Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός, αδιάφορη η κυβέρνηση, ανήμπορη η ΤΑ
Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Φθιώτιδα, Σάμο και Αχαϊα
Eurokinissi |
Δυο βδομάδες από την έναρξη της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε ιδιαίτερα την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα κι ακόμα το χιόνι δεν έχει «σηκωθεί». Στη Θεσσαλία, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι, επιτέλους, ανοίχτηκαν και αποκαταστάθηκαν οι συγκοινωνίες ανάμεσα στους νομούς, τα προβλήματα κυκλοφορίας που δημιουργεί το χιόνι και ο παγετός εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους σε πόλεις και χωριά. Η αγορά δε λειτουργεί ακόμα κανονικά, και οι αγρότες περιμένουν με αγωνία να λιώσει το χιόνι για να δουν το μέγεθος των ζημιών που έπαθε η παραγωγή τους, ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι έχασαν πολλά ζώα τους που δεν άντεξαν στο κρύο και στην ασιτία
Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Σπερχειός πλημμύρισε την περιοχή Φρατζόμυλος της Φθιώτιδας. Τα νερά κατέκλυσαν 5.000 στρέμματα με βαμβακοκαλλιέργειες, ενώ η στάθμη των νερών άγγιξε τη γέφυρα του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια τρένων για αρκετές ώρες.
Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Δ. Τσαμαδιάς, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ, οι ζημιές ήταν ελάχιστες μπροστά στις καταστροφές του 1997, γιατί πλημμύρισε η «ζώνη κατάκλυσης» του ποταμού. Ωστόσο, τα μέχρι σήμερα έργα που έχουν γίνει για την αντιπλημμυρική προστασία είναι αποσπασματικά, και κατά συνέπεια αναποτελεσματικά. «Πάγια πρόταση του ΤΕΕ», μας είπε, «είναι η μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης του συστήματος της κοιλάδας και της κοίτης του Σπερχειού». Πρόταση που έχει δεχτεί η κυβέρνηση, αλλά δεν έχει προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης, αφού το θέμα δεν έχει προχωρήσει ούτε στο στάδιο της μελέτης.
Την «υπόσχεση» του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ότι αντιπλημμυρικό έργο στη θέση Φρατζόμυλος θα ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ, πήρε ο δήμαρχος Λαμιέων Γ. Κοτρωνιάς, ο οποίος με δηλώσεις του στο «Ρ» επισημάνει τη διασπάθιση χρήματος στα πεδινά έργα και όχι σε έργα ορεινής υδρονομίας που χρειάζονται για την επίλυση του προβλήματος. Πάντως από το 1997 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει ελάχιστα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας του Σπερχειού.
Αποκομμένα είναι από το μεσημέρι της Τετάρτης τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα και οι γύρω οικισμοί του δήμου Μαραθόκαμπου. Ο περιφερειακός δρόμος που τους ενώνει με το εθνικό δίκτυο και σε μήκος 50 μέτρων έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 29ης Νοέμβρη ο εν λόγω δρόμος είχε υποχωρήσει σε πολλά σημεία δημιουργώντας προβλήματα στους οδηγούς.
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο. Εκτός από κάποιες ενέσεις τσιμέντου, τα συνεργεία της Νομαρχίας δεν μπόρεσαν λόγω καιρού, τις περισσότερες φορές, να κάνουν πιο αποτελεσματικά έργα. Ετσι, με την έντονη νεροποντή που σημειώθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων ο δρόμος κόπηκε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των χωριών Καλλιθέας, Δρακαίων, Μαραθοκάμιθου και Ορμου να είναι αναγκασμένοι να κάνουν έναν κύκλο 15 χιλιομέτρων προκειμένου να επικοινωνήσουν με την υπόλοιπη Σάμο.
Τα συνεργεία της Νομαρχίας και των δήμων που έχουν σπεύσει επί τόπου αμέσως μετά την κατάρρευση των δρόμων, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να δώσουν λύση με τη δημιουργία μικρής παρακαμπτηρίου αποφεύγοντας οι οδηγοί τον κύκλο 15 χιλιομέτρων μέσω Καστανιάς ή Κουμέικων. Ωστόσο, τα μεγάλα φορτηγά και τα λεωφορεία δεν μπορούν να πλησιάσουν στα συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα. Ετσι, το πρόβλημα παραμένει εξαιρετικά μεγάλο και ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνοντας υπόψη τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες.
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η πρόσβαση σε τρία μικρά χωριά του νομού Αχαΐας στην περιοχή Καρυά, καθώς ο επαρχιακός δρόμος που τα συνδέει με την πόλη υπέστη μεγάλης έκτασης καθίζηση την παραμονή των Χριστουγέννων και δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία των οχημάτων. Πρόκειται για τα χωριά Μοίρα, Σούλι και Βετέικα.
Στην Καρυά Αχαΐας, ένα διώροφο σπίτι «χώθηκε» μέσα στη γη εξαιτίας κατολίσθησης του εδάφους. Ευτυχώς η οικογένεια του Θ. Ντεβά, στην οποία ανήκει το σπίτι, απουσίαζε την ώρα της κατολίσθησης.
Χτες στο βόρειο τμήμα του νομού Εβρου, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ορεστιάδας, καθώς επίσης και στο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου Ορεστιάδας - Καστανιών χρειάζονταν αλυσίδες. Αλυσίδες χρειάζονταν όσα οχήματα κινούνταν στα ορεινά χωριά του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Στη Ροδόπη, 14 χωριά παραμένανε αποκλεισμένα στην περιοχή του Κέχρου, ενώ στάθηκε αδύνατο να διανοιχτεί ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στους αποκλεισμένους ορεινούς οικισμούς, όπου ζουν κυρίως κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Στο νομό Ξάνθης, τα αυτοκίνητα κινούνταν με αλυσίδες προς Εχίνο και Σταυρούπολη και στο νομό Δράμας, προς το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, Παρανεστίου και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Κάτω Νευροκοπίου.
Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Από το μεσημέρι της Παρασκευής ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση στη δυτική Ελλάδα και μέχρι το πρωί του Σαββάτου σε όλη τη χώρα.
Αρχικά σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα αρχίσει βαθμιαία βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα δυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα πέσει.