Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Μηχανισμός εμβάθυνσης και επιτάχυνσης της εμπορευματοποίησης

«Αξιολόγηση» σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, με «μοντέλο» τα συστήματα που κατέρρευσαν!

Πίσω από τα περί «ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας», το νομοσχέδιο υπηρετεί την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης
Πίσω από τα περί «ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας», το νομοσχέδιο υπηρετεί την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης
Ακόμα πιο σφιχτά στον επικίνδυνο κορσέ της λογικής «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο δένει η κυβέρνηση την υγεία του λαού, εν μέσω πανδημίας, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας - Ιδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ)», το οποίο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή η ανώνυμη εταιρεία θα «αξιολογεί» όλες τις μονάδες Υγείας με τα κριτήρια του κεφαλαίου, δίνοντας παραπέρα ώθηση σε συγχωνεύσεις, κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, επέκταση των ΣΔΙΤ κ.ά., βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Αποκαλυπτική η ειδική έκθεση του νομοσχεδίου

Οσο και αν ο υπουργός προσπάθησε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή να εμφανίσει το νομοσχέδιο ως... «ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και της ασφάλειας των ασθενών» και «βελτίωση» της λειτουργίας των μονάδων Υγείας με τη «βοήθεια εμπειρογνωμόνων και ειδικών», στην ειδική έκθεση του νομοσχεδίου γίνεται σαφές ότι η «αξιολόγηση» θα γίνεται με τους νόμους της αγοράς.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η «ορθολογική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας της χώρας», ενώ για τις μεθόδους «αξιολόγησης» θα ακολουθούνται «συμπεράσματα από την εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων αξιολόγησης» που έγιναν «σε άλλα κράτη - μέληκαι συγκεκριμένα το εφαρμοζόμενο πλαίσιο αξιολόγησης ποιότητας στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και τηΣουηδία».

«Μοντέλο» δηλαδή θα είναι το βαθιά εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας σε άλλα κράτη της ΕΕ, η κατάρρευση του οποίου αποτυπώθηκε στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της τρέχουσας πανδημίας σε αυτές τις χώρες.

Στην ίδια κατεύθυνση σημειώνεται ότι «υιοθετήθηκαν οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)» και «αξιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της έκθεσης της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η αναφορά ότι «το όφελος συνίσταται στην αύξηση του ανταγωνισμού των Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΠΥΥ) και στην αύξηση εσόδων μέσω της εφαρμογής ποιοτικότερων υπηρεσιών Υγείας».

Χωρίς να αμφισβητεί τον πυρήνα των παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον εισηγητή του Α. Ξανθό να αναφέρει ότι... δεν προβλέπεται «αξιολόγηση» και για τον ιδιωτικό τομέα, όπως και ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνει απευθείας από κάποια υπηρεσία ή επιτροπή του Δημοσίου και όχι από ανώνυμη εταιρεία. Ο δε υπουργός Υγείας απάντησε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ «να κουνάει το δάχτυλο όταν διατήρησε όλες τις ανώνυμες εταιρείες που βρήκε όπως η ΕΣΑΛ, Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ)» κ.ά. Το ΚΙΝΑΛ και η Ελ. Λύση επιφυλάχθηκαν, χωρίς να εκφράζουν διαφωνίες. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, χωρίς να βάζει στο στόχαστρο την ίδια την επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

«Εκτός αξιολόγησης» η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση...

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να βελτιώσει τη δημόσια Υγεία, δεν θα συνέχιζε την υποχρηματοδότησή της, θα κάλυπτε τα δεκάδες χιλιάδες κενά εργαζομένων και την τραγική έλλειψη ειδικοτήτων, τις ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό κ.λπ.

Αυτή η ανώνυμη εταιρεία, τόνισε, «θα αποτελέσει ένα μηχανισμό επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος της υγείας του λαού, αξιοποιώντας και βαθαίνοντας το αντιλαϊκό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στις κατευθύνσεις της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία, «που υπηρετεί συνδυαστικά τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου, για τις οποίες άλλωστε όλα τα κόμματά του συμφωνούν».

«Στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτικής», τόνισε, «βρίσκεται η εξασφάλιση της περιβόητης "βιωσιμότητας" των δημόσιων μονάδων Υγείας, με κριτήριο τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από την πώληση των εργασιών τους, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματική λειτουργία τους», κάτι που «θα αποτελεί το βασικό κριτήριο απόδοσης του υγειονομικού προσωπικού, ακόμα και για τη διατήρηση της δουλειάς των εργαζομένων».

Πλήρης εναρμόνιση με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας

Κατά τη χτεσινή ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην Επιτροπή, ο Γιάννης Γαλανόπουλος, ταμίας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να είναι «πρότυπα» τα συστήματα Υγείας των αναπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, που έδειξαν τα μεγάλα αδιέξοδά τους με αφορμή και την πανδημία.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας περί «αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών», ανέδειξε την υποκρισία, καθώς «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μετά και τα DRGs (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα βήμα ακόμα στο να "εναρμονιστεί" πλήρως η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας με τους κανόνες επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, ούτως ώστε να καταλήξουν να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες δομές και να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση, η οποία ενδεχομένως να διοχετεύεται και σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ