Ενα επίσης στοιχείο που επιβεβαιώνει την κρίση είναι η διεθνής συμφωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, για μαζικές περικοπές στην παραγωγή χάλυβα και μαζικές απολύσεις. Συμφωνία για την οποία τηρείται μυστικότητα σχετικά με τις χώρες που πήραν μέρος στη συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και συμφώνησαν τα παραπάνω.
Οι 30 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή χάλυβα στον κόσμο συμφώνησαν στο Παρίσι σε μεγάλη μείωση της παραγωγής, προκειμένου να στηρίξουν την τιμή του χάλυβα που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της 20ετίας, κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις.
Στη συνάντηση, που έγινε υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, μετείχαν δέκα χώρες - μεταξύ των οποίων εικάζεται, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, ότι συγκαταλέγονται η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ - και οι 15 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η οριστική συμφωνία προβλέπεται να καταληχθεί στις επόμενες συναντήσεις το Φλεβάρη και τον Απρίλη και θα εφαρμοστεί εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχωρήσουν σε νέα μέτρα υψηλής δασμολόγησης του εισαγόμενου χάλυβα, στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει περιθώριο να αποφασίσει για το θέμα ως το μέσον του Φλεβάρη, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνάντηση του Παρισιού, Πίτερ Καρλ. Αν ο Πρόεδρος Μπους προχωρήσει στη θεσμοθέτηση δασμολογικών επιβαρύνσεων στο εισαγόμενο ατσάλι, θα «καταστρέψει» το πλαίσιο της συμφωνίας, τόνισε ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος. Ο Καρλ επισήμανε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνήσεις συμφωνούν στη λήψη σημαντικών μέτρων για τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας ενός κλάδου, με σκοπό να αυξηθούν οι τιμές που βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της 20ετίας και να διασωθεί η βιομηχανία από την κρίση.