Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αθάνατη παράδοση των «Μπολσόι»

Μαθήτριες (10-12 χρόνων) των κατώτερων τάξεων της Ακαδημίας Χορού «Μπολσόι» που μάγεψαν με ένα κομμάτι από τη «Λίμνη των κύκνων»
Μαθήτριες (10-12 χρόνων) των κατώτερων τάξεων της Ακαδημίας Χορού «Μπολσόι» που μάγεψαν με ένα κομμάτι από τη «Λίμνη των κύκνων»
Μια παράδοση με γερά «θεμέλια» και μακρόχρονο «εποικοδόμημα» δύσκολα «γκρεμίζεται». Αυτή τη σκέψη προκαλεί στο θεατή η παράσταση της Ακαδημίας Χορού «Μπολσόι» Μόσχας στο Μέγαρο Μουσικής, της οποίας η πρεμιέρα δόθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα (επαναλαμβάνεται σήμερα, αύριο και μεθαύριο). Η λαμπρή ιστορία των «Μπολσόι» δε χρειάζεται συστάσεις. Χρειάζεται, όμως, η υπενθύμιση ότι η ιστορία τους υπερλαμπρύνθηκε με την αμέριστη ηθική, νομοθετική, οικονομική και εκπαιδευτική στήριξή τους από την Οχτωβριανή Επανάσταση, με αποφάσεις του ίδιου του Λένιν, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της ΕΣΣΔ.

Η Ακαδημία Χορού «Μπολσόι», η σπουδαιότερη, παγκοσμίως, σχολή κλασικού χορού σ' όλο τον 20ό αιώνα, ανέδειξε «μνημειώδεις» καλλιτέχνες (λ.χ., Μάγια Πλισέτσκαγια, Ραΐσα Στρουτσκόβα, Μαρίς Λιέπα, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ) αλλά και μέγα πλήθος «αστέρων» του χορού. Το 1988 η δημιουργία του Χορογραφικού Ινστιτούτου Μόσχας ενίσχυσε τη σχολή, η οποία μετονομάστηκε σε Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας Μόσχας. Μια σχολή, η οποία, στηριγμένη στην τεράστια παράδοσή της, αντέχει και τους «γκρεμιστές» του πολιτιστικού εποικοδομήματος που δημιουργήθηκε επί ΕΣΣΔ.

Απόδειξη της αντοχής της, η παράστασή της. Παράσταση, η οποία, εκτός από αισθητική ευφορία που προσφέρει με επίλεκτα κομμάτια από μεγάλα χορευτικά έργα της Ρώσικης Σχολής, αποκαλύπτει και δεκάδες υπέροχα «αστέρια» του χορού, ηλικίας από 10 έως 18 χρόνων. Παιδιά που εκπλήσσουν με το μεγάλο ταλέντο, την τέλεια τεχνική, την επαγγελματικότητα, το πάθος, την ακτινοβολία και τη χάρη τους. Παιδιά-θαύματα μιας αθάνατης παράδοσης, που στα κορ ντε μπαλέ, αλλά και στα σόλι τους αποδείχνονται «έτοιμοι, σπουδαίοι χορευτές», όπως επισήμαναν άνθρωποι του Χορού που είδαν την παράσταση, η οποία μουσικά συνοδεύεται από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», σε διεύθυνση του αρχιμουσικού της Ακαδημίας και του Μπαλέτου «Μπολσόι», Αλεξάντρ Λάβρενουκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ