Σάββατο 11 Ιούλη 2020 - Κυριακή 12 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκλογές στις 15 Ιούλη

ΣΚΟΠΙΑ.--

Αντιμέτωπα με τα γνωστά «διλήμματα» των μεγαλύτερων αστικών κομμάτων βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα στη Βόρεια Μακεδονία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Ιούλη, που θα διεξαχθούν λίγο νωρίτερα (13 - 14 Ιούλη) για τους χρονίως πάσχοντες, τους ασθενείς από κορονοϊό και τους ηλικιωμένους.

Τα δύο μεγαλύτερα εκλογικά μπλοκ υπόσχονται βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, υψηλότερους μισθούς και συντάξεις σε μία χώρα με ρημαγμένη οικονομία. Η Σοσιαδημοκρατική Ενωση (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που ηγείται του εκλογικού μπλοκ «Εμείς Μπορούμε», σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη κοντά στα Σκόπια κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον τιμήσουν με τη ψήφο τους «γιατί αποδείξαμε πως είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους». Εξήρε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ήταν το «διαβατήριο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στο μονοπάτι της διαδικασίας για ένταξη στην ΕΕ». Εταξε περισσότερες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και υψηλότερους μισθούς και συντάξεις.

Το αντίπαλο εκλογικό μπλοκ «Ανανέωση για τη Μακεδονία», του αρχηγού του δεξιού εθνικιστικού κόμματος VMRO - DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι, κάλεσε τον κόσμο να μην ανεβάσει ξανά στην εξουσία τον Ζάεφ, κατηγορώντας τον ότι επιδίωξε την ομοσπονδοποίηση της χώρας και την τελική καταστροφή της. «Ας ελευθερώσουμε τη Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά σε μία από τις τελευταίες ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Μίτσκοσκι.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (DUI), Αλί Αχμέτι, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις επιδόσεις του κόμματός του στις εκλογές, εκφράζοντας «την πεποίθηση ότι δεν είναι ανεκδοτολογικό το ενδεχόμενο εκλογής, για πρώτη φορά, ενός Αλβανού στη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας».

Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού «Telma» καταγράφει ελαφρύ προβάδισμα στο εκλογικό μπλοκ του Ζάεφ, με διαφορά μόλις 1,6% έναντι του εκλογικού μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πρόθεση ψήφου το SDSM παίρνει 23,5%, το VMRO - DPMNE 21,9% και ακολουθούν το DUI με 6,4% και η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς», του Ζιγιαντίν Σέλα, με 5%.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Απρίλη, αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ