων τους, οπότε διαγράφονται και σαν οντότητες! Ακόμα, με ευθύνη της το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (αντίστοιχο του ΟΑΕΔ) εξακολουθεί να αποτελεί παραμάγαζο των εφοπλιστών και των δουλεμπόρων ναυτικών πρακτόρων, με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς οι άνεργοι ναυτεργάτες που εντάσσονται στους καταλόγους του. Απόδειξη αυτής της κατάστασης είναι ότι τα στοιχεία του ΓΕΝΕ δείχνουν δραστική... μείωση της ανεργίας! Ετσι τον Οκτώβρη του 2001 (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΓΕΝΕ) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ναυτεργάτες ήταν μόλις...385 (για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από αυτούς επίδομα ανεργίας δόθηκε στους...128)! Τον Οκτώβρη του 2000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1023, το Νοέμβρη του ίδιου έτους 1334 και τον Δεκέμβρη του 2000 1678!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δίνεται από την Εστία αποτελεί «καρπό» των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, που έγιναν στις αρχές Δεκέμβρη με πρωτοβουλία των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Την ενίσχυση δικαιούνται όλοι οι ναυτεργάτες που έχουν συνολική υπηρεσία 5 χρόνια, από την οποία οι 6 μήνες να έχουν καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ο β' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Νίκος Πέτρου θα επισημάνει σχετικά: «Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τις τελευταίες γενικές συνελεύσεις που έγιναν στα δύο σωματεία. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη συνεχή απασχόληση με μία μέρα μέσα στο πλοία μία έξω και 35 μέρες άδεια το χρόνο με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση. Η πρόταση αυτή πρέπει να γίνει αίτημα όλων των ναυτεργατών. Ακόμα να εντείνουμε τον αγώνα μας για αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και όλων των επιδομάτων στο 80% του μισθού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ