Σάββατο 11 Ιούλη 2020 - Κυριακή 12 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οταν η αντεργατική κλιμάκωση δεν «κουκουλώνεται» ούτε με αλχημείες στα επίσημα στοιχεία...

«Οι πολιτικές μας είναι στον σωστό δρόμο (...) Επιδιώξαμε ως κορυφαία προτεραιότητα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, θέτοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον ίδιο τον εργαζόμενο».

Τα παραπάνω απίστευτα ισχυριζόταν προκλητικά την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τις ροές απασχόλησης (νέες προσλήψεις / απολύσεις) τον μήνα Ιούνη, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που προκύπτει ακόμα και από τα ίδια τα επίσημα κρατικά στοιχεία, αλλά πολύ περισσότερο κάνοντας το μαύρο άσπρο για τη σκληρή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι από την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης.

«Προστασία των θέσεων εργασίας»... με 200 χιλιάδες απολύσεις σε ένα μήνα

Με αποσπασματικές αναφορές και διάφορες αλχημείες, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα, που πρόσθεσε στο τεράστιο οπλοστάσιο της εργοδοσίας, διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους, η εμβάθυνση του οποίου κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο.

Είναι τέτοιο όμως το μέγεθος της επίθεσης, που ακόμα και τα επίσημα κρατικά στοιχεία αποτυπώνουν χαρακτηριστικές πλευρές της.

Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για «μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας», λέγοντας μάλιστα ότι αυτό είναι η «κορυφαία προτεραιότητά» της, μέσα στον Ιούνη οι απολύσεις έφτασαν τις 200.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες συμβάσεις εργασίας βρίσκονταν ακόμα σε αναστολή στους κλάδους όπου διατηρείται το εν λόγω καθεστώς.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις ροές απασχόλησης, το πρώτο εξάμηνο του έτους έγιναν 569.201 λιγότερες προσλήψεις σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την «Εργάνη», στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έγιναν μόλις 850.401 προσλήψεις, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν γίνει 1.419.602.

Αντίστοιχα, το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων διαμορφώνεται μεν θετικό κατά 43.394 θέσεις εργασίας, όμως είναι μικρότερο κατά 253.072 θέσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, που ήταν θετικό κατά 296.466 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο αυτό υποχωρεί τόσο χαμηλά για πρώτη χρονιά μετά το 2012. Στην τεράστια αυτή υποχώρηση αποτυπώνεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό η μη επαναπρόσληψη εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, ένα μεγάλο τμήμα των οποίων με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει αποκλεισμένο ακόμα και από τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον μήνα Ιούνη, κατά τον οποίο άρχισε η λεγόμενη «επαναλειτουργία της οικονομίας», το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων εμφανίζεται θετικό κατά 37.568 θέσεις εργασίας (200.785 απολύσεις - 238.353 προσλήψεις), ωστόσο και πάλι οι προσλήψεις είναι λιγότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι κατά 51.136 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, παρότι μιλάμε για αισθητά μειωμένες προσλήψεις, και πάλι οι μισές από τις νέες προσλήψεις (50,16%) ήταν συμβάσεις με μερική απασχόληση (40,67%) και εκ περιτροπής εργασία (9,49%). Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι και ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης είναι ορισμένου χρόνου, με ημερομηνία λήξης, τότε προκύπτει ότι το ποσοστό «ευελιξίας» και προσωρινότητας είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Χαρακτηριστικό επίσης για το πώς «τρέχουν» μαζί όλα τα αντεργατικά μέτρα, «κουμπώνοντας» το ένα με το άλλο, είναι το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα, χώρια από τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εντάχθηκαν από τις επιχειρήσεις στο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», άλλες 3.981 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ

Τη δραματική αυτή εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Μάη. Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Μάη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έφτασαν τα 1.162.955 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 25,13% σε σύγκριση με το Μάη του 2019!

Ετσι, ενώ το Μάη του 2019 καταγράφονταν 929.396 εγγεγραμμένοι άνεργοι, φέτος το Μάη καταγράφονται 233.559 άνεργοι περισσότεροι, αποτυπώνοντας κυρίως το γεγονός ότι δεν προσλήφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στην Εστίαση (οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εξακολουθούν να μην έχουν προσληφθεί έως και σήμερα, ενώ το μέλλον τους είναι αβέβαιο και για τους επόμενους μήνες).

Τέλος, σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «διεύρυνσης της στήριξης των ανέργων», το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το μήνα Μάη ανήλθε στα 178.799 άτομα, δηλαδή μόλις στο 15,37% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ το 85% έμεινε χωρίς καμία στήριξη και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και νέας οικονομικής κρίσης, οπότε η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι χωρίς την προοπτική να βρει κάποια δουλειά.

Σε... «σωστό δρόμο» η κυβέρνηση για τη στήριξη του κεφαλαίου

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ο «σωστός δρόμος» που επικαλείται ο υπουργός είναι ο δρόμος της πολύμορφης στήριξης του κεφαλαίου, ο δρόμος της κλιμάκωσης των αντεργατικών μέτρων και της προσπάθειας της κυβέρνησης να φορτώσει και αυτή τη φορά τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε λόγω πανδημίας, στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Γι' αυτό με όλα τα μέχρι τώρα νομοθετήματά της, πάνω στην αντεργατική φαρέτρα της εργοδοσίας που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, εξασφάλισε μια νέα βεντάλια αντεργατικών μέτρων «ευελιξίας» και «μείωσης του κόστους», την ίδια ώρα που καλούν τους εργαζόμενους να προσαρμόσουν τη ζωή και τις απαιτήσεις τους στα ψίχουλα και τα τσακισμένα δικαιώματα.

Σε αυτήν τη βεντάλια εντάσσεται και η εφαρμογή του πιο πρόσφατου όπλου που έδωσε η κυβέρνηση στην εργοδοσία, του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία», μέσω του οποίου ήδη πάνω από 50.000 εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε μείωση του ωραρίου και σε μειώσεις μισθών έως και 20%, την ίδια ώρα που επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.

Στην ίδια κατεύθυνση, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα συναγωνίζονται με την κυβέρνηση σε ένα αντιλαϊκό πινγκ πονγκ για το ποιος μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερα στους επιχειρηματικούς ομίλους, για το αν αντεργατικά προγράμματα όπως το «Συν-Εργασία» είναι αρκετά αποτελεσματικά για το κεφάλαιο ή αν υπάρχουν αποδοτικότερες λύσεις για τη στήριξή του, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν μόνιμα χαμένοι...

Στο πλαίσιο αυτού του αντεργατικού διαγκωνισμού, ο υπουργός Εργασίας σε συνέχεια των παραπάνω δηλώσεών του περί... «σωστού δρόμου» και πολιτικής «με επίκεντρο τον εργαζόμενο», έσπευσε να διαφημίσει την τελευταία δέσμη μέτρων υπέρ του κεφαλαίου από την κυβέρνηση, αναφέροντας πως «η ενίσχυση του μηχανισμού επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση της κάλυψης του 60% των εργοδοτικών εισφορών στον μη δεδουλευμένο χρόνο του εργαζόμενου για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, η ανάληψη εκ μέρους της πολιτείας των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στις τουριστικές επιχειρήσεις για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, η περαιτέρω επέκταση αναστολών συμβάσεων εργαζομένων, είναι μέτρα που θα ενισχύσουν με αποτελεσματικό τρόπο την εθνική προσπάθεια για στήριξη της αγοράς εργασίας».

Η «εθνική προσπάθεια» αφορά βέβαια τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που για τους εργαζόμενους εντείνεται η εργασιακή ζούγκλα, που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τα επίσημα στοιχεία του κράτους...

Απάντηση δίνει η ενίσχυση της πάλης

Απέναντι σε αυτό το αντεργατικό μπαράζ, οι εργαζόμενοι έχουν το δικό τους δρόμο. Το δρόμο της οργάνωσης της πάλης τους με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες, το δρόμο του αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά με επαρκείς μισθούς και ενισχυμένα δικαιώματα, για να μη μένει κανείς άνεργος χωρίς εισόδημα, για την προστασία της ζωής και της ασφάλειάς τους στους χώρους δουλειάς, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αυτόν το δρόμο δείχνουν οι αγώνες που αναπτύσσονται και συνεχίζονται και μέσα στον Ιούλη σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, όπως για παράδειγμα η μάχη που δίνουν αυτές τις μέρες οι οικοδόμοι της Αττικής για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενάντια στις αυθαιρεσίες των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, οι κινητοποιήσεις που συνεχίζονται από τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό και τις Μεταφορές, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης όλων αυτών που πάνω στις πλάτες τους στήθηκαν τα «ρεκόρ» του «τουριστικού θαύματος» και σήμερα κυβέρνηση και εργοδοσία τούς πετάνε σαν «στυμμένες λεμονόκουπες»...

Τέτοιους αγώνες, που ξεσκεπάζουν την απάτη της «εθνικής προσπάθειας», που βγάζουν στο προσκήνιο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και αναδεικνύουν τη δύναμη της οργανωμένης και συντονισμένης πάλης, φοβούνται πραγματικά η κυβέρνηση και η εργοδοσία, γι' αυτό έσπευσαν με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις να πάρουν τα μέτρα τους απέναντι στην ενίσχυση των αγώνων. Αυτούς ακριβώς τους φόβους πρέπει με τη δράση τους να κάνουν πραγματικότητα οι εργάτες, δυναμώνοντας καθημερινά την πάλη τους σε όλα τα μέτωπα, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.


Γ. Ζαχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχεδόν 3 εκατομμύρια οι απολύσεις το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης!(2024-01-11 00:00:00.0)
Επαναπρόσληψη από το Πανεπιστήμιο ζητούν οι καθαρίστριες(2021-05-20 00:00:00.0)
Διαπραγματεύονται την ομηρία(2011-06-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ